Polyamide is bijzonder duurzaam en daardoor duurder materiaal dan polyester.Het is iets gevoeliger voor warmte dan polyester. Je wast het dus op een lagere temperatuur. Stoffen met een toevoeging van polyamide zijn van betere kwaliteit en gaan langer mee dan stoffen met polyester.
Polyamide ondergoed behoudt haar vorm en kleur beter dan ondergoed van natuurlijke stoffen. De stof zorgt ervoor dat transpiratievocht naar buiten toe getransporteerd wordt. Het is dus een misvatting dat Polyamide ondergoed zou zweten! Het neemt echter geen vocht of en voelt daardoor koeler aan.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Polyamide (nylon) is een sterke synthetische vezel, dit materiaal is licht, kleurvast en behoudt zijn vorm. Dit materiaal wordt gemaakt uit organische grondstoffen zoals olie, aardgas en steenkool. Door de bewerking met chemicaliën wordt er een vezel van gemaakt.
Synthetische en natuurlijke mix
Zo wordt polyester wordt vaak toegevoegd aan natuurlijke materialen zoals katoen of wol. Zo ontstaat er een stof die wel ademend door de natuurlijke vezels en toch slijtvast door de synthetische.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Wat zijn de nadelen van polyamide? Kleding met een hoog polyamidepercentage is niet erg geschikt voor koud weer. Omdat de stof vocht niet goed opneemt en weinig ademt, is het niet warm.
Benzeen, afkomstig uit de olie- en gasindustrie, vormt de basis voor de producten waarvan polyamide ofwel nylon gemaakt worden. Deze producten zijn zeer giftig voor de mens.
Polyamide voelt aan als zacht katoen, maar is waterproof en ademend. Het is dus zeer geschikt voor kleding die je lichaam op een comfortabele temperatuur moet houden en tegelijkertijd vocht af kan voeren.
Polyamide of Nylon is door zijn hoge slijtvastheid in combinatie met goede glij- en roleigenschappen dé kunststof voor dynamische toepassingen in de werktuigbouw. Het harde materiaal heeft een sterk geluiddempend vermogen, is taai en stijf en heeft goede bewerkingsmogelijkheden.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
De kleurkwaliteit van polyester is heel goed omdat de stof pas op een hoge temperatuur, bij 225 graden celsius, smelt. De stof is dus goed bestand tegen veel zonlicht en wordt bijvoorbeeld veel voor vitrages gebruikt. Om dezelfde reden pakken printtechnieken erg goed op polyester. De stof is bijna helemaal kreukvrij.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.
Wassen: Polyamide kan in de wasmachine, maar mag alleen met koud water worden gewassen. Was het polyamide op een gewoon koud programma met een wasmiddel zonder bleekmiddel. Als je geen wasmachine beschikbaar hebt, kan de stof met de hand worden gewassen in koud water. Drogen: Laat de stof aan de lucht drogen.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Polyamide of nylon ondergoed (meestal gebruikt bij goedkope broekjes van nep kant) zou volgens Raine-Fenning zelfs met een waarschuwing moeten komen. Door het ondergoed langere tijd te dragen, loop je volgens hem een veel groter risico op huidirritatie en vaginale infecties.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.