Een vlooienbesmetting kan het hele jaar door optreden en vooral bij huisdieren die binnenshuis leven. Het risico is echter het grootst tussen juni en oktober (van voor- tot najaar). Deze periode wordt ook wel het 'vlooienseizoen' genoemd.
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
De ideale temperatuur voor vlooien ligt tussen de 21 graden en 29.5 graden Celsius. Volwassen vlooien gaan dood bij temperatuur onder -1 graden Celsius. Bij 3 graden Celsius kunnen ze 10 dagen overleven.
Veel honden- en katteneigenaren denken vaak onterecht dat hun huisdieren geen last hebben van vlooien in de wintermaanden. Met onze warme winters en goed verwarmde huizen kunnen vlooien makkelijk overleven.
De vlooien die buiten leven overleven de kou niet, maar de vlooien die in huis zitten, leven helemaal op wanneer de cv en houtkachels lekker hoog gestookt worden. En teken kunnen kou wel hebben, ze gaan dan in winterslaap.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar. Bij trillingen op de grond en bij warme temperaturen kunnen die snel uitkomen.
Ze kunnen geen vriestemperaturen aan, maar overleven in de winter bij ons binnen of ze verschuilen zich in tuinhuizen, in houtschuren, garages, enz.
Vlooien kunnen niet zwemmen, en als je niet zeker weet of het vlooien zijn in je kam, zie je nu een bruine kleur ronde de vlooien in het water. Een vlooienkam alleen, is vaak niet voldoende om van vlooien af te komen.
Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk.
Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Vlooien houden niet van de zon en de warmte en zoeken altijd de schaduw in uw tuin op. Om vlooien te voorkomen is het dan ook nuttig om de schaduwrijke plaatsen in uw tuin zoveel mogelijk te beperken. Dit kunt u doen door bomen en hagen te snoeien en kort te houden.
Buiten in de kou heeft een vlo veel minder kans om te overleven, maar in huis, waar het lekker warm is kan een vlo prima overleven. Zodra je de eerste symptomen van een vlooienbesmetting bij jouw hond of kat ziet, is het tijd om in te grijpen!
De naar mijn mening beste spray, Beaphar Dimethicare Spray Hond En Kat (klik hier om deze spray op bol.com te bestellen), werkt op basis van siliconen en zal vlooien en vlooieneieren bij contact direct immobiliseren zonder de rommelige, stinkende chemicaliën die bij andere merken voorkomen.
Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.
Een vlo is een bijtend insect, hij bijt om zich te voeden met bloed. Warmbloedige dieren en de mens zijn de voedingsbron van de vlo. Wij mensen krabben nog makkelijk onszelf, maar dieren bereiken hun rug minder goed en hoe vervelend is het als je net niet bij dat jeukende plekje komt.
Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine.
Een vlooienbeet herken je aan een typisch rood bobbeltje met centraal een klein, bloedkleurig puntje. 1 vlooienbeet valt wel mee, maar vaak bijten vlooien met meer tegelijk. Dit kan voor een geprikkelde huid zorgen. Gelukkig zijn vlooienbeten in Nederland meestal onschuldig en verdwijnen ze na een aantal dagen vanzelf.