De gewone beteekenis van het Nederlandse woord is geworden “eene vloeibare spijs” (vla), doch in verschillende tongvallen heeft het de betekenis van “breede platte koek, vooral met geconfijte vruchten” behouden (vlaai)”', afkomstig uit het Middelnederlandsch woordenboek van de Geïntegreede Taalbank van het instituut ...
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs. Het wordt vaak aangeboden bij gelegenheden waarbij men de Limburgse gastvrijheid wil benadrukken.
Eigenlijk is de basis van een vlaai heel simpel. De bodem bestaat uit: bloem, melk, ei, gist, zout en suiker.De vulling bestaat meestal uit: fruit, water, suiker en aardappelzetmeel (om te binden). Een echte vlaai is te herkennen aan de deksel of latjes dat de vlaai sluit.
Tegenwoordig zijn er veel soorten vla in diverse smaken te verkrijgen: vanillevla met toegevoegde vanilline en een lichtgele kleur. blanke vla met een lichtere kleur dan vanillevla en toegevoegde custard en neutrale smaak.
De oorsprong van de Limburgse vlaai ligt ergens in de 16e eeuw, waar op een schilderij van Pieter Bruegel de eerste vlaaien zijn afgebeeld. Deze witte griezenpapvlaaien zijn later door de Spanjaarden verder ontwikkeld tot de voor ons nu bekende rijstevlaai.
Een Limburgse vlaai wordt geheel in de oven gebakken. Het achteraf toevoegen van slagroom mag dus officieel niet. Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj), ook kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) en pruimenvlaai (proemevlaoj) zijn welbekend.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, vla of flaai, mv. vlaaien) is een gebakje bestaande uit deeg en een vulling , dat traditioneel geassocieerd wordt met de provincies Limburg in Nederland en België, maar ook met delen van Duitsland aan de overkant.
Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla.
Zijn ze dan ook hetzelfde? Er zit een klein verschil tussen beide. Vla wordt namelijk gemaakt van melk, suiker en een verdikkingsmiddel (zoals maïzena) en bevat dus geen eieren.
De beste manier om vla te koelen
Bedek de custard met plasticfolie, bakpapier of geboterd bakpapier direct op het oppervlak van de custard. Dit zorgt voor een luchtdichte afsluiting en voorkomt dat er een velletje ontstaat. Zet de kom vervolgens in de koelkast en laat hem minstens 2 uur afkoelen voordat u hem serveert.
De top 5 meest verkochte vlaaien van Limlicious in 2023: Gedeelde nummer 4 en 5: Fruitvlaai kers en Platte rijstevlaai Nummer 3: Kruimelvlaai pudding Nummer 2: Luikse rijstevlaai Nummer 1: Schuimvlaai kruisbes Krijg jij ook zo'n zin in iets lekkers?
Een ander handig hulpmiddel dat vaak door de bakker wordt gebruikt is de 'onderlegger'. De rand van de onderlegger bestaat uit 24 of 30 boogjes. Dat is niet voor niets, want als je bijvoorbeeld 12 gelijke stukken wilt hebben, snij je de taart gewoon om de twee boogjes, en je weet zeker dat het 12 gelijke stukken zijn.
De meeste taarten, gebakjes of (luxe vlaaien) kunnen worden ingevroren, maar de kwaliteit zal hierdoor afnemen. Gebak of vlaai gemaakt met vers fruit is niet geschikt om in te vriezen. Tijdens het invriezen kun je het beste de vriezer gesloten houden voor ongeveer zes uur.
De oorsprong van de vlaai ligt eigenlijk helemaal niet in Limburg, maar in Zuid-Duitsland. In de Middeleeuwen werden resten brooddeeg en oud fruit samen gebakken. Eigenlijk als alternatief om het weg te gooien.
In Noord-Amerika verwijst "custard pie" doorgaans naar een eenvoudig mengsel van melk, eieren, suiker, zout, vanille-extract en soms nootmuskaat gecombineerd met een taartbodem . Het is duidelijk anders dan een cream pie, die gekookte custard bevat die in een afgekoelde, voorgekookte bodem wordt gegoten.
De fruitvlaaien (ook met kruimel) kunnen buiten de koelkast bewaard worden, bij een gemiddelde kamertemperatuur. De overige vlaaien (schuim, rijst en pudding) en het gebak dienen in de koelkast bewaard te worden.
Laten we beginnen met te zeggen dat alle vla softijs is, maar het omgekeerde is niet waar . Het belangrijkste verschil komt neer op één ingrediënt: eieren. IJs wordt gemaakt van melk, room (of een combinatie van de twee) en suiker. Bevroren vla voegt eidooiers toe (niet minder dan 1,4 procent eidooier vaste stoffen per gewicht, volgens FDA-richtlijnen).
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker.Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
'Vla' is meer dan 900 jaar oud!
Het is echt waar. In de dertiende eeuw aten mensen het al. Alleen heette het toen 'vlade' en was het een dunne brede koek. Die koek ging driehonderd jaar later via 'vlae' langzamerhand 'vlaai' en 'vla' heetten.
Beperk zoete melkproducten
In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose).Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in de darmen. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt worden makkelijker verteerd, omdat hierin minder melksuiker zit. Dus kies liever voor deze producten.
De beste keuze voor een toetje is dus magere yoghurt, kwark of wat vers fruit. Wanneer je varieert met verschillende soorten fruit krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. Ook kun je fruit uit de diepvries goed afwisselen met vers fruit. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
Het heeft een gladde, gietende consistentie en romige textuur. Het is heerlijk om warm of koud te serveren.
De vlaaien van bakker Hans Vries werden als beste beoordeeld door een kundige vakjury bestaande uit voormalig winnaars, oud bakkers en het Boulangerie Team. 'De vulling en het deeg van de vlaaien zijn perfect in verhouding en de vlaaien zijn heel mooi afgewerkt.
Een heerlijke krokante bodem met een zachte banketbakkersroom opgemaakt met gebonden abrikozen daarop een rijke laag slagroom en stukjes schuim en afgewerkt met amandelschaafsel.