Wanneer je een verzekering aanvraagt, is de verzekeraar niet op de hoogte van jouw strafrechtelijk verleden en heeft hij geen inzage in je strafblad. Wanneer er echter specifiek naar gevraagd wordt bij de behandeling van de verzekeringsaanvraag, ben je verplicht om een eerlijk antwoord te geven.
De verzekeraar heeft geen inzicht in uw strafblad en weet van te voren dus niets van uw strafrechtelijk verleden.
Een strafblad zegt weinig over hoe je omgaat met jouw auto, maar verzekeraars kijken hier toch naar bij het accepteren of weigeren van jouw verzekeringsaanvraag. Verzekeraars vragen altijd of je de laatste jaren met politie of justitie in aanraking bent geweest.
Bij een reguliere autoverzekeraar, is het dus lastig om een autoverzekering af te sluiten als je een strafblad hebt van minder dan acht jaar geleden. Je kunt wel bij De Vereende een autoverzekering afsluiten als je een strafblad hebt.Deze verzekeringsmaatschappij accepteert in principe iedereen.
Wanneer heb je een strafrechtelijk verleden? Er is een strafrechtelijk verleden als je de laatste acht jaar in aanraking geweest bent met politie of justitie vanwege: Een misdrijf in het verkeer. Een overtreding van de vuurwapenwet, de Opiumwet of de wet economische delicten.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen.Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
In deze drie gevallen volgt dus geen aantekening op het strafblad: Er wordt een strafbeschikking opgelegd van minder dan 130 euro; De zaak wordt geseponeerd (zonder voorwaarden); of. De rechter legt een geldboete op van minder dan 130 euro (zonder bijkomende straf).
Alle relevante gegevens, veroordelingen (ook overtredingen), strafbeschikkingen, transacties, openstaande zaken, sepots (behalve als iemand ten onrechte als verdachte was aangemerkt) staan vermeld in iemands justitiële documentatie, ook wel strafblad genoemd. Deze aantekeningen blijven daar in principe altijd op staan.
Heb je een eigen auto? En staat deze op jouw naam? Dan ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het RDW en de politie controleren of een kenteken, jouw auto, verzekerd is.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is. Als u een strafblad heeft staat u geregistreerd bij Justitie.
U heeft het recht om te weten of u een strafblad heeft en wat erin staat. U kunt bij de Justitiële Informatiedienst een aanvraag doen om uw strafblad te bekijken. U krijgt geen kopie.
Het is vaak lastig om een autoverzekering af te sluiten nadat je een rijontzegging hebt gehad. Je aanvraag wordt dan simpelweg door de meeste verzekeraars geweigerd. Verzekeraars zien mensen die een rijontzegging hebben gehad namelijk als een extra risico.
Foutief strafblad laten verwijderen of corrigeren
Indien er foutieve informatie op de justitiële documentatie staat, dan kunt u altijd een verzoek doen om deze te informatie te rectificeren (artikel 22 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). Het moet dan wel gaan om objectieve fouten.
Bij het aanvragen van een verzekering worden u een aantal vragen gesteld. Dit worden ook wel de slotvragen genoemd. In deze vragenlijst krijgt u de kans eerlijk te zijn over bijvoorbeeld een eventueel strafrechtelijk verleden, eerdere afwijzingen, uw schadeverleden en/of betalingsproblemen.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
Redenen waardoor reizigers niet meer aanmerking komen voor een ESTA zijn bijvoorbeeld het hebben van een strafblad, maar bijvoorbeeld ook een bezoek aan Cuba na 1 maart 2011.
Ook kun je nooit het strafblad inzien van iemand anders en kun je niet je strafblad online inzien. Wil je je volledige justitiële documentatie inzien, dan krijg je een uitnodiging van Justid.
Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Een dergelijke verklaring kunt u aanvragen bij Justis of uw gemeente. Wanneer u een strafblad heeft is het mogelijk dat uw VOG-aanvraag wordt afgewezen. Dit is het geval indien het gepleegde strafbare feit een risico vormt voor de uitoefening van de functie.
De wetgever deelt de misdrijven in, in drie categorieën: misdaden, wanbedrijven en overtredingen. Dit onderscheid is gebaseerd op de aard van de mogelijke straf: Een misdrijf waarop een criminele straf staat, is een misdaad.
Gevallen waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan
Dat zijn in ieder geval alle misdrijven waarvoor 4 jaar of meer kan worden opgelegd. In de wet staan ook nog enkele andere misdrijven specifiek opgenoemd, zoals bedreiging, verduistering, afdreiging en oplichting.
Wanneer een verdachte in voorlopige hechtenis zit, moet een strafzaak in beginsel binnen 16 maanden is afgerond. Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden.