Meranti is een verzamelnaam voor Zuidoost-Aziatische soorten hardhout. Meranti wordt zowel in binnen- als buitenkozijnen toegepast. Deze houtsoorten hebben doorgaans een typische roodbruine, bleekroze of rozerode kleur. Ook binnen één en dezelfde soort meranti zijn kleurnuances mogelijk.
Meranti is een populaire en veelgebruikte hardhoutsoort in de Nederlandse (woning)bouw. Meranti wordt veelal toegepast als meranti kozijnhout, raamhout, deurkozijnen en binnendeuren. Jarenlang was meranti tropisch hardhout het enige hardhout uit de tropen dat in de bouw werd gebruikt.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 heeft onbehandeld een gemiddelde levensduur van 15 - 25 jaar. Het impregneren van meranti hout wordt, gezien de levensduur, niet aangeraden. Verder is deze houtsoort eenvoudig te bewerken en wordt vaak gebruikt bij het maken van een terras of een schutting.
Lignum vitae (Guaiacum officinale): een tropische houtsoort afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het heeft een extreme hardheid, met een Janka-score van 4.500 lb-kracht (20.034 N), waardoor het het hardste hout ter wereld is.
Het duurste plaatmateriaal van hout is ebbenhout. Dit materiaal is een duur materiaal omdat het hard en moeilijk te bewerken is.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Meranti is duurder dan andere houtsoorten, maar daarvoor krijg je meer klasse en een lange levensduur, terwijl het hout heel weinig onderhoud vergt. Ideaal als je niet steeds weer allerlei klussen in de tuin wilt hebben en voor plekken waar jasmijnen of rozen naar boven moeten groeien.
Ook zijn er diverse houtsoorten ongeschikt. Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk.
Merbau hardhout valt in een iets hogere hogere prijsklasse dan Mahonie en Meranti. Het hardhout voldoet aan duurzaamheidsklasse 2. Ondanks de hogere prijs is merbau niet per se beter dan Meranti of Sapeli Mahonie. Dit is een van de redenen dat wij kiezen voor Mahonie en Meranti in plaats van Merbau.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert. In stilstaand water is de aantasting minimaal.
Meranti is geschikt voor kozijnen, deuren, ramen, schuifpuien en vouwwanden. U kunt deze houtsoort zowel binnen als buiten gebruiken. Sipo Mahonie De Sipo Mahonie is geschikt voor kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien en vouwwanden en wordt met name gebruikt voor buitendeuren.
Hardhout komt van bedektzadigen, hierbij worden de zaden beschermd door een vrucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen. Zachthout komt van naaktzadigen, hierbij is er geen omhulsel wat de zaden beschermt. Voorbeelden hiervan dennenbomen of sparen.
Dergelijke bomen worden gekapt en vrijwel direct wordt er een nieuwe boom geplant ter vervanging. Binnen enkele jaren kan weer gekapt worden. Zo blijft een het aanbod constant. Harde houtsoorten groeien daarentegen langzamer en daarbij duurt het dan ook langer voordat een boom gekapt kan worden.
Hardhout is hout dat afkomstig is van loofbomen zoals de beuk, esdoorn en de eik. Het zijn bedektzadige bomen die hun blad verliezen tijdens de herfst. Over het algemeen groeien loofbomen vrij langzaam waardoor een compacte houtsoort met een hoge dichtheid ontstaat.
De schors van naaldhout en vurenhout bevat veel hars wat voor vervuiling kan zorgen in de haard of schoorsteen. Deze houtsoorten zijn daarom geen geschikte hoofdbrandstof voor jouw houthaard of houtkachel. Naaldhout en vurenhout zijn daarentegen wel geschikt om te gebruiken in een goed brandend vuur.
Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger.Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Ons advies is daarom om Meranti nooit onbehandeld buiten toe te passen. Meranti is daarentegen voor dekkende of semi-transparante toepassing uitstekend geschikt. Meranti is, met Sapeli Mahonie, de meest toegepaste houtsoort voor kozijnen, echter voor gevelbekleding onterecht in de vergetelheid geraakt.
Meranti kan rood zijn, maar ook geel of nogal wit, waardoor het esthetisch niet altijd is zoals we het willen hebben. Het is onbehandeld ook gevoelig voor verkleuring. Als je er niets aan doet dan vergrijst het. Meranti behandelen met een dekkende houtverf of beits zorgt ervoor dat het hout flink wordt verduurzaamd.
Meranti hout is te herkennen aan de roze- tot roodbruine kleur. Deze variatie in kleur is te wijden aan het feit dat dit hout van diverse boomsoorten afkomstig is. Het meranti hardhout dat wij aanbieden, is afkomstig uit Indonesië en is erg duurzaam.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Een van de voordelen van Hardhout is dat het over het algemeen duurzamer en sterker is dan Douglas hout. Hardhout is van nature bestand tegen vocht en insecten en kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.