Tuinaarde is meestal een samenstelling van tuinturf en compost. Het brengt veel organische stof in de bodem maar bevat zeer weinig poriën. Het is een relatief zwaar product. Potgrond daarentegen heeft een luchtige samenstelling en is vaak minder zwaar dan tuinaarde.
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Wanneer er over bemeste tuinaarde wordt gesproken, dan zijn er meststoffen aan de tuinaarde toegevoegd. Tuinaarde bestaat over het algemeen uit een combinatie van tuinturf en compost, al dan niet aangevuld met meststoffen.
Een goede grond is luchtig, voldoende vochtig en met voedingsstoffen die de planten laten groeien. De volgende factoren zijn hierbij van belang: - De grondsoort. De soort grond (klei, zavel, zand, veen) is belangrijk voor de groei van planten.
De eerste mogelijkheid voor grond voor je tuin is dus een mengsel van bemeste tuinaarde en gewone aarde: Je leegt de zak bemeste tuinaarde en mengt dit met de gewone aarde van je tuin. Voilà! Je kunt ook tuinaarde-compost gebruiken voor het ophogen van je tuin, maar ook deze variant moet je mengen met de gewone grond.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Potgrond is een combinatie van verschillende natuurlijke componenten, met als basis veen of kokos. Die basis wordt meestal gemengd met boomschors, compost, meststoffen en/of kalk. Door deze samenstelling is potgrond zeer geschikt voor planten in potten, maar ook voor planten in perken en borders.
U kunt er voor kiezen om zelf de grond af te voeren door dit naar de milieustraat in uw gemeente te brengen of een container of bigbag te huren. Voor een kleine hoeveelheid tuingrond is dit prima zelf te doen, maar voor grotere hoeveelheden grond en zand wordt het al snel lastig.
Tuinaarde is te gebruiken bij de aanleg van een tuin. In een bestaande tuin kunt u ook een laag tuinaarde over de grond uitspreiden, het zal langzaam in de grond worden opgenomen. Ook vormt tuinaarde een goede basis bij de aanleg van een nieuw gazon, u kunt het ook gebruiken voor het dressen van een bestaand gazon.
De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen. De potgrond bevat ongeveer voor 2 maanden voeding.
Als je een plantengat wilt opvullen koop dan onbemeste tuinaarde, wil je de huidige grond verbeteren of verrijken koop dan bemeste tuinaarde en gebruik potgrond voor potten en plantenbakken.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Algemene of universele potgrond
In de volle grond kan potgrond ook gebruikt worden bij de aanplant van bomen, struiken en vaste planten, als aanvulling in het plantgat. Ook bij het opkweken van bijvoorbeeld groente kan gewone potgrond worden gebruikt.
Tuinaarde voor de moestuin
Voor de moestuin wordt in het algemeen gesteld dat een laag van 6 tot 10 centimeter tuinaarde voldoende is. Het is echter wel van belang om de tuinaarde in de moestuin regelmatig te verversen. Voor moestuinen raden we aan om een combinatie van tuinaarde en moestuin potgrond te gebruiken.
Heb je geen tuin, dan kan je met oude potgrond soms terecht in een containerpark. Vraag ernaar bij je gemeente. Een kleine hoeveelheid mag ook in de GFT-zak of GFT-bak. Let wel op: het moet zuivere potgrond zijn die je aanbiedt.
Wij helpen u graag met dit rekenvoorbeeld.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Het ophogen met tuinaarde of zand is het meest gebruikelijk. Voor de borders wordt meestal bemeste tuinaarde gebruikt Ga je een gazon aanleggen dan is speciale gazon grond aan te raden omdat dit meer water doorlaat.
Humus houdt water vast en laat een teveel aan water goed door. Gronden met veel slib worden door de humusvorming beter bewerkbaar en losser, zandgronden krijgen juist een meer samenhangende structuur. Door de menging ontstaat een homogene structuur.
Je nieuwe plantenbak vul je voor ongeveer een kwart met hydrokorrels. Hydrokorrels zijn eigenlijk gewoon kleine bolletjes van klei. Klei heeft de mooie eigenschap om water vast te houden bij droogte.
De behoeften van zuurminnende planten
Zuurminnende planten zoals azalea, rododendron, heide (Erica, Calluna), blauwe hortensia, skimmia, camellia, pieris, brem… vragen een luchtige, goed doorlatende en eerder zure grond (pH 4,5-5,5).