Wat is het? Een krop in de keel kan omschreven worden als een aanhoudend gevoel van obstructie in de keel.
Een behandeling is in de meeste gevallen niet nodig. Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor het gevoel van een brok in de keel zijn. Als een brok in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts.
Globus (een brokgevoel in de keel) komt vaak voor. Veel patiënten zijn hierover ongerust, maar over het algemeen is het een onschuldig probleem. Het globusgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd.
Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel.
Vaak kan het globusgevoel verlicht worden door wat te eten, te drinken of te huilen.Ook kan gapen verlichting geven. Dan beweegt het strottenhoofd omlaag, waarbij de spiergroep die zich normaal aanspant tijdens het spreken en slikken zich ontspant.
Globus is een Latijns woord, dat bol of bal betekent. U ervaart dat er een brok in uw keel zit, wat een benauwd gevoel geeft. Het komt vaak voor en is gelukkig meestal onschuldig. De “brok” zit meestal in de buurt van het strottenhoofd.
veel slijm in de keel, bloed in opgehoest slijm. het gevoel een brok in de keel te hebben, of het gevoel van een dichtgeknepen keel. Soms gaat praten lastig en klinkt je stem anders. een verstopte neus of vaak een bloedneus krijgen.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
Symptomen keelkanker
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
De schildklier ligt pal voor en onder het strottenhoofd. Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.
Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een ontsteking van je luchtwegen door bijvoorbeeld een verkoudheid. roken of meeroken. een allergische reactie op een bepaalde stof, dieren of gras- en boompollen.
Wat is de overleving van keelkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 49 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Het is al een opluchting wanneer de KNO-arts geen afwijkingen vindt. Door deze geruststelling verdwijnt de klacht vaak vanzelf. Dit vindt meestal geleidelijk plaats, met af en toe nog opspelen van het brokgevoel. Na verloop van weken tot maanden is het definitief verdwenen.
Meestal gaat een keelontsteking vanzelf binnen tien dagen over. Je kunt de pijn verzachten door regelmatig iets kouds te drinken of te eten, een pijnstiller te nemen of op een dropje te zuigen. Het laten verwijderen van je keelamandelen kan uitkomst bieden wanneer je meerdere keren per jaar een keelontsteking hebt.
Leg je hand maar eens op je adamsappel en maak maar eens een glijtoon omhoog en omlaag. Dan voel je dat je strottenhoofd omhoog gaat wanneer je stijgt in toonhoogte en dat deze omlaag gaat wanneer je zakt in toonhoogte. En slik nu maar eens een keer terwijl je je hand op je strot houdt.
De stembanden, keel en hals kunnen branderig, pijnlijk, geïrriteerd en/of moe aanvoelen.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
De behandeling van keelkanker (in een vroeg stadium) is meestal gericht op genezing. Of het mogelijk is de tumor (helemaal) te verwijderen door middel van een operatie hangt af van de grootte van de tumor. Of de tumor de omliggende weefsels in de keel al heeft aangetast.
Na 3 jaar is de overleving bij keelholtekanker 80%, bij mondholte 90% en bij strottenhoofdkanker 70%. Bij patiënten met een tumor in stadium IV (bij diagnose) is de overleving van keelholtekanker 70% na 1 jaar en 50% na 3 jaar. Bij stadium IV mondholtekanker is dit 65% na 1 jaar en 40% na 3 jaar.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
De arts kan dan een scopie doen.Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld door iets afwijkends te signaleren. De scopie vindt plaats met een starre buis.