Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
Naast toepassingen zoals in dressings en bij het inmaken van groenten is azijn ook een fantastisch ingrediënt om mee te koken. Voeg bij gebruik van vette vleessoorten zoals bijvoorbeeld spareribs een scheutje toe aan de marinade.
Alles waarvoor je schoonmaakazijn kan gebruiken, kan je ook natuurazijn gebruiken. Denk aan het ontkalken van waterkokers en koffiezetapparaten, het ontstoppen van de gootsteen, het gebruiken tegen zweetvlekken in kleding en het schoonmaken van de oven en de magnetron. Hetzelfde geldt niet andersom!
Om de binnenkant van je wasmachine en de trommel schoon te maken, draai je een lege was op een hoge temperatuur (90 of 95 graden Celsius) om vuil en zeepresten te verwijderen. Je kunt hiervoor speciale wasmachinereiniger, soda of natuurazijn gebruiken.
Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat. Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Begin ook hier met het vullen van de waterkoker tot net iets boven het niveau waar de kalkaanslag begint. Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Voor heel vieze dingen kun je pure natuurazijn gebruiken (bijvoorbeeld voor het toilet), maar vaak gebruik ik azijn in een verdunde oplossing met water. Je kunt heel makkelijk van water en azijn een allesreiniger maken.
Hiervoor kun je natuurazijn of schoonmaakaijn gebruiken. Schoonmaakazijn is sterker, daar heb je minder van nodig. Azijn kan prima gebruikt worden bij het ontkalken van de kranen. Bij hardnekkige kalk de azijn een nachtje in laten trekken door een doek gedrenkt in de azijn om de kraan te wikkelen.
Azijn is geen product dat je dagelijks gebruikt, dus de kans is groot dat je eens een fles treft die over de datum is. Geen probleem, azijn gaat levenslang mee en valt onder etenswaren die niet bederven.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Ook in het vakje waar je normaal gesproken wasverzachter doet, schenk je wat natuurazijn. ,,Azijn neutraliseert namelijk geurtjes. En dat is niet alleen handig om zweetgeur te laten verdwijnen, maar ook om een chaos aan geuren te voorkomen.
Wij raden aan om witte natuurazijn te gebruiken omdat schoonmaakazijn zuurder/sterker is door de chemische samenstelling. Door de sterke zuurtegraad kunnen de rubbers van de wasmachine uitdrogen en kunnen lekkages ontstaan. Azijn mag je doseren in het bakje van de wasverzachter in combinatie met wasparfum.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel ruikt daarna weer fris.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.