Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla. What is this? De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel.
De officiële benaming voor de Mexicaanse platte pannenkoeken of platbroden is tortilla. Ze worden gemaakt van tarwe- of maïsmeel. Maar in Nederland is de term wrap meer ingeburgerd. In supermarkten worden beide benamingen gebruikt.
Manieren om zelfgemaakte bloemtortilla's te gebruiken
Maak er lunchwraps van en geniet ervan als avondeten. Enkele van mijn favoriete recepten die deze ongelooflijke tortilla's vereisen zijn fajitas, deze groene kip-enchiladas, onze pittige groenteburrito's en mijn favoriete groentequesadilla's.
Ja, wraps kun je eten zonder op te warmen, vooral als je ze met koude ingrediënten vult. Waarom wraps warm maken? Wraps worden soms verwarmd om de tortilla zachter en flexibeler te maken voor het rollen, of om warme vullingen te serveren.
De term wrap komt van Noord-Amerika en betekent inpakken. Eigenlijk gaat het gewoon over tortilla's, maar dan vooral de grotere versies. Taco's zijn ook tortilla's, maar dan de kleinere soort. Ze zijn dichtgevouwen zodat het handig is om uit het vuistje te eten.
Een taco is een beetje anders, omdat het gemaakt moet worden met een zachte maïstortilla . Geen tarwewrap, geen knapperige schelp – een zachte maïstortilla. Het is een taco omdat het een zachte tortilla is die gevuld, gevouwen is en idealiter met één hand gegeten kan worden.”
Tortilla's bevatten geen kruiden of smaken en zijn vaak kleiner van formaat. Een wrap is daarentegen een zacht brood gemaakt met een deeg dat gist bevat . Wraps zijn meestal groter en bevatten kruiden en smaken.
Een tortilla kun je ook koud eten, bijvoorbeeld als lunch of hapje.
Het is essentieel om maïstortilla's te verwarmen voordat je ze eet, omdat de hitte hun verse, aardse smaken naar boven haalt. Door tortilla's te verwarmen worden ze ook soepeler en is de kans kleiner dat ze breken of scheuren als ze gevuld zijn met eiwitten en andere stevige vullingen.
Hoe warm je gevulde wraps op? Je warmt wraps op in de oven op 180°C, voor 10-15 minuten of in de airfryer, op 160-180°C voor 5-8 minuten. Andere opties: in de koekenpan op lage temperatuur met een deksel op de pan, of in de magnetron.
Verwarm de tortilla wrap voor gebruik . Zet hem gewoon een paar seconden in de magnetron of leg hem op een droge, verwarmde koekenpan op laag vuur. Dit zal je tortilla wrap kneedbaarder maken, vooral als hij een tijdje in de koelkast heeft gelegen. Hierdoor is de kans kleiner dat je tortilla wrap scheurt als je hem vouwt.
Een wrap lijkt een gezonde alternatief te zijn voor brood, maar helaas. Vaak bevatten wraps zelf namelijk al zo'n 300 calorieën. Voeg nog meer verschillende ingrediënten toe aan je wrap en je komt al snel op net zoveel calorieën als een flinke (avond) maaltijd.
Bloemtortilla's zijn de zachtste en meest traditionele keuze. Ze vormen een neutrale basis die de vulling laat schitteren. Deze wraps zijn perfect voor degenen die de voorkeur geven aan een klassieke smaak en textuur. Volkoren tortilla's hebben een stevigere, robuustere textuur.
Wraps gemaakt van kokos zijn een ander uitstekend alternatief voor tortilla's die uw bloedsuikerspiegel onder controle houden . Lees zoals altijd het etiket. Terwijl sommige merken van kokos en weinig anders zijn gemaakt, bevatten andere zetmeel dat het aantal koolhydraten verhoogt. Houd ook het verzadigde vetgehalte in de gaten.
Met de deksel op de pan, keer je de tortilla om en schuif je tortilla terug in de pan om de bovenkant nog even door te laten garen. Serveer op een plank of bord met een frisse groene salade.
Het woord tortilla kan verschillende betekenissen hebben. Tortilla betekent in het Spaans zoiets als 'kleine taart of koek'. Een andere vertaling van tortilla is 'maïskoek'. Beide vertalingen worden gebruikt in zowel de Spaanse als Mexicaanse keuken.
Verwarm je oven voor op 300 graden.Wikkel je tortilla's in aluminiumfolie en leg ze 10-15 minuten in de oven tot ze helemaal warm zijn . Wij vinden dat stapels van 6-8 tortilla's of minder het beste werken.
Neem een stuk keukenpapier dat je licht hebt bevochtigd. Leg hierop de uitgedroogde tortilla's en vouw het geheel netjes dicht. Stop het geheel in de magnetron voor 30 seconden. Door de warmte zal er stoom vrijkomen waardoor de wraps weer zacht en flexibel worden.
Volg de 10-40-30-regel, dat is hoeveel seconden de tortilla per kant moet worden gekookt. Kook tot hij gemakkelijk rondglijdt, 10 tot 15 seconden. Draai om met je handen of een hittebestendige spatel en kook tot de randen droger zijn , 35 tot 40 seconden.
Eet langzaam
Houd tortilla's en taco schelpen onderin . Eet langzaam van bovenaf, terwijl je het boven je bord houdt - en houd een paar vellen keukenrol bij de hand. Als een taco schelp breekt, leg er dan een slablaadje onder om de vulling op te vangen.
Of je nu warme of koude wraps met kip wil maken: de tortilla's moeten sowieso eerst opgewarmd worden, zo zijn ze soepeler en makkelijker om op te rollen. Je kan de tortilla's opwarmen in de microgolfoven op een lage stand of in een antikleefpan zonder vetstof. Het verschil? In de pan zijn ze iets knapperiger.
Volkoren voor de win! ✅
Als het om wraps gaat, is volkoren de 'way to go! ' Ze zijn een bron van vezels, wat helpt bij de spijsvertering en bijdraagt aan een gevoel van verzadiging. Bruine wraps zijn een prima tweede keus, gemaakt van een combinatie van volkoren tarwemeel en tarwebloem.
Een burrito is een soort Mexicaanse wrap , meestal een bloemtortilla, die gevuld is met refried beans en andere lekkere toppings, vervolgens dichtgerold en gloeiend heet geserveerd! Traditioneel gezien zijn de burrito's die je in Noord-Mexico vindt kleiner dan hun Amerikaanse neven die we tegenwoordig kennen en liefhebben.
Tortilla's: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Tortilla's bewaar je het beste apart van de vulling, anders worden ze slap. Bewaar in een goed afgesloten bak maximaal 2 dagen in de koelkast. Invriezen doe je ook los van elkaar: in een diepvriesbak of -zak zijn ze in de vriezer 3 maanden houdbaar.