Een veilige koekenpan heeft een anti-aanbaklaag die niet bladdert. Zelfs niet als je metalen keukengerei zou gebruiken. Een voorbeeld van zo'n pan is de Demeyere Alu ProDura Glide Koekenpan. Met deze pan loop je veel minder kans op gevaarlijke stoffen in je eten.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Demeyere Alu Pro Dura Glide
Deze koekenpannenset is als beste uit de test gekomen bij o.a. de consumentenbond. En dat is niet voor niets: de pannen hebben namelijk uitstekende anti aanbak eigenschappen. Een eitje bakken zonder olie of boter gaat dus prima in deze pannen.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
De makkelijkste oplossing; ga voor een pan met een keramische antiaanbaklaag. Zo'n keramische antiaanbaklaag is goed bestand tegen hoge temperaturen en er komen geen gifstoffen vrij tijdens het bakken.
De grote boosdoener is de stof PFOA. Deze stof werd jaren geleden veel gebruikt in teflon, tot PFOA in 2012 officieel in verband werd gebracht met onder andere verschillende vormen van kanker. Daarom is het sinds 2015 verboden om PFOA in consumentenproducten te gebruiken.
TEFAL cookware producten bevatten géén PFOA, ook wel Perfluorooctanoic acid of “C8”. Dit wordt zeer regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria die de afwezigheid van PFOA verzekeren op de eindproducten en de totale onschadelijkheid van de TEFAL producten.
Olijfolie kan een relatief laag verbrandingspunt hebben, waardoor de ingrediënten kunnen kleven aan de pan of kunnen verbranden. Bakken in dit soort olijfolie raden wij dan ook af. Laat de pan altijd goed op temperatuur komen voordat je de ingrediënten toevoegt.
Wat zijn de beste merken voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft.
Welke koekenpan is het beste? Pannen van Le Creuset en BK zijn merken met de hoogste kwaliteit pannen. Als je deze pannen goed onderhoud gaan ze een decennialang mee en bieden ze je qua comfort, ook kookgemak en zijn ze zeker waar voor je geld.
Een Tefal pan is geweldig voor dichtschroeien vlees en vis en verwarmt gelijkmatig om het eten perfect te garen. Onze anti-aanbakpannen zijn vrij van PFOA en absoluut veilig. Alle Tefal pannen zijn altijd geschikt voor gas, elektrisch en glaskeramisch als warmtebron.
Vooral pannen met schilfertjes zijn gevaarlijk, omdat je dan kleine stukjes teflon binnenkrijgt.” Zelf bakt hij met stalen en keramische pannen, zonder antiaanbaklaag.
DuPont heeft 'Teflon' uitgevonden, dit is eigenlijk een merknaam voor PTFE (PolyTetraFluorEthyleen) . Hierover zo meteen meer informatie. In de Teflon-pannen zit een stof, namelijk PFOA, deze stof wordt vanaf 2015 verboden. PFOA is een soort bindmiddel om de PTFE te hechten aan de pan.
Een keramische pan is een pan met een laagje keramiek aan de binnenkant van de pan, deze laag wordt thermolon genoemd. Thermolon bestaat uit de natuurlijk bestanddelen keramiek en titanium. Dit laagje vormt de anti-aanbaklaag. De keramische pan is vrij van schadelijke stoffen.
De pannen van Greenpan beschikken over een anti-aanbaklaag gemaakt van keramiek, een natuurlijk materiaal dat veilig is voor gebruik met voedsel en geen giftige stoffen afgeeft tijdens het koken.
Demeyere Alu Pro Duraglide ('beste uit de test')
Een dikke 8,3 krijgt de Demeyere Alu Pro Duraglide van de Consumentenbond! De antiaanbaklaag krijgt zelfs een 10. Geen wonder, want de Alu Pro Duraglide serie van Demeyere kenmerkt zich door de oersterke anti-aanbaklaag die verrijkt is met titanium.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Gietijzeren pannen zijn onze favoriete "gezonde" pannen. Gietijzer heeft e een geode warmtegeleiding en kan tegen hoge temperaturen. Het opwarmen van de pan duurt wat langer dan bij een RVS of aluminium pan, maar eenmaal op temperatuur houden ze deze hitte veel langer vast.
Hij heeft veel kook programma's gemaakt en weet als geen ander, de beste gerechten op tafel te zetten. Naast verschillende kookboeken heeft Jamie Oliver dus ook een eigen lijn pannen. Deze pannen zijn van het merk Tefal en zijn van zeer hoge kwaliteit.
De Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan 20cm is een geweldige koekenpan met een gladde keramische anti aanbak laag Ceraforce Ultra. Deze keramische laag heeft geen Teflon of PFAS maar wel hele fijne anti-aanbak eigenschappen en extra hoge krasbestendigheid, dus precies wat je verwacht van een koekenpan.
Een emaillen pan bestaat uit een bepaald soort glas wat een basis van ijzer heeft. Dit materiaal geeft nooit gevaarlijke of giftige stoffen af. Daarnaast is een belangrijk voordeel van deze soort pan dat de smaak en de textuur van jouw eten perfect wordt bewaard.
Een pan die 100% PFAS vrij wordt verklaard is de gietijzeren pan van BK. Je kunt HIER LEZEN over deze specifieke gietijzeren pannen.