Hoewel veel mensen denken dat gordelroos en netelroos hetzelfde zijn (door hun vergelijkbare naam en de pijn die ze geven), is dit niet het geval. De oorzaak van de twee huidaandoeningen verschilt namelijk: netelroos wordt veroorzaakt door een allergische reactie, terwijl gordelroos ontstaat door een virus.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Wat zijn de symptomen van gordelroos? Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
Om direct duidelijkheid te scheppen: stress kan geen gordelroos veroorzaken. Je hebt het virus bij je doordat je ooit waterpokken hebt gehad. Wel kan stress het virus weer activeren. Stress heeft veel invloed op je afweersysteem en juist dat heb je hard nodig als je gordelroos hebt.
Voordat de uitslag verschijnt kunnen er vroege symptomen zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid en algehele malaise. Op de huid ontwikkelt zich een pijnlijke plek met een brandend gevoel of pijnscheuten met tinteling en jeuk. De pijnlijke plek gaat gepaard met rode huiduitslag.
Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over. Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf. Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken.
Het eten van bepaalde voedingsmiddelen: chocolade, schaal- en schelpdieren, rode wijn, kaas, soja, eieren, noten en fruit. Deze producten zijn over het algemeen rijk aan histamine en worden in geval van netelroos dus best vermeden, aangezien netelroos gelinkt kan zijn aan teveel aan histamine in je lichaam.
Mogelijke klachten die ontstaan bij galbulten en netelroos zijn: Hevig jeukende, verheven rode vlekken op de huid die vaak bleek zijn in het midden. Koorts en grieperigheid.
geneesmiddelen (vooral pijnstillers en antibiotica) acute en chronische infecties (vooral veroorzaakt door bacteriën en parasieten) allergie voor voedingsmiddelen (bijvoorbeeld eieren, schaaldieren en fruit) voedseltoevoegingen (kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers)
Gordelroos is een pijnlijke huidziekte waarbij je meestal te maken krijgt met vlekjes en blaasjes. De ziekte komt aan één kant van het lichaam tot uiting, bijvoorbeeld: Op een deel van de schouder en de arm. Als een band om de buik of borstkas (de 'gordel')
Iemand kan nadat de ziekteverschijnselen zijn verdwenen last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek. Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
U kunt wel veel pijn hebben tijdens en na de infectie. Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt gordelroos vaak ernstiger en kunnen er wel littekens achterblijven. Er kunnen complicaties optreden, zoals een longontsteking, ontsteking aan het hart of de darmen, of hersenvliesontsteking.
Dermografisme. In deze veel voorkomende vorm van urticaria worden de huidletsels binnen de paar minuten uitgelokt door wrijving op de huid. Er verschijnt een witachtige uitslag met duidelijke een rode rand, die erg jeukt, op de plaats waar werd gekrabt.
Je herkent galbulten aan het plotselinge ontstaan van rode, platte bulten op de huid waarvan de randen vaak wat roder zijn. Galbulten gaan gepaard met hevige jeuk, een branderig gevoel of pijn. De jeukende roze plekken die bij netelroos ontstaan, worden ook wel galbulten of kwaddels genoemd.
Netelroos (urticaria) is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken, ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bultjes die u krijgt als u brandnetels heeft aangeraakt. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen. Netelroos komt veel voor.
Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat vitamine D verlichting kan geven bij patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.
Bij heftige gordelroospijn is het pijnmedicijn van eerste keus: amitriptyline. Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen.
Pijnklachten bij gordelroos
Gordelroos zit meestal in het gebied van je buik of je taille, maar kan ook op andere plaatsen ontstaan. De pijnklachten veranderen tijdens het verloop van de huidziekte. De plek waar de gordelroos begint, zal eerst tintelen of gevoelig zijn. Binnen één of twee dagen wordt de plek pijnlijk.
Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt vaker op bij mensen boven de 60 jaar. Een van de eerste symptomen van gordelroos is een brandende of stekende pijn die soms gepaard gaat met koorts of een gevoel van ziek zijn.
Meestal wordt de pijn na één tot twee weken minder. Het kan soms wel tot twaalf weken duren voordat de pijn helemaal verdwenen is. Meestal blijft de pijn dan definitief weg. In een enkel geval komt de pijn na een maand of drie toch weer terug.
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen. De huiduitslag lijkt echter wel veel op elkaar, waardoor het moeilijk kan zijn om de aandoeningen van elkaar te onderscheiden.
Een volwassene met gordelroos die zich goed voelt, kan gewoon werken. Werk je in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of lage weerstand hebben? Dan moet je eerst overleggen met de werkgever voor je weer gaat werken.