Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui. Het gerecht is populair in de Kantonese keuken.
Koe loe yuk bestaat uit malse blokjes varkensvlees in een deegjasje, plus een zoetzure saus met ananas en knapperige paprika. Samen maken ze koe loe yuk een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld. Koe loe kai is de kipversie van koe loe yuk: in plaats van varkensvlees worden blokjes kipfilet gebruikt.
achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
Ku lo yuk bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, met ananas, paprika en ui.
Koe loe yuk (of Koe lo yuk) is een Chinees gerecht van gefrituurde stukjes varkensvlees die worden geserveerd in of met een zoetzure saus. Vaak wordt er ananas toegevoegd aan de saus en soms ook groenten.
Oven: op lage temperatuur 100 – max.120 graden, 25 minuten. Let op - Oven: De bakken zijn niet specifiek voor de oven. Maar opwarmen met de oven kan met deksel tot maximaal 120 graden gedurende 15 - 20 minuten.
'Ku lo yuk' is een ontzettend smaakvol Chinees gerecht van gefrituurde stukjes varkensvlees in een zoetzure saus met ananas. Serveer het gerecht met gestoomde rijst en groenten voor een complete maaltijd.
Tjap tjoy oftewel cap cai betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
Golauyoek, veelal geschreven als ku lo yuk (met varianten als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat bestaat uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
Serveer de crispy chicken strips met een lekker sausje zoals sweet chilisaus, barbecuesaus of een ander saus naar keuze. Zo lekker!
Koe lo yuk is een populair Chinees gerecht waarbij het varkensvlees bestrooid wordt met maizena, ei, knoflook en gebakken wordt tot het lichtbruin is. De groenten en vruchten in de saus en de gember maken het gerecht af en geeft een exotisch smaakvol resultaat.
achtergrondinfoGon bao (of gong bao of kung po) is een gerecht uit de provincie Sichuan, in Zuidwest-China. In de meeste varianten zit kip, pinda's, Shaoxing-rijstwijn, rode peper en Szechuan peperkorrels. De Shaoxing-rijstwijn is hier vervangen door rijstwijn en de Szechuan peperkorrels door chilivlokken.
kip (zn): 鸡
Daging roedjak (Indisch stoofgerecht) met frisse zuren
De kruiden in daging roedjak zijn vaak wat frisser van smaak, terwijl rendang bekendstaat om zijn diepe, krachtige specerijenmengsel. Hierdoor is daging roedjak perfect voor iedereen die van een subtielere smaak houdt.
Tau Foe = tahoe (vleesvervanger op soja-basis) in een stoofpotje (po) Ji Tin. Kipblokjes met groenten en cashewnoten.
Het gerecht bestaat meestal uit een omelet.Dat omelet wordt gevuld met verschillende ingrediënten zoals groenten, vlees (zoals kip, varkensvlees of garnalen) en soms zelfs krab. De omelet wordt vaak geserveerd met een zoetzure saus die het gerecht een kenmerkende smaak geeft.
Tjaptjoi (Nederland) of Chop choy (Vlaanderen) is een Chinees gerecht van gemengde groente. De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent, en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'.
Babi ketjap is een populair Indonesisch gerecht dat bestaat uit stukken varkensvlees die langzaam gekookt worden in een rijke saus op basis van ketjap manis, een Indonesische sojasaus die dikker en zoeter is dan de meeste andere sojasauzen.
Kantonese nasi met kip, prei en doperwten, gegarneerd met ei. Rijk aan smaken en snel te maken. Marineer de kipreepjes met ketjap manis, bak de ui tot deze gaat kleuren, voeg de prei en doperwten toe aan de wok en kruid met djahe en laos.
Indonesische sojasaus, beter bekend als ketjap of kecap, is een onmisbare smaakmaker in de Indonesische keuken.
Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Ku lo kai, lekker bij de chinees.