Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
Bij een stevige risotto met kaas en/of paddenstoelen past daarom een wat vollere wijn. Denk aan een mooie hout gelagerde witte Bourgogne. Wil je liever rood? Kies dan voor Pinot Noir of een Italiaanse Barbera of Barbaresco.
Risotto met paddenstoelen (funghi) heeft veel aardse smaken. Daar past een vollere wijn goed bij. Afhankelijk van de tijd van het jaar serveer je een droge en volle witte wijn of juist stevige & krachtige rode wijn bij je risotto met champignons, cantharellen of gegrilde portobello.
Zo drinkt men in Frankrijk het liefst witte wijn bij Risotto, en in Italië serveert met bij Risotto bijna altijd rode wijn! Houdt u zich er dan ook gewoon aan vast dat zolang de wijn vol en romig is, met niet al te veel scherpe zuren en harde tannines, u qua wijnkleur het bij Risotto nooit verkeerd kunt doen!
De zachte Gorgonzola geeft de voorkeur aan zachte, hartige rode of witte wijnen. Wat de witte wijnen betreft zijn Riesling, Pinot Bianco, Orvieto Classico, Frascati Sup., Malvasia secca, Gavi uitstekende partners; wat de roséwijnen betreft Chiaretto del Garda, Lagrein Kretzer.
Welke wijn bij pasta met tonijn en kappertjes? Tonijn is een redelijk stevige, vlezige vis waar je eventueel zelfs licht rood bij kunt schenken, maar de citroen en kappers geven een uitgesproken frisse smaak aan dit gerecht. Ga daarom bij voorkeur voor een smaakvolle witte wijn of pittige rosé met voldoende frisheid.
Pasta bolognese is een rijk gevulde saus en hoe rijker de saus is, des te sterker de wijn kan zijn. Ga voor een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Het pastagerecht en de wijn zijn dan namelijk complementair aan elkaar.
Welke wijn bij ravioli met paddenstoelen? Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.
Een goede keuze bij truffel is een wijn van de Pinot Noir. Zowel de wijnen als truffels bevatten aardse tonen, waardoor er een perfecte match is.
Welke witte wijn past bij carpaccio? Bij dit frisse Italiaanse gerecht passen plezierige en pretentieloze witte en rode wijnen. Wit: pinot grigio en pinot blanc uit Alto Adige, grüner veltliner 'Steinfeder', sauvignon blanc uit Zuid-Afrika of Chili.
Deze elementen maken de wijn uiterst geschikt voor paddenstoelen! Welke wijn bij gevulde portobello? Dan is een Pinot Noir een goede keuze.
Combineert u bijvoorbeeld varkenshaas met een rode (port)saus ga dan voor een volle, fruitige rode wijn als Tempranillo, Merlot of Pinot Noir. Gaat u echter voor een romige saus, als champignonsaus, kies dan voor een volle, witte wijn met lichte houtrijping als een stevige Chardonnay of een Franse Viognier.
SushiPoint adviseert lichte, toegankelijke wijnen bij sushi
Dus geen volle Chardonnay. Kies liever voor een opwekkende wijnsoort, zoals een knisperend frisse Sauvignon Blanc, Pinot Grigio of een Riesling. Deze combineert perfect bij het zilte van zeewier en de hartige smaak van sojasaus.
Bij rauwe tonijn werkt beendroog wit het best. Denk aan Chablis, Muscadet, Vinho Verde, Assyrtiko, droge Tokaj of Albariño. Een mooie droge (Vintage) Champagne werkt ook erg goed met bijvoorbeeld tonijnsashimi. In combinatie met ingrediënten als limoen, koriander of rode peper werkt een aromatische Riesling uitstekend.
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort
Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Met een gerijpte, droge rode wijn als Rioja Reserva, Zinfandel of een Amarone di Valpolicella komen de krachtige aroma's en hartigheid van de kaas wat prominenter naar voren.
Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.
Ook wordt vaak aangeraden om na het bakken de rijst af te blussen met een beetje witte wijn, maar ook dat is niet strikt noodzakelijk omdat het de rijst bitter kan maken.
De wijn mag wel, maar hoeft zeker niet zoetig te zijn; milde zuren en souplesse zijn wel van belang om een botsing met de hete pepers te voorkomen. Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij.
Wijn als compagnon
Vooral witte wijnen die een iets 'vettigere' structuur hebben in de mond, gaan goed samen met de pladijs. Dit zijn meestal wijnen op basis van de druiven Chardonnay, Chenin Blanc, Roussanne, Marsanne of Viognier.