HR staat voor High Resilience en geeft de veerkracht van de koudschuim platen aan.50 staat voor Soortelijk Gewicht, kortgezegd SG. Kortgezegd houdt HR SG50 soft dus in dat een kubieke meter van dit koudschuim een gewicht heeft van 50 kilo.
De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65. HR = High Resilience wat voor hoge veerkracht staat. Lagere HR waardes kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en minder veerkrachtig maakt. Een echt goed koudschuim matras is zonder twijfel de Comfort Premium Air.
Koudschuim staat ook wel bekend als High Resilience schuim of HR-schuim. High Resilience houdt in dat het schuim zeer veerkrachtig is, wat ook weer een van de redenen is dat het zeer geschikt is voor matrassen.
De consumentenbond raadt een koudschuim matras met minimaal SG 35 aan hoewel dit in de praktijk alleen voor kinderen tot 30 kilo geschikt is!. Voor traagschuim gelden weer andere waarden en is het niet per definitie zo dat hoe hoger het soortelijk gewicht hoe beter het traagschuim.
Dikte koudschuim matras
De regel is dat hoe dikker het matras, hoe comfortabeler. Ik zou u minimaal 18 cm aanraden maar nog beter is 22 of zelfs 25 cm dik.
Een koudschuim matras
Koudschuim is een zeer veerkrachtig schuim dat een open celstructuur heeft. Door de opencelstructuur heeft het een goed ventilerend vermogen en komt er ook geen kuilvorming in dit type matras de jaren. Een koudschuim matras is een prettig comfortabel matras dat veel steun biedt.
Koudschuim heeft een open celstructuur. Dit betekent dat het matras goed ventileert. Het materiaal vormt zich naar je lichaam en verdeelt de druk gelijkmatig. Dat betekent dat je spieren zich ontspannen, de bloedcirculatie optimaliseert en je uitstekend slaapt.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
De polyether SG 35 hard is een prima kwaliteit schuimrubber die veel wordt gekozen als zitkwaliteit. Het schuimrubber heeft een stevige opdruk, het blijft goed in model terugkomen en het verdraagt de druk op één plek ook heel goed.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Een matras moet de contouren van uw lichaam kunnen volgen en ondersteunen. Een dikte van 15 cm is minimaal vereist, beter zijn de matrassen van 17-20 cm. Over het algemeen is een dikker matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur. Als Europeaan zijn wij gewend aan matrassen van ongeveer 20 cm hoog.
Koudschuim, ook wel een HR (High Resilience) genoemd is het meest gebruikte materiaal voor matrassen. Het beschikt over een goede veerkracht en een hoog comfort. Een koudschuim matras geeft je veel voordelen, zo voelt het matras altijd fris aan en wordt vocht goed geabsorbeerd. Daarnaast heeft het een lange levensduur.
Door de stugheid van het koudschuim is er nauwelijks sprake van kuilvorming, hierdoor zijn deze toppers ook ideaal voor mensen van 100 kg of zwaarder. Daarnaast zijn koudschuim matrastoppers een perfecte keuze voor mensen die het snel warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Koudschuim. Koudschuim is wat veerkrachtiger en biedt daarom meer comfort dan polyether. Door de lange levensduur is koudschuim geschikter voor kussens die intensief gebruikt worden. De koudschuim HR 45 medium is de meest verkochte koudschuim voor zitkussens.
De koudschuim HR 40 is een stevige en goede kwaliteit schuimrubber. Te gebruiken in kussens voor zowel buiten als binnen. Door de stevige opdruk van het schuimrubber komt het schuim weer helemaal in model terug. En het verdraagt de druk op één plek ook nog eens goed.
Koudschuim is een comfortschuim gemaakt van polyurethaan of PU. Het wordt ook HR-schuim (high resilience) genoemd. Koudschuim wordt veelvuldig gebruikt in matrassen, maar ook in de betere zitmeubelen en bureaustoelen.
Koudschuim krijgt geen SG cijfer maar een HR codering voor het cijfer, wat staat voor high resilience (hoge veerkracht). Met de cijfers wordt het gewicht van het schuim per m3 aangeduid.
Levensduur van polyether en koudschuim
Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
De behandeling van aandoeningen van het SI-gewricht
Het is belangrijk dat de patiënten veel bewegen, ook als ze klachten ondervinden. Daarnaast wordt fysiotherapie voorgeschreven. Het sacro-iliacale gewricht wordt tijdens de therapiesessies door middel van speciale oefeningen gestabiliseerd en ontlast.
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.