Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.
Deze krachtige poederverbeteraar voor wit brood zorgt voor een groot broodvolume, wittere kruim, zeer goede mals- en versheid en waarborgt toch droge en soepele degen.
Wit broodpoeder is een broodverbeteraar die geschikt is voor wit brood. Dit poeder zorgt voor een wittere kruim, een verse en malse structuur en een hoger volume. In dit broodverbetermiddel zit minimaal enzymmix, vet, suiker en een emulgator.
Kleinbroodpoeder is een broodverbeteraar waarmee je kleine zachte bolletjes of broodjes maakt. Door toevoeging van kleinbroodpoeder worden de kleine broodjes extra luchtig en heerlijk zacht. Toevoeging: 15% van het meel en/of bloem.
Over het algemeen is bruin brood inderdaad gezond. Vezelrijke broodsoorten zoals volkorenbrood, roggebrood en bruin brood zijn donkerder van kleur dan minder vezelrijke broodsoorten zoals wit brood. Maar soms worden we voor de gek gehouden. 'De meeste donkere broden zijn gekleurd met gebrande mout of zelfs cacaopoeder.
Het opnemen van deze voedingsstoffen in uw dieet via volkoren bruinbrood draagt bij aan het algehele welzijn . Het helpt ook om voedingstekorten te voorkomen, maar portiecontrole is de sleutel, zegt de expert. Over het algemeen omvat een uitgebalanceerd dieet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, en bruinbrood zou deel moeten uitmaken van die verscheidenheid.
Bakken met Niels vruchtenbroodpoeder, ook wel krentenbroodpoeder genoemd is een broodverbetermiddel van de hoogste kwaliteit. Geschikt voor alle bereidingsprocessen van krenten – en vruchtenbrood, maar ook zeer smakelijk in nog veel meer, denk aan suikerbrood, koffiebroodjes en oliebollen.
Baker's Flour (traditioneel nog steeds bekend als Bread Flour ) heeft een hoger eiwitgehalte, dus het zorgt voor een taaier product zoals brood. vergeleken met het andere uiteinde van het spectrum, Cake Flour, heeft minder eiwit, dus het zorgt voor zachtere producten. All Purpose Flour zit precies in het midden van deze twee.
Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Ascorbinezuur. De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Ascorbinezuur wordt aan het meel toegevoegd om de glutenontwikkeling te bevorderen. Dit resulteert in een groter en luchtiger brood.
Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezels binnen met: 590 gram gekookte groenten. óf 880 gram gekookte aardappelen. óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst.
Broodverbeteraars zijn volkomen veilige toevoegingen die goedgekeurd zijn door autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid. Ze kunnen de voedingswaarde van brood verbeteren omdat door het gebruik van broodverbeteraars minder zout en vet nodig is.
Wit poeder
Niet schrikken: je eet namelijk schimmel. Maar hoewel we bij schimmel vaak denken aan bedorven eten, is dit een schimmel die geen kwaad kan. De desbetreffende schimmel heet Penicillium nalgiovense. Dat eerste woord kan je bekend in de oren klinken.
Het toevoegen van azijn aan het deeg kan ook helpen de smaak en versheid van het brood te verbeteren. De zuurgraad van het deeg beïnvloedt de smaak van het brood, en het toevoegen van azijn kan het een milde zure smaak geven.
Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen.
Je kunt altijd bloem voor alle doeleinden vervangen door broodmeel, één op één, in elk recept dat erom vraagt . Je brood rijst misschien niet zo hoog of heeft niet zo veel bite als je bloem voor alle doeleinden gebruikt, maar het zal nog steeds heerlijk en zelfgemaakt zijn en alle goede dingen.
Bakken doe je meestal met bloem. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar over het algemeen geldt: gebruik patentbloem voor brood, cakes en taarten en gewone bloem voor koekjes. Bak je brood? Kies dan voor volkorenmeel voor een voedzaam resultaat.
All-Purpose Flour – AP-bloem varieert van merk tot merk. Vaak gemaakt met een mengsel van harde en zachte tarwe, en met een eiwitgehalte tussen 9 - 13%, kan AP-bloem worden gebruikt voor een verscheidenheid aan producten.
Bakpoeder is een samengesteld poeder dat aan beslagen en degen wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat het baksel gaat rijzen (omhoog komt). Deze poeder bestaat uit zuur en een carbonaat. Als vulmiddel en stabilisator wordt er nog zetmeel aan toegevoegd.
Glutenpoeder is tarwemeel waar het zetmeel aan onttrokken is en dus een heel hoog percentage aan gluten bevat, wel zo'n 75% Het is natuurlijke broodverbetermiddel. Gebruik: 2 tot 5 % van de hoeveelheid meel toevoegen. Het brood wordt hierdoor luchtiger elastischer, en blijft langer vers.
Er is een groot aantal stoffen die worden gebruikt als broodverbeteraar, zoals vitamine C, diverse vetten (boter, margarine, olijfolie of reuzel) en zouten. Vaak heeft de stof ook een E-nummer, zoals E221 (natriumsulfiet) of E341 (calciumfosfaat).
U kunt 4-4,5 sneetjes bruinbrood eten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw gezondheid .
Zemel en kiem
De clue zit 'm nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas 'volkoren' noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.
Mensen met een tarweallergie mogen geen brood eten dat tarwemeel bevat, maar ze kunnen wel kiezen voor brood dat is gemaakt van rogge of andere soorten meel. Sommige mensen zijn niet allergisch voor tarwe, maar hebben een tarwe-intolerantie. Wanneer iemand met een tarwe-intolerantie tarwe eet, kan hij of zij zich opgeblazen en ongemakkelijk voelen.