Snel en veilig ontdooienJe kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Stap 4 | Vriezer ontdooien
Voor je vriezer kun je het beste geduldig wachten, maar we kunnen ons voorstellen dat je het proces wilt versnellen. Je kunt het dooiproces versnellen doormiddel van de volgende tips: Zet een heet pannetje water in de vriezer. Door de warme lucht die hier van af komt smelt het ijs sneller.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Rauw of gekookt vlees, gevogelte of ovenschotels kunnen vanuit de bevroren toestand worden gekookt of opgewarmd . Het duurt echter ongeveer anderhalf keer zo lang om te koken. Bijvoorbeeld, als vers vlees een uur nodig heeft om te koken, duurt het 1 1/2 uur om hetzelfde vlees bevroren te koken.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Quick frozen, oftewel snelvriezen, is een speciale methode van invriezen. Het verschil tussen 'normaal' invriezen en quick frozen zit in de temperatuur. Zo is de temperatuur bij 'normaal' invriezen -12° C en bij quick frozen is dat -40° C.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
In de koelkast
Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
De voordelen van koud water
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Door het hete water op het ijs te spuiten zal dit heel snel gaan smelten. Ook zijn er enkele don'ts. Wat je bijvoorbeeld nooit moet doen is de vriezer ontdooien met een föhn.
Let op: Een hele kip ontdooien duurt natuurlijk langer dan een stuk kipfilet ontdooien. Bij een hele kip kan het ontdooiproces in de koelkast wel een hele dag duren, dus houd daar rekening mee. Voor een kleiner stuk kip zoals dij of borst wordt meestal ruim 8 uur gerekend.
S-lampje: snelvriezen. Volgens het boekje moet men de vriezer onmiddellijk uitzetten.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
IQF-invriezen kan meer energie kosten en kan een hogere initiële investering vereisen vergeleken met traditionele invriesmethoden .
Met IQF technologie is het mogelijk om individueel, heterogene producten van kleine omvang in te vriezen, waarbij de bevroren producten gescheiden blijven zodat bijvoorbeeld een doseerbaar en homogeen product kan worden verkregen.
Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten zodat het blijft ontdooien. Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren. Kook onmiddellijk.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd. U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen.
Om een halve lamsbout van 1,25 kg te ontdooien - 10 tot 12 uur. Om een lamsbout van 2 kg te ontdooien - 18 tot 20 uur. Om een hele lamsbout van 2,5 kg te ontdooien - 22 tot 24 uur .
Je kunt niet fout gaan met de oven om bevroren vlees te koken. Verwarm hem voor op 350 graden Fahrenheit en leg het vlees op een bakplaat.Bak gedurende 20-30 minuten of totdat het een veilige interne temperatuur bereikt .
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Je kunt overgebleven spam maandenlang vers houden door het in te vriezen
Hierdoor kunt u eenvoudig een kleine portie eruit halen en klaarmaken, zonder dat u alle Spam hoeft te ontdooien.