Wat is het voorarrest?

Voorarrest is de periode dat een verdachte zijn vrijheid wordt ontnomen voordat de berechting plaatsvindt. Inverzekeringstelling en voorlopige hechtenis zijn vormen van voorarrest.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat wordt bedoeld met voorarrest?

Voorarrest is de periode dat een verdachte wordt vastgehouden voordat zijn zaak door een rechter is beoordeeld. Een verdachte in voorarrest is in afwachting van de uitkomst van zijn strafzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wat gebeurt er als je in voorarrest zit?

Bij voorlopige hechtenis zit u als verdachte vast in een cel.In die periode wacht u op een uitspraak van de rechter in uw strafzaak. De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe lang kun je in voorarrest zitten?

Het voorarrest kan dus in totaal uiterlijk 110 dagen duren: maximaal 2 keer 3 dagen inverzekeringstelling; maximaal 14 dagen bewaring; maximaal 90 dagen gevangenhouding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe lang is voorarrest in Belgie?

De arrestatie: Is een vorm van vrijheidsberoving die de aanhouding, resp. voorlopige hechtenis, door de onderzoeksrechter voorafgaat en mag maar maximaal 24h duren. De persoon die gearresteerd wordt heeft niet het recht een derde te verwittigen, noch heeft hij recht op contact met een advocaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoor-mattijs.be

Hoe ziet het voorarrest eruit?

30 gerelateerde vragen gevonden

Waarom voorlopige hechtenis?

Gronden voor voorlopige hechtenis

De wet noemt de volgende redenen; Er bestaat gevaar voor vlucht. Het gaat – simpel gezegd – om een heel ernstig feit, omdat er 12 jaar of meer op het feit staat en waarbij de rechtsorde ernstig is geschokt. Denk bijvoorbeeld aan brandstichting, moord, doodslag of mensenhandel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Hoeveel van je straf moet je uitzitten?

Volgens de nieuwe wet kan de v.i. maximaal twee jaar bedragen en zou die persoon pas na 13 jaar vrijkomen. Dit is een groot verschil ten opzichte van het huidige systeem. Gedetineerden die een gevangenisstraf van meer dan 6 jaar hebben gekregen, krijgen al met de nieuwe wet te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op clavesadvocaten.nl

Wie bepaalt voorlopige hechtenis?

Daarin staat wanneer uw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie vindt dat u nog langer vast moet blijven zitten. Hij vraagt de rechter-commissaris om een bevel tot bewaring af te geven. Daarmee begint uw voorlopige hechtenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat na voorlopige hechtenis?

Voor de inverzekeringstelling is een bevel van de officier van justitie nodig. Op vordering van de officier van justitie beslist de rechter-commissaris over de bewaring. De raadkamer beslist over gevangenhouding en daarna is de beslissing over uw voorlopige hechtenis aan de zittingsrechter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Hoe lang duurt voorlopige hechtenis Belgie?

Hoelang kan de voorlopige hechtenis duren ? De voorlopige hechtenis is de vrijheidsberoving van een verdachte in het kader van een strafonderzoek. Er wordt in de Belgische wetgeving geen maximumduur bepaald voor de voorlopige hechtenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sue-advocaten.be

Wat is het verschil tussen hechtenis en gevangenisstraf?

Feitelijk komt gevangenisstraf en hechtenis op hetzelfde neer. Het gaat beide om vrijheidsbenemende straffen. Het verschil is dat hechtenis wordt opgelegd als u zich schuldig heeft gemaakt aan een overtreding en dat gevangenisstraf wordt opgelegd als u bent veroordeeld voor een misdrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Hoe lang blijf je verdachte?

Ophouden voor onderzoek (9 uur)

Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat zegt de politie als je wordt aangehouden?

Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten.Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat gebeurt er als je opgepakt wordt?

U kunt door de politie worden meegenomen naar het politiebureau. Een hulpofficier van justitie (HovJ) toetst of de aanhouding terecht is en beslist of er een onderzoek komt. De politie verhoort u dan en doet mogelijk een onderzoek naar uw persoonsgegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Hoe weet je of iemand is opgepakt?

Contact met het politiebureau in je woonplaats

Meestal laat de politie dit snel weten. Je kunt de politie ook bellen op 0900-8844. Ga voor meer informatie over dit nummer en de kosten naar de website van de politie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op exodus.nl

Wat zijn ernstige bezwaren strafrecht?

Voorwaarde voor de toepassing van voorlopige hechtenis is dat er ernstige bezwaren bestaan dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. De term ernstige bezwaren ziet op de ernst van de verdenking die er moet zijn. Bij aanhouding is hoogstens een redelijk vermoeden van schuld nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Wat is voorlopige hechtenis Belgie?

Bent u een verdachte in een ernstig misdrijf? Dan kan de onderzoeksrechter beslissen om u in voorlopige hechtenis te nemen. U wordt dan in de gevangenis opgesloten tijdens het gerechtelijk onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat zijn je rechten als je wordt aangehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe weet je of je verdachte bent?

Een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit. U bent dus een verdachte als er voldoende aanleiding is om u te verdenken van het plegen van een strafbaar feit. Het is dus onvoldoende als een politieagent op grond van pure intuïtie denkt dat u iets strafbaars gedaan heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Welke drie vragen stelt de rechter OM te bepalen of iemand schuldig is?

De advocaat dient zich dan de vragen te stellen (en daar zo nodig opmerkingen over te maken) of:
  • Het slachtoffer misschien zelf ook een strafbaar feit heeft begaan.
  • Het slachtoffer leugenachtig is.
  • Er daadwerkelijk schade is.
  • De schade veroorzaakt is door het strafbare feit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haagrecht.nl

Kan je je gevangenisstraf afkopen?

Nee.Het is een betaling van een geldbedrag 'ter voorkoming van strafvervolging'. De betaling van het geldbedrag door een bedrijf ziet het OM wel degelijk als een vorm van straf. Alleen wanneer een zaak geseponeerd wordt, is er geen sprake van straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wat is 1 maand voorwaardelijk?

Bij een voorwaardelijke straf word je (nog) niet opgesloten. Als je binnen de proeftijd (meestal 1 tot 2 jaar) iets strafbaars doet of je niet houdt aan de voorwaarden die de rechter aan je heeft gesteld, dan gaat je voorwaardelijk opgelegde straf in en kan je worden opgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe lang is maand cel?

Afmeting cel

een vloeroppervlakte van 10 m2;een breedte van 2 meter;een vrije hoogte van 2,5 meter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie beslist over voorlopige hechtenis?

Hoewel de officier van justitie dus kan beslissen om u wel of niet inverzekering te stellen kan voorlopige hechtenis alleen door tussenkomst van de rechter worden opgelegd. De rechter in de hoedanigheid van rechter-commissaris of raadkamer beslist dus over de voorlopige hechtenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Populaire vragen

Volgende artikel  
Hoe draait de klok?