Je bent veel tijd kwijt aan winkelen en gerelateerde activiteiten, meer tijd dan je eigenlijk hebt. Je hebt last van oncontroleerbare impulsen: ook al weet je dat je iets niet nodig hebt, je koopt het toch omdat je de drang niet kun weerstaan.
Volgens de een ontstaat koopziekte vanuit een psychologisch probleem, dat met psychotherapie verholpen moet worden. Anderen schrijven pillen voor die het roesgevoel wegnemen dat bij het winkelen ontstaat.
Een koopverslaving kan ernstige gevolgen hebben. Zo kun je in de financiële problemen raken. Ook gaat het kopen je sociale activiteiten en hobby's steeds meer vervangen. Bovendien lijden je werk, relaties en welzijn onder je koopgedrag.
We kopen schoonheid, veiligheid, gezondheid, bewondering, levendigheid, intelligentie. En deels lukt dat ook. Genoeg geld hebben om rond te komen en te kunnen doen wat je wilt, is inderdaad een voorwaarde voor geluk. Mensen met lagere inkomens zijn minder gelukkig en tevreden dan mensen met hogere inkomens.
dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen!
Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen. Vaak is de pasvorm iets uitgerekt, zijn er plooien in gekomen of zit er een vlek in (oeps). Door hem te wassen zit hij de volgende keer weer perfect.
De drang om steeds maar weer spullen te kopen, wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in onze hersenen. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon: het veroorzaakt gevoelens van genot en euforie. Een aankoop doen zorgt voor extra productie van deze stof.
Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat problemen op het gebied van het gevoel van eigenwaarde, een sterke impulsiviteit en een gebrekkige zelfbeheersing er in belangrijke mate toe bijdragen dat iemand koopziek wordt en het lange tijd blijft.
Ten slotte beschreven McElroy e.a. (1994) compulsief koopgedrag als een vorm van gedrag gerelateerd aan het obsessief verlangen om kleding of andere zaken te kopen die men niet nodig heeft.
Je kunt ook kleding ruilen of lenen van je zus, een goede vriendin of iemand anders met wie je een gedeelde kledingsmaak hebt. Ook Lisa is fan van deze optie: “Ik leen al jaren kleding van mijn moeder. We hebben dezelfde maat én dezelfde kledingstijl: ideaal toch? Minder kleren kopen is dus echt niet zo moeilijk.”
In plaats van altijd te denken aan wat je nog wilt, sta je eens stil bij wat je al hebt. Schrijf iedere avond voor het slapen gaan in een schriftje of in je telefoon op waar je blij mee bent. Iets waar je tevreden of dankbaar voor bent.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
Hoeveel jeans je nodig hebt, is natuurlijk een beetje afhankelijk van of je een echte jeans-girl bent of dat je misschien liever jurkjes of rokjes draagt. Toch zijn de experts het erover eens dat je niet meer dan zes paar nodig hebt, ook als je eigenlijk elke dag een jeans draagt.
Volgens het Nederlands Centrum voor Financiële Informatie (NFCI) ligt dat bedrag iets hoger. Volgens hen geven we gemiddeld 1.600 euro per jaar uit aan kleding, waarvan iets meer dan 300 euro aan schoenen. Als we alleen uitgaan van kleding, komt dat uit op 106 euro per maand.
Daarom houden we een gemiddelde van twee jassen aan.
De belangrijkste reden waarom een klant koopt is het vertrouwen. Wanneer je een product of dienst biedt dat precies bij de klant past, dat helemaal aan zijn wensen voldoet, maar de klant vertrouwt jou niet, dan koopt hij niet.
Kleding kopen is voor iedereen mogelijk en het is een opperbest tijdverdrijf. Alternatieven voor vrouwelijke, persoonlijke en hygiënische verzorging. Toch heeft dit verschijnsel aantoonbare gevolgen. Tweedehands winkels ontvangen meer kleding dan ooit!