Kunstleer heeft verschillende benamingen. Zo zijn PU-(kunst)leer, imitatieleer, leatherlook of faux-leer je misschien bekend. Eigenlijk zegt de naam het al: kunstleer is kunst, immitatie, namaak.
Leatherlook stof is een soepel vallende stof die op leer lijkt. Leatherlook is daarom een andere benaming van kunstleer. Je kunt bij de Stoffenkraam Leatherlook stoffen per meter (of minder) bestellen.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Je dept best het vet of vloeistoffen onmiddellijk na het morsen af met een absorberend papier of een zachte doek. Behandel je lederlook meubels ook zeker nooit met een ledervet, -olie of -wax die enkel voor echte lederen meubels geschikt is. Informeer hier zeker goed naar bij onze interieuradviseurs.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Toch heeft het ook zijn minpunten. Imitatieleer neemt geen vocht op, waardoor je in de zomer vaak zweetvoeten krijgt en in de winter vaak koude voeten. Het materiaal neemt geen vocht op, waardoor het zich blijft ophopen in de schoenen en het een 'fijne' plek wordt voor bacteriën en schimmels.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof.
Als je op zoek gaat naar meubels en andere huishoudelijke artikelen, kun je materialen zoals chenille, katoen, tweed en zijde beter vermijden omdat kattennagels hier gemakkelijk in kunnen blijven haken. Het zijn fantastische stoffen die je beter kunt gebruiken voor stukken waar je kat niet bij kan.
Het schoonmaken van microleder blijft beperkt door voorzichtig te wrijven over het leder met een zachte, droge of licht vochtige doek. Het is absoluut af te raden om hard over de bovenlaag te schrobben met een ruwe handdoek, aangezien dan de bovenlaag kapot geschuurd of kaal kan worden.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
De kunstleer soorten die geen vocht opnemen, zijn veelal samengesteld uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan. In de meeste gevallen zorgt de aanwezigheid van PVC dus ook voor een erg hoge slijtvastheid en een 100% waterdichtheid.
Het 'PU' in PU leer staat voor PolyUrethaan. De zichtbare laag van PU leer is namelijk een polyurethaan folie of coating. Deze is soms aangebracht op een laag splitleer, maar kan echter ook uit samengeperste leerresten bestaan. Hoewel PU leer dus echt leer bevat, is het materiaal dat u ziet en voelt géén leer.
Kunstleer (ook wel bekend als kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU) is een imitatie van leer en heeft dus andere eigenschappen dan echt leder. Kunstleer bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Doe een klein beetje water op het product, want echt leer absorbeert vocht. Als het product nep is, dan blijft het water simpelweg op het oppervlak liggen. Echt leer absorbeert een kleine druppel water binnen een paar seconden, waardoor je in een mum van tijd weet of het product van echt leer is of niet.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Poets je schoenen dan wekelijks. Hoe vaker hoe beter! Daarnaast moet je je schoenen altijd poetsen / onderhouden nadat ze vies of nat geworden zijn.
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.