In het begin wijzen de tepels nog naar binnen, maar op het laatst wijzen ze naar buiten. Ze begint dan te 'kegelen', dat wil zeggen dat er druppeltjes gestolde melk blijven hangen aan de tepels. Dit fenomeen treedt bij sommige merries al enkele dagen voor de partus op.
De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan. Ze kan ook gaan trappen of happen naar haar buik, zweten, flemen en met staart schuren of zwiepen.
De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.
Normaal is de nageboorte van een paard er binnen een uur na de geboorte af. Als het langer dan 3 uur duurt is het belangrijk om meteen de dierenarts te bellen. Als de nageboorte lang in de merrie blijft zitten krijgt ze baarmoederontsteking. Het risico op hoefbevangenheid en bloedvergiftiging is dan groot.
Merries kunnen gerust twee weken "te vroeg" een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen. Er zijn wel een aantal voortekenen waarmee we het tijdstip van de geboorte proberen te voorspellen.
Wanneer de uiteindelijke partus begint, zal de merrie onrustig worden. Ze begint te zweten, loopt rond in de stal en gaat regelmatig staan en liggen. Ook maakt ze regelmatig kleine hoeveelheden mest. Deze zogenaamde ontsluitingsfase duurt bij de merrie gemiddeld 1 tot 2 uur.
Tekenen. Vanaf twee tot drie weken voor het veulenen kan de uier al opzwellen, de merrie dikkere benen krijgen en kan er wat vocht (oedeem of zucht) onder de buik ontstaan. Ook verslappen de banden van het kruis van de merrie zodat het gebied boven de staart week aanvoelt en de staart hoger lijkt te gaan liggen.
Lichamelijke veranderingen. De laatste stap die de uier doet voor de uiteindelijke bevalling, noemen we "kegelen".
De beste tijd om een merrie te dekken of insemineren is vanaf eind april tot en met juli In deze periode is de vruchtbaarheid het grootst. De cyclus bij het paard is ongeveer 21 dagen. Zodra de cyclus bij de merrie regelmatig is kan met dekken of insemineren worden begonnen.
De prijzen van het hengstensperma variëren van 700 tot maar liefst 3.000 euro voor een inseminatie. Alleen te betalen als een merrie drachtig blijkt. In Nederland en Europese buurlanden worden merries geïnsemineerd met vers sperma, dat maximaal twee dagen houdbaar is. Elders wordt diepvriessperma gebruikt.
De gemiddelde prijs voor de fokmerries was bijna 11.500 euro.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Meesta bevallen paarden (en eigenlijk alle zoogdieren) op het moment dat ze de lange rustperiode ingaan. Voor dagdieren als paarden is dit 's nachts en voor nachtdieren dus juist overdag. Dit heeft er mee te maken dat de hormoonspiegels 's nachts anders zijn dan overdag.
Overgaan op een speciale merriebrok zoals die van Subli, Masters of Voermeesters is in deze periode het beste voor merrie en veulen. De merriebrok bevat veel eiwitten en het percentage aan mineralen zoals mangaan, magnesium, zink, calcium en fosfor zijn hoger dan in standaard voer.
Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.
De uier van de merrie vult zich meestal ongeveer twee tot vier weken voor de geboorte van het veulen. Dit is meestal niet goed te zien bij merries die voor de eerste keer een veulen krijgen. In de laatste drie maanden van de dracht kan de uier sowieso zich vullen en weer vlak worden.
Dit betekent dat je meteen moet handelen, er is geen tijd om te wachten op de dierenarts. Je moet meteen de rode waterzak (de placenta dus) openen. Wanneer dit niet met je handen lukt kun je een stompe schaar gebruiken. Het vruchtwater zal uit de placenta gutsen en als het goed is worden de voorbeentjes zichtbaar.
Het veulen kan aan je wennen zonder dat de merrie – veulenband verstoord wordt. Zet het (gezonde) pasgeboren veulen vanaf de eerste dag buiten, wanneer het weer dit toelaat. Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen.
De genoemde zichtbare tekenen van ongemak worden bij de merrie in aanloop naar de uitdrijving veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder ofwel weeën. De eerste fase duurt één tot vier uur en eindigt bij het breken van de waterblaas. Het vruchtwater uit die waterblaas werkt tevens als een natuurlijk glijmiddel.
Dikke buik
Denk hierbij aan dikkere benen of soms 'zucht' onder de buik en voor het uier. Bij dit laatste gaat het om vocht buiten de uier en nog niet om het vollopen met melk in de uier, zoals meestal pas gebeurt in de laatste week voor de geboorte.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken.
Orchid leek het oudste paard ter wereld te zijn. Het rusthuis nam al contact op met het Guinnes Book of World Records. De vorige recordhouder, genaamd Shayne, overleed in september vorig jaar op 51-jarige leeftijd. Het oudste paard ooit werd 62 jaar oud.