Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren. Er zijn 2 soorten sla die je wel kunt snijden zonder dat deze bruin kleuren: romanasla en ijsbergsla.
Maar het maakt eigenlijk niet uit of je scheurt of snijdt; sla wordt bijna even snel bruin, plusminus een dag . De uitzondering hierop is wanneer mensen een mes gebruiken dat niet schoon is, waardoor bacteriën zich op sla vormen; in dit geval wordt sla snel bruin.
Sla werkt slaapbevorderend, omdat zijn melksap, lactucarium, een zwak pijnstillende, kalmerende en slaapverwekkende werking heeft. De werking wordt wel vergeleken met die van het melksap van de papaver waaruit opium wordt gemaakt, daarom noemen ze sla in Engeland vaak 'lettuce-opium'.
Tip 1: Doe de sla in een ruime kom en leg daarbovenop een stuk keukenpapier.Dek vervolgens de kom luchtdicht af met vershoudfolie en zet de kom onderaan in de koelkast. Doordat het keukenpapier het vocht absorbeert blijft de sla 5 dagen lang vers en knapperig.
In Frankrijk wordt het als onbeleefd beschouwd om de bladeren van je salade met een mes te snijden . Zoals veel schijnbaar belachelijke regels, heeft deze een basis in de geschiedenis, zelfs in de wetenschap. Vroeger aten rijke mensen met zilveren bestek en als ze met hun zilveren messen door de salade sneden, werden ze aangetast door het zuur in de vinaigrette.
De schillen en omhulsels beschermen op natuurlijke wijze de antioxidante vitamines binnenin. Zodra je door de beschermende omhulsels heen breekt, wordt het vruchtvlees binnenin blootgesteld aan lucht en de zuurstof vermindert de antioxidante vitamines.
Als je sla snijdt, verkleuren de blaadjes snel aan de snijranden. Daarom is het beter om sla te scheuren.
Wanneer slabladeren worden gescheurd, raken sommige cellen beschadigd en begint de bruiningsreactie. Maar zelfs als er geen scheuren zijn, zelfs als we een hele krop sla hebben, zal er uiteindelijk bruining optreden. Dat komt omdat veroudering van de cellen ook leidt tot schade en vermenging van de polyfenolen met het enzym .
Kun je die sla van eergisteren nog eten? ð¤ ▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van.
Voorgesneden groenten in een plastic zakje, zoals bamigroenten, nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot' datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking voor die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen.Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Lactucarium is de melkachtige vloeistof die door verschillende soorten sla wordt afgescheiden, met name Lactuca virosa, meestal van de basis van de stengels. Het staat bekend als sla-opium vanwege zijn kalmerende en pijnstillende eigenschappen. Er is ook gemeld dat het een mild gevoel van euforie bevordert.
Verse sla bestaat voor 95 procent uit water. De Latijnse naam Lactuca doelt op het melksap dat in de plant voorkomt. Dat melksap bevat stoffen die in grote hoeveelheid giftig zijn. Bij normale hoeveelheden is het effect beperkt: veel mensen worden er slaperig van.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Knip met een tuinschaar of micro snips één of twee bladeren tegelijk af, beginnend bij de buitenste randen van de plant . Dit is perfect voor het oogsten van slechts een kleine hoeveelheid sla voor een individueel lunch- of dinerbord.
Plaats de plantjes met ongeveer 20 cm ruimte naast elkaar op een rij. Plant de slaplantjes op ongeveer 4 cm diepte en druk even de aarde aan. Hou 25 cm ruimte aan tussen de rijen sla planten.
Jouw geval van "roestige sla" is te wijten aan een teveel aan vocht tijdens het opslagproces . Ik beloof je, het ziet er erger uit dan het in werkelijkheid is. Dit is hoe je sla wast en bewaart om het vers te houden.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Ook is sla niet geschikt om in te vriezen. De smaak en textuur gaan bij het invriezen helaas verloren. Kortom, sla kan je niet te lang bewaren. Een tip bij het bewaren van een krop sla: Snijd een dun plakje van de onderkant af en zet de krop in een kommetje water in de koelkast.
Sla met roestvlekken is volkomen veilig om te eten. Hoe vreemd het er ook uitziet, deze verkleuring is puur een cosmetisch gebrek. Zolang er geen andere waarschuwingssignalen zijn bij uw sla (zoals slijmerigheid of vieze geuren) kunt u het gerust eten.
Overtollig vocht en hoge temperaturen zijn de grootste vijanden van uw verpakte sla.
Er is geen reden om sla niet met een mes te snijden .
In sla zit namelijk nitraat.Deze stof komt van nature voor in sla.Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn.
Sla, andijvie en spinazie eten mag toch elke dag. Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".