Waarom hangt de vlag uit? Wij weten het vandaag helaas ook niet. Het is vandaag geen Nederlandse nationale feestdag.Ook wordt er vandaag niet nationaal herdacht.
Met nationale feestdagen zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag wordt er massaal gevlagd, maar ook wanneer iemand geslaagd is hangen we de vlag uit. Waarom is dat eigenlijk zo? We hangen de vlag uit om indirect aan te geven dat er een bijzondere gebeurtenis speelt of is geweest.
Op alle overheidsgebouwen in Nederland hangt vandaag de vlag halfstok ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17.
27 april (26 april): Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander. 4 mei: Dodenherdenking, vlag halfstok* 5 mei: Bevrijdingsdag. 17 mei (18 mei): verjaardag koningin Máxima.
Vlagprotocol 15 augustus
Op 15 augustus wordt het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Er wordt deze dag uitgebreid gevlagd vanaf rijksgebouwen.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
Vlag uit bij bijzondere gebeurtenissen
Bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Op Koningsdag en de verjaardagen van de Prinses van Oranje, Koningin Máxima en Prinses Beatrix wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.
Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, tenzij aan beide zijden de Nederlandse vlag volledig verlicht is.
Tijdens deze herdenkingsdag hangt op alle politielocaties de vlag halfstok, uit respect voor alle omgekomen politiemensen. Korpschef Henk van Essen verwoordde in het bijzijn van politiemensen, nabestaanden en andere genodigden het belang van de Tuin van Bezinning. 'De tuin biedt erkenning en herkenning.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.
Over hoe lang je de vlag mag uithangen, bestaan geen regels. Ook is er geen gebruikelijke tijd vastgesteld. Sommige scholieren laten hem één dag hangen, andere wachten tot hun diplomering. Het is in ieder geval nooit strafbaar om je vlag uit te hangen, want dit mag altijd.
De regel is dat vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok wordt gehangen. Bevrijdingsdag (5 mei): op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid en denken we terug aan de bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
Mensen vragen zich vaak af waarom de vlag na zonsondergang niet mag blijven hangen. Volgens het protocol van de vlagregels mag een vlag niet in het donker buiten hangen uit respect voor de vlag, die moet je niet in het duister laten hangen.
Een vlag, volledig gehesen of halfstok, mag nooit de grond raken en/of het verkeer hinderen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.
Met een vlag en wimpel kun je zowel vlaggen uit nationaal oogpunt als provinciaal oogpunt. Zo kun je de Nederlandse vlag combineren met de wimpel van de provincie waarin je woont. Een vlaggen wimpel mag je het hele jaar door, ook 's nachts, uithangen. Een wimpel mag je ook zonder vlag voeren.
Over het algemeen geldt dat wanneer een officiële vlagdag op een zondag valt, het meestal een dag later gevierd wordt en daarom gaat ook een dag later de vlag uit. Dodenherdenking (4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei) zijn uitzondering op deze regel.
De volledige dag halfstok vlaggen was bedoeld om het gevoel van samenhorigheid versterken. Het protocol dat verplicht is voor ministeries, gemeenten, provincies en ambassades wordt vaak gevolgd door burgers, waardoor er verwarring ontstaat over de tijdstippen.
De betekenis van de witte vlag is een waarschuwlingssignaal aan een renner tijdens een derby wedstrijd.
Als het lid Koninklijk Huis in Nederland is, kan de vlag ook bij hun woning worden gehesen. Een onderscheidingsvlag en de Koninklijke standaard worden nooit halfstok gehesen. In geval van rouw kan de vlag worden voorzien van een zwarte wimpel.
Een specifiek type wimpel is de rood-wit-blauwe wimpel. Deze wimpel, die de Nederlandse wimpel heet, is een stijlvol product.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
De Deense vlag is de oudste vlag ter wereld die tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. De vroegste bron waar de vlag wordt genoemd stamt uit de 14e eeuw. In de periode dat Denemarken een unie vormde met Noorwegen hadden de Noren ook de Deense vlag. De Deense vlag is rood met een wit Scandinavisch Kruis.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.