Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren.Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Slowcooker energieverbruik
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Een Crock-Pot kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken. Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep. Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen.
Afhankelijk van het maximale vermogen van de slowcooker, het aantal uur dat hij aan staat en de stand waarop je hem zet (laag of hoog) zal het iets verschillen, maar je komt uit op iets van 10-14 cent voor acht uur slowcooken. Dit verschilt nauwelijks per model slowcooker.
Afhankelijk van de grootte loopt de wattage van de slowcooker van slechts 50 watt tot meer dan 300 watt. Dit is niet veel kracht, en zelfs als je bedenkt dat je de slowcooker 8 uur lang 3 liter voedsel laat koken, verbruikt een slowcooker van 200 watt slechts 1,6 kWh.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
De best geteste slowcooker van 2022 is de Crock Pot CR605! Dit is uit de ultieme slowcooker test gebleken van 2022. De Crock Pot CR605 is een grote slowcooker die geschikt is voor meer dan 6 personen. Het is dus gemakkelijk een familieproduct.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Tip 1: gebruik de juiste hoeveelheid vocht
Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud.
De Crock Pot CR026X is een moderne slowcooker met metalen binnenpan die voorzien is van een keramische anti-aanbaklaag, iets dat we nog niet zo vaak zien bij slowcookers. Bovendien is de binnenpan geschikt voor gebruik op inductie, en dat zien we ook niet zo vaak.
De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren. Gebruik je de oven als alternatieve slowcooker, dan zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding dus wel een beetje moeten aanpassen.
500 Slowcooker Recepten, Carol Beckerman (288 pagina's)
De slowcooker wordt met dit crockpot kookboek je beste vriend in de keuken! Je doet de ingrediënten erin en het apparaat doet de rest. Kom je 's avonds thuis, dan word je verwelkomt met de geuren van een heerlijke, zelf gemaakte maaltijd!
Op de lage (low) stand kun je slowcooker voor langere tijd aanzetten. Bijvoorbeeld de hele dag of de hele nacht. Op de lage stand duurt het langer voordat de slowcooker op temperatuur is gekomen, dan op de hoge stand. Op de hoge stand (high) gaat het op temperatuur komen een stuk sneller.
Slowcookers komen in verschillende maten voor en variëren van 1,5 tot 10 liter. De meeste slowcookers zijn tussen de 3,5 en 6 liter. Een slowcooker van 3,5 liter is over het algemeen genoeg voor 4 personen. Toch raad ik in zo'n geval een slowcooker van minimaal 4,5 liter aan en het liefst meer!
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een slowcooker maximaal voor 2/3 van de capaciteit vult, dus een 3 liter slowcooker vul je maximaal met 2 liter ingrediënten. Hieronder maten zoals die gemiddeld worden aangehouden: Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud.