Zoals vaak gedacht wordt zijn ramen geen soort noodles maar de naam voor de maaltijdsoep mét noodles. Momenteel een grote hit in Amerika. Lees er hier meer over. Mie zijn tarwenoodles die vaak worden gebruikt voor bamigerechten.
Ramen. Ramen is een basisnoedel en wordt gemaakt van tarwebloem, ei, water, zout en kansui. Kansui is gealkaliseerd water dat de noedel elastisch maakt, zodat je er gemakkelijk draden van kunt trekken.
Het begrip "noedels" komt van het Duitse woord Nudel (meervoud: Nudeln), dat in die taal het gewone woord voor pasta en dergelijke is.
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Ramen is Japanse noedelsoep en bestaat altijd uit vier elementen: bouillon, tare, ramennoedels en toppings. In het gerecht komen de hartige smaken van vlees, kip en/of vis en zoutige tare samen.
Udonnoedels zijn dikkere noedels en dus wel vrij stevig, maar hebben niet de chewy structuur die ramen hebben. Udon wordt in Japan meestal geserveerd als kake udon: heldere, lichte bouillon met bosui en vaak een zachtgekookt ei.
Van origine komt de ramensoep uit China. Pas in de 19de eeuw kwam de soep naar Japan waar de soep de huidige vorm kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog maakte de soep een bloeitijd door, onder andere omdat vele Japanse soldaten uit China terugkeerden en smaken uit dat land meenamen.
Rijstnoedels worden gemaakt met rijstmeel en water, waardoor maakt ze licht verteerbaar en transparant wit van kleur zijn. Ze hebben een delicatere structuur dan eiernoedels. Bij het koken worden ze doorschijnend van kleur en een beetje glibberig, ideaal voor soepen. Je kunt ze ook roerbakken, maar kook ze dan eerst.
Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten. Ramen is dus niét een bepaald soort noodles zoals vaak wordt gedacht maar de naam van een gerecht. Dat maakt al een hoop duidelijk!
Het bestaat uit Chinese noedels geserveerd in een vlees- of visbouillon, veelal op smaak gebracht met sojasaus, miso, of toppings zoals plakken varkensvlees (叉焼, chāshū), gedroogd zeewier (海苔, nori), menma (麺麻, gefermenteerde bamboescheuten) en bosui (葱, negi).
In een traditionele versie zit eigenlijk wel altijd ui, shiitake, wortel en Chinese kool, maar de variaties zijn eindeloos. De versie met dun gesneden stukken buikspek is in Japan heel populair, maar ook kip en garnaal komen veel voor. En wat dacht je van stukjes knak- en rookworst, die kun je er ook aan toevoegen!
Noedels zijn afkomstig uit China. Noedels worden meestal gemaakt van zetmeel. Dan moet je het zetmeel in vele sliertjes veranderen.
De Saitaku ramen kit bevat alles wat je nodig hebt om thuis heerlijke ramen noedel soep te maken. Geniet van de authentiek Japanse smaak van hartverwarmende ramen.
Aangezien de basis meestal tarwe is of zetmeel uit bijvoorbeeld aardappel, kan je noedels tot dezelfde categorie rekenen als brood, pasta en aardappelen. Er zitten dus een aantal gezonde voedingsstoffen in zoals ijzer en B-vitamines. Maar ze bevatten ook heel veel koolhydraten en dus calorieën.
Konjac / Shirataki noedels zijn een soort koolhydraatarme en caloriearme pasta die de laatste tijd erg populair zijn geworden. Deze noodles zijn gemaakt van glucomannan, een in water oplosbare vezel die afkomstig is van de konjac plant.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Bij noedels denk je misschien aan een kom warme slierten met vettige saus. Ik ook, als het buiten koud is. Zodra de zon schijnt, eet ik m'n noedels liever koud. Move over pastasalade, koude noedels zijn je nieuwe favoriete eten om mee te nemen naar het park.
Doe de noedels in het kokende water.
Hoe lang je de noedels moet koken hangt af van de soort rijstnoedels waarom het gaat. Rijstnoedels zijn erg snel gaar en ze zijn klaar wanneer ze net zacht zijn. Platte, brede rijstnoedels moet je ongeveer 5 minuten koken. Mihoen of rijstvermicelli moet je ongeveer 2 minuten koken.