Dat lijkt slim maar dat is het niet. "Door de kou van een voetenbadje gaan je bloedvaten weer dicht. Je voeten worden dan wel koud, maar je lichaam gaat proberen om je voeten weer op te warmen." Daardoor wordt er nog meer bloed naar je voeten gepompt en kan het zelfs een averechts effect hebben.
Dip je voeten in een voetenbad met warm water van rond de 33 graden Celsius. Voeg gedurende het baden (20 minuten) steeds een beetje heet water toe aan het voetenbad zodat de watertemperatuur stijgt tot maximaal 40 graden Celsius. Na het baden de voeten goed afdrogen.
Een voetenbad vooraf bereidt het lichaam voor
Door het warme water stijgt de temperatuur van het bloed in je voeten alvast. Dat zet zich geleidelijk door naar je hele lichaam. Het is dus de perfecte start van een heerlijk ontspannende saunasessie.
Een voetenbadje met zeezout wordt vaak aangeraden als je je voeten wilt verzorgen. Hierdoor worden de poriën van de voeten gemakkelijk geopend. De reinigende werking van zeezout werkt dan vervolgens goed in op de voeten. Na het voetenbad met zeezout kun je de voeten veel gemakkelijker scrubben.
Maak een oplossing van 3%. Gebruik 30 gram per liter. Een half uur voetenbad is voldoende, en nog weldadig ook! 1 tot 2 maal per week een voetenbad is voldoende.
Een wisselbad met koud en warm water stimuleert de bloedsomloop. Zet hiervoor een teiltje met koud en een teiltje met warm water neer. Houd uw voeten twee tot drie minuten in het warme bad en dompel ze daarna een paar seconden in het koude water.
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Enkele tips voor het dagelijks leven
Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Neem nooit langer dan 5 minuten een voetenbad, anders wordt de huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen.
Met een puimsteen of eeltvijl kun je zelf eenvoudig en pijnloos een teveel aan eelt weghalen. Eventueel kun je vooraf een voetenbad nemen, om de dode huid een beetje zachter te maken zodat je het makkelijker kunt weghalen. Baking soda, citroen en azijn hebben een antibacteriële werking en maken het eelt extra zacht.
Dikke voeten hebben een lokale of systemische oorzaak. Bij een lokale oorzaak kan het oedeem een- of tweezijdig zijn, bij een systemische oorzaak is het vrijwel altijd tweezijdig. De meest voorkomende lokale oorzaak is chronisch veneuze insufficiëntie, waarbij de veneuze druk is toegenomen.
"Dikke voeten ontstaan doordat bloedvaten wat meer open gaan staan door het warme weer. Er stroomt daardoor wat meer bloed naar je handen en voeten. Door het natuurlijke zwaartepunt blijft er in de voeten wat meer vocht hangen."
Als sokken een te strakke en niet soepele boord hebben, dan kunnen ze aders afknellen. Dat is natuurlijk nooit goed, ook niet overdag. Kies daarom altijd voor een sok met een zachte en soepele boord. Ook als je ze in bed aan trekt, want wat blijkt: slapen met sokken aan is juist goed voor de gezondheid!
Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt.
Je voeten zweten namelijk veel als je urenlang schoenen draagt. Als je geen sokken aan hebt, zullen de binnenkant van je schoenen zeker vies worden door het resulterende zweet. Wanneer dit zweet zich ophoopt in de schoenen, produceert het een vreselijke geur wanneer je ze uittrekt.
Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen'). De pijn komt sneller op wanneer je bergopwaarts of sneller wandelt.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten. Het vrijmaken van energie uit voeding. De vorming van gezonde tanden en botten. Verhoogde weerstand tegen spanning en stress.
Een kleine hoeveelheid eelt kun je weghalen met een speciale scrub. Een grotere ophoping kun je wegvijlen, -raspen of -snijden met een schuurspons, een eeltvijl, een eeltrasp, een eeltschaaf, een puimsteentje of een speciaal mesje.