Pudding is een soort gerecht met een textuur die lijkt op mousse, maar verdikt met een soort zetmeel, en het bevat meestal geen karamel. Terwijl flan in de oven wordt gebakken, wordt pudding op een fornuis gekookt.
Het komt hierop neer: Flan is een custard en eierpudding is meestal een pudding — maar niet altijd . Karamel is er ook bij betrokken, maar daar komen we later op terug. Zowel custard als pudding zijn zoete, kleffe desserts die voornamelijk van room worden gemaakt en vervolgens worden gekookt.
Flan kan verwijzen naar twee verschillende dingen: een gebakken vla-dessert met karamel, vergelijkbaar met de Franse crème caramel, of een zoet, zuur gebakje met een vulling, een zogenaamde fruitflan.
Leche Flan is de Filipijnse versie van de Caramel Custard . Dit dessert op basis van eieren is bedekt met zachte karamel. Het wordt gemaakt met alleen dooiers, gecondenseerde melk, ingedampte melk, terwijl de Creme Caramel/Caramel pudding (USA-versies) worden gemaakt met hele eieren en gewone melk.
Flan, ook bekend als karamelpudding , heeft een rijke en smaakvolle geschiedenis die een paar eeuwen teruggaat. De exacte oorsprong is een beetje vaag, maar sommige voedselhistorici geloven dat er in het oude Rome een soortgelijk dessert bestond, waar een gerecht genaamd "tympanum" werd genoten.
Pudding is een soort gerecht met een textuur die lijkt op mousse, maar verdikt met een soort zetmeel, en het bevat meestal geen karamel. Terwijl flan in de oven wordt gebakken, wordt pudding op een fornuis gekookt.
Japanse pudding is vaak wat wiebeliger dan de gemiddelde flan , dankzij het gebruik van een combinatie van melk en slagroom. Dit geeft het een heerlijk romige textuur die bijna danst op de tong.
In Spaanstalige landen (en vaak in de Verenigde Staten) staat crème caramel bekend als flan. Dit was oorspronkelijk een Spaanstalig gebruik. In Noord-Amerika is het woord echter nu het meest bekend in Latijns-Amerikaanse contexten; de andere betekenis is minder gebruikelijk.
Braziliaanse Pudim, kort voor Pudim de Leite Condensado, lijkt op een klassiek flanrecept, maar dan veel beter . Het heeft maar 4 hoofdingrediënten nodig! In plaats van alleen eieren en melk, wordt dit romige Braziliaanse dessert gemaakt met gezoete gecondenseerde melk (leite condensado).
Veel suikers
Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in.
Kan geserveerd worden bij de lunch met een salade of voor een brunch/ontbijt .
Flan is een erg bekend toetje. Het is een soort pudding Oorspronkelijk komt het uit Portugal, maar ook in Spanje, Spaanstalige landen en op veel andere plekken in de wereld is het bekend. Het wordt gemaakt met eieren, melk en suiker.
Toen het Romeinse Rijk zich over heel Europa uitbreidde, ontstonden er nieuwe varianten van flan. De regio van Spanje is tegenwoordig de regio waar de klassieke versie met zoete karamelsaus werd geïntroduceerd. Uiteindelijk bracht Spanje het recept naar de Nieuwe Wereld, met name naar het zuiden van Mexico.
Wat is het verschil tussen flan en quiche? Flan is in de Britse betekenis een open taart of taart met een hartige of zoete vulling.Dit kan ook taarten op basis van eieren zijn, ook wel quiche genoemd . Quiche is een Frans gerecht dat een hartige eierpastei is en andere vullingen kan bevatten, zoals ham, kaas en groenten.
Flan is een Franse meisjesnaam. Het betekent `van Flannery; plat land`. Een flan is een platte taart met een zoete of hartige vulling, zoals broccoliflan, spinazieflan of bessenflan.
Etymologie. Het woord pudding komt uit het Engels en is wellicht verder te herleiden tot het Franse boudin, dat weer afstamt van het Latijnse botellus, wat "kleine worst" betekent. Dit verwijst naar het vlees dat er in de middeleeuwse puddingen zat. Maar pudding had destijds een veel ruimere betekenis dan nu.
“Leche Flan” is de Filipijnse versie van Crème brûlée en staat ook bekend als Crème caramel. Het belangrijkste verschil met dit Filipijnse dessert is dat leche flan een Jello-achtige consistentie heeft , terwijl crème brûlée pudding-achtig is.
Flan is een populair dessert in Spanje en Latijns-Amerika, ook bekend als crème caramel vanwege de heerlijke custardbasis met heerlijke karamel . Het is een van die delicatessen die onweerstaanbaar zijn en als je het eenmaal hebt geprobeerd, kun je er niet meer mee stoppen.
Banketbakkersroom met custard
Je kunt banketbakkersroom ook met custard maken. Je vervangt dan de maïzena en vanille voor custardpoeder. Custardpoeder is vrijwel hetzelfde als maïzena, maar dan met een industriële toevoeging van kleurstof en smaak. Custard heeft dus een extra kleurtje.
Het verschil tussen crème brûlée en flan (twee van onze favoriete soorten vla) zit in vier factoren: de verhouding van ingrediënten, de manier waarop de vla wordt ingedikt, de kookmethode en eventuele extra componenten. Die extra componenten - verschillende toppings en presentatie - zijn het makkelijkst te zien.
Flan kan verwijzen naar: Crème caramel, een custarddessert met heldere karamelsaus, de meest voorkomende Amerikaanse betekenis. Flan (taart), een open zoete of hartige taart , de meest voorkomende Britse betekenis.
Wat is purin? Purin is in feite de Japanse versie van een pudding, ook wel bekend als crème karamel, flan of gebakken custard over de hele wereld . Purin zijn zo populair in Japan dat je ze overal vindt, van gemakswinkels tot banketbakkers. Je kunt zelfs purinpoeder vinden om thuis te maken!
In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet).
De naam leche flan wordt vertaald als "melkvla" en is vaak veel rijker dan Spaanse flan omdat het meer eidooiers, gecondenseerde melk en gestoomd bevat. Omdat er melk aan is toegevoegd, is de textuur veel wiebeliger en puddingachtiger dan Franse flan.