Wat zijn de voordelen van gelijkstroom? “Bij veel systemen is gelijkspanning goedkoper en eenvoudiger, omdat het met minder transformatoren kan draaien. LED verlichting werkt bijvoorbeeld op een lage gelijkspanning. Energie komt van het openbare net (230 Volt wisselspanning) waardoor omzetting nodig is.
DC-spanning is constant en kent geen piek- of effectieve waarden. Daarom geldt een wisselspanning van 50 Volt als veilig, terwijl bij gelijkspanning de grens ligt op 120 volt. Dat geldt voor droge situaties. Bij natte huid is de veilig spanning de helft lager, dus respectievelijk 25 en 60 volt.
Elektriciteit als gelijkstroom transporteren is efficiënter bij een afstand van meer dan 100 km. - In conventionele wisseltroomkabels gaat energie verloren door de warmteontwikkeling die door de elektronen veroorzaakt wordt.
Alle elektronica die we gebruiken werkt op gelijkstroom.Smartphones, laptops, alles waar een batterij in zit, tot en met elektrische auto's aan toe. Bij het transporteren en omzetten van wisselspanning van het net naar gelijkspanning voor batterijen gaat veel energie verloren.
Gelijkspanning in huis
De meeste onderdelen in die apparaten, zoals ledlampen, motortjes, beeldschermen en computerelektronica, werken op gelijkstroom. Daarom zit in die apparaten een transformator, die de 230 volt wisselspanning van het net omzet naar een gelijkspanning van bijvoorbeeld 10 of 20 volt.
Gelijkstroom of wisselstroom thuis
Uit de stopcontacten in je huis komt dus wisselstroom. Die keuze is ooit gemaakt omdat bij het transport van wisselstroom minder elektriciteit verloren gaat. Wel zijn er momenteel technieken in ontwikkeling die direct gebruik van de gelijkstroom uit zonne-energie mogelijk maakt.
LED's werken met gelijkstroom (DC), d.w.z. een constante stroom waarbij de beweging van de ladingen steeds in dezelfde richting gaat, zoals bijvoorbeeld batterijen.
Gelijkspanning is alleen maar gevaarlijk als de stroom van de min naar de plus kan lopen. Je kan dus zonder problemen één van de twee polen aanraken (om er een stekker aan te zetten bijvoorbeeld) zolang de andere pool maar veilig geïsoleerd is.
Uiteindelijk won de wisselspanning, omdat een wisselspanning makkelijker in een andere spanning om te zetten is en er minder verliezen bij transport optreden. Zo werd wisselspanning de basis voor de elektriciteitsdistributie. Lees meer over: Wat is het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning?
Conclusie AC DC laden
De meeste publiekelijke laadpalen maken gebruik van AC laden, tot een laadsnelheid van maar liefst 22 kW. Tesla superchargers of DC laders zijn vaak te vinden bij grote hotels of langs de snelweg en bieden beiden dan de mogelijkheid om sneller op te laden.
Wisselspanning komt thuis uit het stopcontact en op deze spanning werken de meeste elektrische apparaten die wij kennen. In Europa is dit 230 V/50 Hz, in Amerika 120 V of 240 V/60 Hz.
Bij gelijkspanning kun je geen transformatoren gebruiken om de spanning te verlagen of te verhogen. Om een gelijkspanning om te zetten naar een andere gelijkspanning of naar een stabiele wisselspanning heb je efficiënte vermogenselektronica nodig. Dit soort vermogenselektronica bestaat pas sinds 1950.
Gelijkspanning wordt opgewekt in bijvoorbeeld een batterij, zonnecel of galvanisch element. Wisselspanning wordt meestal opgewekt door rotatie zoals bij een dynamo of generator.
De stroom wisselt dus continu van richting. Hoe vaak dit binnen 1 seconde gebeurt, noem je de frequentie. In Europa wisselt de stroom 50 keer per seconde van richting en is de frequentie dus 50 Hertz. Het Nederlandse energienet is gebaseerd op wisselspanning en een stopcontact werkt dan ook op basis van wisselspanning.
Gebruik van DC biedt verschillende voordelen ten opzichte van AC. Die voordelen zijn te vinden bij: laagspanning, middenspanning en hoogspanning.
Gelijkstroom - of gelijkspanning - is een elektrische stroom met continu dezelfde richting. Het wordt aangeduid met DC, de afkorting van Direct Current.
Op gelijkspanning (DC) kan je wel ook een 12V AC lamp aansluiten, AC is wisselstroom. Kijk voor de zekerheid op de trafo of deze wel een gelijkspanning (DC) geeft bij aansluiting van LED lampen.
Wisselspanning wordt ook wel afgekort als AC en komt uit een stopcontact en de meeste elektrische apparaten werken op deze vorm van spanning. Je hebt in Europa 230V / 50 Hz en in Amerika 120V of 240V / 60 Hz.
Netspanning is wisselspanning van minder dan 1000 volt die via het elektriciteitsnet aan de kleinverbruikers wordt geleverd. Gewoonlijk wordt met netspanning de elektriciteit die thuis uit het stopcontact komt bedoeld, met een spanning van circa 220 tot 240 volt.
De batterij van je auto werkt op gelijkstroom. Het elektriciteitsnet, daarentegen, werkt dus op wisselstroom. Dit betekent dat de stroom uit je stopcontact niet hetzelfde is als de stroom die je nodig hebt voor je auto.
Dat lijkt redelijk voor de hand liggend, maar wist jij dat er twee verschillende soorten stroom zijn? AC (alternate current) is wisselstroom en dat is wat doorgaans uit het stopcontact komt. DC (direct current) is gelijkstroom en dát is de stroom die opgeslagen wordt in de accu van je auto.
Het dodelijkste aan electriciteit is de intensiteit I, de stroomsterkte (de Ampèrage, gemeten in A of mA). Vandaar dat de huiselijke 220V dodelijk is, omdat er ook stroomsterkte aanwezig is. De huisstroom is trouwens beveiligd met lekstroomdetectoren: 30 mA voor de badkamer en 300 mA voor de rest van de kring.
Bij LED verlichting moet er dus altijd een trafo tussen het netstroom en jouw lamp.
Sommige led-lampen werken op wisselspanning (230V AC). Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca. 1 tot ca. 64 Volt.
Een led sluit je aan in de juiste oriëntatie. Net zoals een diode zal deze geen stroom geleiden als deze in de verkeerde richting is aangesloten, en dan zal de led geen licht uitstralen. De led gaat niet stuk als je hem verkeerd om aansluit, je kunt makkelijk proberen of het werkt door hem even om te draaien.