Interne overboekingen zijn boekingen tussen je eigen rekeningen, zoals een overboeking van de rekening courant naar je spaarrekening.
Op de grootboekrekening 'kruisposten' worden alle verrichtingen geregistreerd tussen de kas en de bankrekening van het bedrijf of tussen de ene bankrekening en een andere bankrekening van hetzelfde bedrijf.
“Kruisposten” is een grootboekrekening die wordt gebruikt om geld tussen de kas en de bank, of twee bankrekeningen onderling, uit te wisselen. Het gaat hierbij wel om rekeningen van jezelf, dus niet het overboeken van een geldbedrag naar de rekening van iemand anders.
In het zogenoemde 'memoriaal' worden incidentele boekingen gemaakt die niet kunnen worden gemaakt in een ander dagboek zoals het verkoopboek of het kasboek. Dit worden memoriaalboekingen genoemd. Het gaat dus om een journaalpost die niets te maken heeft met uitgaven, ontvangsten, inkoop of verkoop.
Wat is de betekenis van kruisposten? De grootboekrekening kruisposten wordt als tussenrekening gebruikt om interne overboekingen te doen. Overboekingen van je ene bankrekening naar je andere bankrekening worden via kruisposten geboekt. Ook overboekingen tussen kas en bank worden via de kruisposten gedaan.
Wat is een tussenrekening? Een tussenrekening is een balansrekening en wordt gebruikt voor het verschuiven van geld. Dit doe je bijvoorbeeld als je geld overmaakt van de ene naar de andere rekening. Dit geld boek je dan op een tussenrekening omdat het niet is toegestaan dit geld direct te verplaatsen.
Btw-betaling verwerken in je boekhouding
Heb je geld moeten betalen bij de btw-aangifte, dan kies je voor Geld uitgegeven. Heb je btw ontvangen, kies dan voor Geld ontvangen. Kies als tegenrekening voor 1650 BTW R/C. Het openstaande bedrag is nu verwerkt op die grootboekrekening, zodat het saldo daar nu weer € 0,00 is.
Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op deze rekening worden geboekt, worden doorlopend met elkaar verrekend. U laat bijvoorbeeld een eigen rekening door de bv betalen. Dit bedrag betaalt u korte tijd later weer aan de bv terug.
Aan het aantal spaarrekeningen is dus geen limiet verbonden, maar banken kunnen wel spaarrekeningen opheffen die niet worden gebruikt of waar geen saldo op staat. Gebruik je een spaarrekening te lang niet, dan heft de bank deze rekening op.
Ja, je kan vanuit een zichtrekening geld storten op een spaarrekening, ook als deze van een andere persoon is of bij een andere bank zit. Wat niet kan, is van je eigen spaarrekening overschrijven naar een zicht- of spaarrekening van iemand anders of naar een andere bank.
Bij veel spaarbanken maakt het niet uit als de betaalrekening die u als tegenrekening wenst bij een andere bank loopt. Er zijn echter banken waarbij het een voorwaarde is dat de betaalrekening bij dezelfde bank aangehouden wordt. Heeft u die niet, dan zult u die rekening moeten openen om bij die bank te kunnen sparen.
Je betaalt voor het gebruik van je rekening courant rente. In de volksmond noemt men dit ook wel creditrekening of betaalrekening. Je verwerkt dit op de linkerzijde van je balans als kort vreemd vermogen. Kort vreemd vermogen zijn schulden die doorgaans binnen een jaar terugbetaald dienen te worden.
Via een rekening-courant worden kleine bedragen over en weer geboekt. Bedragen die op een RC-rekening worden geboekt, worden doorlopend met elkaar verrekend. Bijvoorbeeld als een bestuurder een eigen rekening door de bv laat betalen. Met de bedoeling dat bedrag korte tijd later weer aan de bv terug te betalen.
Het vreemd vermogen is opgebouwd uit de verplichtingen of schulden van de onderneming . Bijvoorbeeld leningen bij de bank vallen onder het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is onderdeel van de passiva en staat dus aan de credit-zijde op de balans.
Een balans is altijd inclusief btw. Je bent immers verplicht om over je verkopen btw aan de klant door te berekenen en over je inkopen moet je meestal btw betalen. Wanneer je gaat boekhouden in Ficsus.nl hoef je niet zelf een balans te maken. Ficsus.nl verzorgt dit voor jou.
Als je de betaling van de inkomstenbelasting met zakelijk geld hebt gedaan dan is dit een privé-onttrekking. Je boekt deze afschrijving in het bankboek dan ook op de rubriek '0410 Privé' of als 'Privé-opname' via het tabblad 'Eigen rekening'.
De btw die je hebt afgedragen aan de Belastingdienst of hebt ontvangen van de Belastingdienst moet worden geboekt op een aparte grootboekrekening. Dit is in ons standaard rekeningschema de rekening 1684 (btw afdracht met functie 0 en balansrekening).
Je vindt grootboekrekeningen terug op je balans, maar ook op je winst- & verliesrekening. Zo heb je bijvoorbeeld 'liquide middelen' op je balans, en 'verkoopkosten' op je winst- & verliesrekening. Grootboekrekeningen categorieëren als het ware je inkomsten en uitgaven, maar ook je bezittingen en schulden.
Grootboekrekeningen kunnen worden gesplitst in twee categorieën: balansrekeningen en resultaatrekeningen. Een balansrekening vertegenwoordigt een bepaalde waarde of schuld, een resultaatrekening laat juist opbrengsten en kosten zien. Een resultaatrekening wordt daarom ook wel een winst-en-verliesrekening genoemd.
Op een grootboekrekening boek je gelijksoortige uitgaven of inkomsten. Vergelijk het met een kaartenbak met daarin verschillende kaarten. Op iedere kaart houd je de gelijksoortige inkomsten of uitgaven bij. Voorbeeld: op grootboekrekening "personeelskosten" kun je bijvoorbeeld salaris en vakantiegeld boeken.
Wachtrekeningen worden gebruikt om bedragen te registreren die niet onmiddellijk kunnen worden toegewezen aan de juiste algemene rekening, bijvoorbeeld omdat het verantwoordingsstuk te weinig concrete informatie bevat. Ze moeten altijd worden gesaldeerd op balansdatum.
De tegenrekening is een Nederlandse betaalrekening op naam van de rekeninghouder(s). Net als bij een spaarrekening mag u met een beleggingsrekening alleen geld overmaken naar uzelf. Een tegenrekening moet dus op naam staan van de rekeninghouder(s).
Een rekening "Vraagposten" wordt ingezet om tijdelijk een mutatie op te boeken, waarvan nog niet direct duidelijk is op welke (grootboek)rekening deze mutatie betrekking heeft. Dit kan zowel door een boekhouder van een onderneming zelf als door een administratiekantoor.
Debet en credit zijn simpelweg de twee zijdes van de balans. Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.