Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.
Ongeveer een op de tien moeders stopt met werken na de geboorte van het 1e kind. Dit aandeel is onder laagopgeleide moeders drie keer zo groot als onder hoogopgeleide moeders.
Moeders werken gemiddeld 4 dagen
Moeders die gemiddeld 4 dagen werken kunnen werk en privé dus prima combineren.
De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week. Met het jongste kind op de middelbare school werken iets meer moeders 35 uur per week of meer (voltijd) dan als het jongste kind jonger is dan 13 jaar. Mannen blijven vaak voltijd werken als er kinderen zijn.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.
Ouderschapsverlof in 2023: zo zit het!
Staat er iets anders in de cao of in je arbeidscontract? Dan heb je geluk en wordt het ouderschapsverlof wel deels of volledig doorbetaald. In totaal hebben beide ouders recht op 26 keer het aantal werkuren per week.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
Meeste moeders werken 20 tot 35 uur per week
De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week. Met het jongste kind op de middelbare school werken iets meer moeders 35 uur per week of meer (voltijds) dan met het jongste kind jonger dan 13 jaar.
Ongeveer 5 procent van de koppels in Nederland is ongewenst kinderloos.
Bij ruim 2 procent van de gezinnen met thuiswonende kinderen werkt de vrouw voltijd en de man deeltijd; bij eenzelfde percentage werkt de vrouw en de man niet. De gevolgen van de geboorte van een kind voor de arbeidsduur verschilt ook tussen mannen en vrouwen.
Meeste moeders werken 20 tot 35 uur per week
De meeste moeders met kinderen jonger dan 18 jaar werken 20 tot 35 uur per week. Met het jongste kind op de middelbare school werken iets meer moeders 35 uur per week of meer (voltijds) dan met het jongste kind jonger dan 13 jaar.
Ruim vijftig jaar geleden, in 1970, was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder werden 24,3 jaar. Daarna is deze leeftijd jaar na jaar gestegen tot 29,1 jaar in 2000 en tot 30,3 jaar in 2021.
Vrouwen in Nederland waren in 2021 gemiddeld 30,3 jaar oud toen ze hun eerste kind kregen. In twintig jaar tijd is de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden met ruim een jaar toegenomen.
“Slechts 45% van de Nederlandse vrouwen werkt fulltime”, zegt Bastiaan Starink, partner bij PwC en tevens werkzaam als hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg.
Bij 15 procent van de paren met minderjarige kinderen werkt één partner voltijds, terwijl de ander niet werkt. Die paren bestaan meestal uit een man met en een vrouw zonder betaald werk. Kleiner van omvang is het aantal paren waarbij beide ouders voltijds (11 procent) of beide in deeltijd werken (9 procent).
De kans op zwangerschap ligt gemiddeld rond de 15 procent per menstruele cyclus van de vrouw. In Nederland is ongeveer 80% van de koppels na één jaar zwanger. Ongeveer 5 procent van de koppels in Nederland is ongewenst kinderloos.
Kinderloosheid in Nederland
Dat aantal is sterk toegenomen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft 5,5 procent van de vrouwen die nu 60 zijn bewust geen kinderen. Bij de vrouwen van 45 jaar is dat percentage al 8,5 procent en bij dertigers zit het op zeker 10 procent.
Eén op de vijf vrouwen blijft kinderloos
Van de vrouwen die nu rond de 50 jaar oud zijn, heeft 15 procent geen kinderen gekregen. Van de jongere generaties vrouwen blijft naar verwachting ongeveer een vijfde kinderloos.
Een werkweek van 32 uur is een echte parttime week. Je hebt een volle dag vrij en hoeft daar geen langere werkdagen voor te draaien. Steeds meer werknemers kiezen voor een 4-daagse werkweek. Ook starters zonder kinderen of mantelzorgtaken.
Werkende mannen werkten in 2021 gemiddeld 39,4 uur per week, werkende vrouwen 29,2 uur. In 2013 werkten zowel mannen met 38,8 uur als vrouwen met 27,4 uur een fractie minder. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets afgenomen.
U hebt recht op 15 weken moederschapsverlof.Bij de geboorte van een meerling bedraagt het moederschapsverlof in principe 17 weken, maar het kan worden verlengd tot 19 weken. Een aantal dagen moeten voor de bevalling worden opgenomen: dit is het prenataal verlof.
Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 3 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (waarvan 2 weken verplicht te nemen).
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof. Een deel van het bevallingsverlof mag u gespreid opnemen. Let op!