achtergrondinfoKoe lo kai is van oorsprong een Kantonees gerecht van gefrituurde kip in een zoetzure saus. Er zijn in Nederlands-Chinese gerechten grofweg twee versies van dit gerecht: de Kantonese versie met een dunner laagje deeg, en de vernederlandste versie waarbij het eerder balletjes deeg zijn.
De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika.
Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, traditioneel gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.
Thaise King Do saus
Chilipeper, knoflook, tomatenketjap, whisky en een vleugje limoen (pikant).
302 – King Do Kai (gepaneerde kipfilet met Chinese saus)
Wat is tie pan Kai? Deze pure en onbewerkte ingrediënten worden eerst in de keuken op heet vuur gewokt en vervolgens bij je aan tafel geserveerd op een hete gietijzeren schaal (de ti pan ) waardoor de geur versterkt wordt. De gloeiend hete ti pan wordt daarna afgeblust met je gekozen saus.
Meestal in combinatie met pannenkoekjes met eend en lente-ui, maar je kan hoisinsaus dus ook gebruiken om je vlees/kip/tofu mee te marineren. Het is een saus die zowel zoet als zuur smaakt, aangevuld met heerlijke specerijen.
In Szechuan gerechten worden vaak verse en gedroogde spaanse pepers gebruikt om diverse smaken zoals zoet, zuur te combineren met heet. Pikante sojabonensaus.
Omschrijving. Serva gon bao saus is een woksaus uit de keuken van de Chinese provincie Sichuan. De saus is bereid op basis van sojasaus, zwarte azijn, pittige bonenpasta, rijstwijn en gember. Gebruik de kruidige saus bij wokgerechten met kip, rundvlees en garnalen.
Vooraf heerlijke tomatensoep met een vers bosuitje en als hoofdgerecht de Ta Pa Kwee (kip in pittige zoete saus). Heerlijk krokante stukjes kip op een bedje van ijsbergsla met verse reepjes paprika en uitjes.
Hier vind je het recept voor lekkere Chinese kipballetjes. Een heerlijk hapje voor op de borrelplank. Het geheim van dit gerecht zit 'm in de Chinese saus. Drie, twee, één en aanvallen maar!
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
De daging in dit gerecht, oftewel het rundvlees, is stoofvlees – een sukadelap of riblap bijvoorbeeld. Blokjes vlees worden in de boemboe op hoog vuur rondom bruin gebakken. Zo blijft het vlees sappig vanbinnen. Vervolgens worden de ingrediënten voor de saus toegevoegd.
Foe yong hai, Babi pangang en 2 stokjes kipsaté. Incl. nasi, bami of rijst.
Hui kuo saus is voornamelijk gemaakt van pittige bonenpasta, sojasaus, gember, rijstwijn en knoflook. Het is een hete woksaus, geschikt voor bij kip en varkensvlees met groenten.
Gong Bao Kai (een wereldberoemd Sichuan gerecht met kipfilet, pinda's en pepers in een pittige saus)
Kung Pao of gong boa Deze woksaus staat zowel bekend onder de naam kung Pao als Gong Boa en is een pittige saus met onder andere pinda's. Het smaakt zowel pikant, kruidig, aromatisch en enigszins zoetzuur.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Kung Pao Kip
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda's, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Hoisin komt uit China, maar je komt 'm ook weleens tegen in de Vietnamese keuken, bijvoorbeeld bij je kommetje pho. De basis bestaat uit gefermenteerde zwarte bonen. Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.
In de ijskast nog vele maanden te bewaren. Wordt steeds vaker genoemd als saus voor geroosterde Peking eend pannenkoekjes, maar Peking eend komt uit Noord China, daar gebruiken ze zoete bonensaus, geen hoisinsaus.
Cha sieuw is varkensvlees dat uren gemarineerd is en daarna geroosterd. De marinade waarmee het varkensvlees is gemarineerd is zout en zoet. Een goede cha sieuw heeft een juiste balans van deze twee smaken. Niet te zout en niet te zoet.
Yu Xiang is in de Chinese keuken eigenlijk meer een “smaak” dan een bereiding. De saus bevat lichte en donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn, Chinese azijn, szechuan-peperkorrels, douban jiang (een pittige pasta van bonen en chilipepers) een flinke hoeveelheid ui, knoflook en lente-ui.