De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.
Eén van de meest gebruikte varianten in Nederland is hele tomaten in blik. Deze vind je wederom in elke supermarkt en zijn over het algemeen gepeld. De smaak is rijk en krachtiger dan die van passata, maar zijn ook ideaal om te gebruiken als basis.
Tomatenpassata is een kant-en-klare tomatensaus met een gladde structuur, dus zonder stukjes. Voor een tomatenpassata worden verse tomaten gekookt, gepureerd en gezeefd. Op die manier worden er schilletjes en zaadjes uit gehaald.
De zaadjes en pulp wordt verwijderd. In de zomermaanden worden in Italië de rijpe tomaten verwerkt tot passata. Zo hoeft men een overschot van de oogst niet weg te gooien en hebben de Italiaanse mama's de hele winter tomatensaus in de voorraadkast. Passata is trouwens hetzelfde als gezeefde tomaten.
In recepten met tomatenpuree wordt de puree vaak gebruikt als basis voor een soep of saus. Nu denk je misschien meteen aan een tomatensaus voor bij pasta als spaghetti of macaroni, maar je ziet het ook veel in de Indiase, Chinese en Marokkaanse keuken waar het dient als basis voor een curry, woksaus of tajine.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Mutti Passata bestaat uit zongerijpte, 100% Italiaanse tomaten die zijn verwerkt tot een zoete fluweelzachte saus met een klein snuifje mediterraan zeezout.
Tomaten inmaken
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Passata is de basis voor een heerlijke pastasaus, soep of als saus op de pizza. Het wordt gemaakt van gerijpte tomaten die als het ware 'over' zijn na een Italiaanse zomer.
Passata wordt in Italië voor ontzettend verschillende gerechten gebruikt. Zo kun je er een heerlijke pastasaus mee maken of je kunt het gebruiken voor over je homemade pizza. Je kunt het naast pasta en pizza ook gebruiken voor vlees of vis gerechten. Passata is simpel, gezond, heerlijk en gemaakt van rijpe tomaten.
Tomatenpuree vervangen met granaatappelsiroop
Tomatenpuree heeft een intense smaak en is een tikje zuur. Met granaatappelsiroop (ook wel granaatappelmelasse genoemd) kun je hetzelfde bereiken: de smaak is behoorlijk heftig (dus pas op dat je niet teveel gebruikt), wrang en zuur.
Voor sauzen, soepen en op de pizza kun je passata gebruiken, een saus van rauwe gepureerde en gezeefde tomaten. Voor soffritto worden de tomaten gebakken in een beetje olie voordat ze gepureerd worden.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
6De passata is maximaal twaalf maanden houdbaar op een koele donkere plek. Bewaar een geopende pot in de koelkast en maak hem binnen drie dagen op.
Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren. Het vormt dus een prima basis voor allerlei sauzen en gerechten.
Bewaartip voor dit product. Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Tomaten invriezen is niet moeilijk, maar je moet je ze wel eerst spoelen en drogen. Je verwijdert best ook het groene steeltje en je kunt eventueel het hardere kroontje in het midden ook uit de tomaat snijden. Grote, rijpe tomaten zijn het meest geschikt om in te vriezen.
Tomatenpuree in een tube is zeker duurder, maar kun je in de koelkast zeker 20 dagen –en volgens mij zelfs wel langer – goed bewaren. Je kunt zo telkens een beetje aan een gerecht toevoegen. Uit één tube haal je – afhankelijk van de inhoud – zeker 9 tot 14 eetlepels tomatenpuree.
Passata is de pure essentie van de tomaat, onvervuild door toevoegingen als zout of kruiden en vrij van water, terwijl gehakte tomaten of polpa di pomodoro, meestal te vinden in blik, alle aspecten van de tomaat bevatten, inclusief in veel gevallen, toegevoegd water.
De passata basilico van de AH, passata met basilicum van Mutti, of de pastasaus basilico van Bertolli zijn een prima keuze.
Passata is een simpele saus gemaakt van alleen maar rijpe tomaten. Passata gebruik je als basis voor bijvoorbeeld pizza en pastasauzen, maar je kunt het ook als basis gebruiken voor soep.
Tomatenpuree wordt gemaakt van speciale tomatenrassen die hard, taai en droog zijn. Voor 70 gram tomatenpuree is 400 gram tomaten nodig. Dit 'tomatenconcentraat' is ook grondstof voor ketchup en andere sauzen. Waar de tomaten vandaan komen, vermelden de blikjes bijna nooit.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Ingrediënten: tomaat, zuurteregelaar (citroenzuur).