De Calima is een oostelijke wind die over de Canarische Eilanden trekt en dan vaak voor veel stof in de lucht zorgt. De aangevoerde lucht komt vanuit de Sahara.
Hoe lang duurt Calima? Gewoonlijk varieert de duur van een calima van enkele uren tot een week. Daarna begint de lucht op te klaren en wordt het zicht geleidelijk beter.
Wanneer een gebied met hoge druk zich boven de Sahara ontwikkelt, stijgen de temperaturen, daalt de luchtvochtigheid en waait de wind richting Tenerife. De warme of hete oostenwind uit Afrika die op de Canarische Eilanden aankomt, wordt Calima genoemd.
Wist je dat de Canarische Eilanden zijn naam niet dankt aan de kanarie, zoals de meeste mensen geloven? De naam komt van het Latijnse woord voor hond “Canis”.
De Canarische Eilanden is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de westelijke Sahara.
Dat maakt El Hierro het ideale eiland voor de natuurliefhebber! Daarnaast is dit, als je de reiskosten niet meerekent, ook het goedkoopste eiland van de Canarische eilanden.
Het warme eiland Fuerteventura
Fuerteventura is het zonnigste eiland van alle Canarische Eilanden. Het eiland is zo droog dat er zelfs water geïmporteerd moet worden. Dit maakt Fuerteventura niet zomaar een van de warmste Canarische Eilanden in de winter, maar plaats het eiland gelijk op nummer één!
Fuerteventura is ook het minst toeristisch en daarmee dé plek om tot rust te komen. Gooi hier je handdoek uit op een van de vele stranden. Bijvoorbeeld op het uitgestrekte goudkleurige Playa de Cofete, in het uiterste zuiden van het eiland.
Je hebt dus het eiland LA PALMA maar je hebt dus ook de provincie LAS PALMAS (zoals hierboven uitgelegd) en je hebt de provinciale hoofdstad en hoofdstad van Gran Canaria LAS PALMAS DE GRAN CANARIA.
Beste reistijd Canarische Eilanden
De hoogste gemiddelde temperatuur op de Canarische Eilanden is 24°C in augustus en de laagste is 18°C in februari. De hoogste watertemperatuur is 25°C en op z'n koudst is het water 20°C.
Het Saharastof in onze atmosfeer is niet gevaarlijk, omdat het over het algemeen hoog in de lucht hangt. Maar het kan wel hinderlijk zijn. Zeker als het ook gaat regenen: met de regendruppels komt een deel van het stof naar beneden en dat levert flink wat vlekken op, bijvoorbeeld op auto's en tuinmeubels.
Inwoners werd aangeraden mondmaskers te dragen en niet buiten te sporten. In Nederland is het effect van het Saharazand minder spectaculair. Hier is het niet gevaarlijk, hooguit hinderlijk doordat auto's en ramen bedekt kunnen worden onder een laagje zandstof.
Saharazand weerkaatst zonlicht en verandert de ligging van de straalstroom. Het stof trekt snel ons land voorbij en verdwijnt met regen snel uit de lucht. Het effect op ons weer is dan ook kortdurend. Dat is anders boven de Sahara, waar de wind voortdurend nieuw zand de lucht inblaast.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente. Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Saharazand in Nederland
In ons land is saharazand sinds 1900 op zeker vijftien dagen op uitgebreide schaal voorgekomen. Steeds bij voor de tijd van het jaar warm weer. Afhankelijk van het brongebied kan de kleur variëren van lichtgrijs tot rood of bruin.
Lanzarote is een klein eiland en dat heeft gevolgen voor de wind. Het waait er redelijk vaak en soms ook hard door de windstromen van de Atlantische oceaan. Dat doet veel met de temperatuur. Dus zorg dat je ook genoeg warme kleding bij je hebt, ook als je favoriete weer-app aangeeft dat het enkel 30 graden zal worden.
1. Ibiza. Ibiza vinden wij om verschillende redenen een van de mooiste Spaanse eilanden. Je vindt hier idylische strandjes, maar ook goed verborgen stranden zoals het geheime strand Atlantis.
Een uitgedoofde vulkaan met aan de voet zwarte lavavelden in de richting van de oceaan. Is het gevaarlijk om La Palma tijdens de vulkaaneruptie te bezoeken? La Palma is veilig om te bezoeken.
Lanzarote is een heel stuk platter en kaler dan Tenerife. Echt hoge bergen vind je er niet, hoewel de heuvels hier en daar ook fantastische uitzichten hebben. Rood en bruin zijn de kleuren die het landschap hier bepalen en sommige delen zijn zelfs helemaal zwart.
Lanzarote ligt ideaal in de warme luchtstroom die van het Noord-Afrikaanse vasteland wordt aangevoerd. Het is hier dus het hele jaar door perfect vakantie vieren. Het is dan ook een van de warmste Canarische Eilanden. Net zoals op Fuerteventura, komt ook hier de temperatuur vrijwel nooit onder de 20 graden.
Wel kunnen we duidelijk aangeven welke Canarische Eilanden het warmst zijn (Tenerife, Gran Canaria), de mooiste stranden hebben (Fuerteventura), de mooiste natuur (La Palma en Tenerife) en de meest bijzondere landschappen en bouwwerken (Lanzarote).
Zo dicht als Fuerteventura bij Lanzarote ligt, zo anders is het landschap. Door de eeuwen heen, heeft de wind de heuvels in zachtere, meer aantrekkelijke gewelfde vormen gegoten. Fuerteventura ligt ook dichter bij Afrika, wat het landschap een Noord-Afrikaanse tint geeft.
Het regent zelden en er waait bijna altijd een verfrissende wind die vooral op de warmste dagen een welkome verkoeling biedt. Soms waait de calima, een harde warme wind, die zand van de Sahara richting Fuerteventura blaast. In de zomer is deze wind warm en kunnen de temperatuur oplopen boven 40°C.
Voor heerlijke temperaturen kun je je het best begeven naar het zuiden van het land. Hoe zuidelijker je gaat, hoe warmer het zal zijn en hoe verder je het binnenland in gaat, hoe kouder het wordt. Om te overwinteren in Spanje zijn plekken als de Costa del Sol en Gran Canaria de perfecte plek!
Het grootste en meest belangrijke verschil tussen Gran Canaria en Tenerife is de oppervlakte. Tenerife is met 2.034,38 km² het grootste eiland van de 7 Canarische Eilanden. Daarna volgt Fuerteventura met 1.660 km² en dan Gran Canaria met 1560 km².