Monomeren zijn kleine moleculen.Polymeren zijn macromoleculen die ontstaan door een aaneenschakeling van vele kleinere moleculen, de monomeren. Polymeren kunnen ontzettend lang zijn. Ze bestaan vaak zelfs uit duizende monomeren.
Een monomeer is een eenvoudig molecuul. Een monomeer kan dienen als bouwsteen voor grotere moleculen. Mono betekent één, een monomeer is dus één stukje. Als twee monomeren samen worden gevoegd, krijg je een dimeer.
Een 'monomeereenheid' betekent de gereageerde vorm van een monomeer in een polymeer (voor de identificatie van de monomeereenheden in de chemische structuur van het polymeer kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het mechanisme van de polymeervorming).
Een polymeer (Grieks: poly is veel en meros is deel) is een organische verbinding waarvan de moleculen bestaan uit een opeenvolging van identieke, of soortgelijke, delen (monomere eenheden) die chemisch aan elkaar zijn gekoppeld. Polymeren worden bestudeerd in de polymeerchemie en de polymeerfysica.
Vinyl Monomeer is een zelfklevende folie voor kortdurende toepassingen zowel indoor als outdoor. Met een makkelijk verwijderbare lijmlaag is deze folie ideaal voor gebruik op beurzen en tijdelijke acties. Daarnaast is Vinyl Monomeer zeer geschikt voor het beplakken van borden en vlakke ondergronden.
Vinyl Polymeer is een zelfklevende folie voor langdurige toepassingen zowel indoor als outdoor. Door de permanente hechting is het met name geschikt voor vlakke en licht gebogen ondergronden. Vinyl Polymeer is er in vele varianten.
De meeste stickers zijn gemaakt van papier of vinyl. Vinylstickers zijn uv- en weersbestendig, en dus ook geschikt om buiten te gebruiken.
MS Polymeren hebben zich bewezen onder veel denkbare belastingen. Duurzaamheid en gezonde werkomstandigheden staan bovenaan iedere agenda. Alle markten hebben ermee te maken en ieder bedrijf neemt maatregelen om aan nieuwe eisen te voldoen.
Monomeer en polymeer zijn gewalste folies. Dit betekent dat ze letterlijk tot een bepaalde dikte worden gewalst. Bij een gegoten folie wordt de vloeibare grondstof op een ondergrond gegoten. Het verschil merk je bij het eindproduct: monomeer en polymeer folies kunnen namelijk na het plakken nog iets krimpen.
Zoals alle polymeren is PVC een lange keten bestaande uit identieke bouwsteentjes of monomeren. Bij PVC is het monomeer vinylchloride (CH2=CH-Cl). Eén molecule PVC bevat 750 tot 1500 monomeren. Het basispolymeer PVC is een inert wit poeder.
Deze polymeren worden onder andere gebruikt in verpakkingsmaterialen van voedsel en verzorgingsproducten als shampoo of dental flos. In hoge concentratie kunnen PFA's schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens.
Een polymeer is een molecuul dat zichzelf steeds herhaalt in een keten. Als basis voor de keten van moleculen staan monomeren die aan elkaar gekoppeld zijn. Een polymeermolecuul kan wel bestaan uit duizenden monomeermoleculen.
Polymeren maken
We noemen die stukjes monomeren. Een polymeermolecuul (groot) bestaat dus uit een heleboel monomeermoleculen (klein). En die monomeermoleculen zijn de moleculen van stoffen die we bijv. uit kunnen we uit aardolie kunnen halen.
Het ontstaan van polymeren
Plastic ontstaat door een chemische verbinding, wat gemaakt wordt door een niet-natuurlijk scheikundig proces. Plastics zijn polymeren, dit zijn moleculen die zich steeds herhalen, ook wel de monomeren genoemd. De herhaling van moleculen vormen de basis.
Een voorbeeld van een polymeer is polyetheen. Deze bekende kunststof wordt veel gebruikt in de vorm van boterhamzakjes, vuilniszakken en flessen voor melk en huishoudmiddelen. De monomere bouwsteen voor deze stof is etheen, C2H4. Deze koolwaterstof is niet verzadigd: hij bevat een dubbele binding.
Plastic wordt meestal gemaakt van aardolie en bestaat uit polymeren. Dat zijn lange moleculen van steeds dezelfde bouwstenen. Plastics zijn te verdelen in drie families: thermoplasten, die zacht worden wanneer je ze verhit, thermoharders, die bij verhitting dezelfde vorm behouden, en elastomeren, die elastisch zijn.
Zelfklevende snijfolie, ook wel stickerfolie of vinyl is de benaming van het materiaal dat gebruikt wordt voor het beplakken van allerlei ondergronden. Denk hierbij aan autobelettering, raam of muurdecoratie, het beplakken van gevels, maar ook kleine producten zoals potjes, speelgoed of houten kistjes.
De temperatuur van het verwarmingssysteem met vinyl mag niet hoger zijn dan 27 ° C.
Vinyl folie kan gebruikt worden om mokken en bidons te bestickeren. Echter, let er wel op dat vinyl nooit vaatwasserbestendig is. De lijmlaag van vinyl folies zal na verloop van tijd oplossen in de hete vaatwasser. Voor vaatwasser bestendige bedrukkingen raden wij altijd aan om te werken via een sublimatie printer.
Ben je op zoek naar een betere kwaliteit vinyl dan kom je op de polymeer uit en dat is de Ritrama O400 serie. Ben je op zoek naar de beste folie voor op auto's en dergelijke dan kun je het beste een gegoten folie gebruiken, bijvoorbeeld de Supreme Cast 670 van Ritrama.
De printbare textielfolie zit op een drager (plastic backing). Na het printen en snijden van de folie, verwijdert u de overtollige resten om hem vervolgens te transfereren op het textiel. Onder de folie zit dan een zelfklevende drager of een niet klevende drager.
Plastics bestaan altijd uit grote moleculen die polymeren genoemd worden. Polymeren bestaan op hun beurt uit een heleboel identieke deeltjes die als een soort ketting aaneengeregen zijn. Deze afzonderlijke deeltjes noemen we monomeren, of monomeermoleculen.
Een polymeer is een lange keten van moleculen die met elkaar verbonden zijn. Het woord "polymeer" komt van de Griekse woorden "poly" dat "veel" betekent en "meros" dat "delen" betekent. Een polymeer is dus letterlijk vele delen bij elkaar. Er zijn twee soorten polymeren: thermoplasten en thermoharders.
Kunstmatige polymeren zijn kunststoffen. Polymeren ontstaan door polymerisatie, dus de aaneenschakeling van monomeren tot macromoleculen. Polymeren hebben in de regel een molecuulgewicht groter dan 10 kg/mol.
In de fabriek worden polymeren meestal gemaakt in korrelvorm. Vervolgens worden deze korrels behandeld in meer gespecializeerde industrieën/fabrieken voor de vorming van eindproducten. Meestal worden dan de korrels verhit waardoor de substantie wat plastischer wordt wat de vormgeving helpt.