Wil je iets wat het dichtst komt bij de filet americain zoals wij hem in Nederland kennen, bestel dan
Martino. Een pikante variant van filet americain, bekend in België en zuidelijk Nederland, is een broodje Martino. Dit is een broodje met préparé en de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pilipili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.
Filet Americain Martino is een pikantere versie van de filet americain naturel. Het komt oorspronkelijk van onze Vlaamse buren. Het is Filet Americain verrijkt met augurk, uitjes, ketchup, mosterd en tabasco.
Voor authentieke préparé-maison begin je met extra-fijn gemalen rundergehakt. Je slager kan ervoor zorgen of je gaat zelf aan de slag met een vleesmolen. Voor de saus bereid je best een mix op basis van mayonaise, mosterd, Engelse saus, wat fijne ui, peper en zout en evt. hete saus.
Besmetting met lintwormen ontstaat door het inslikken van eitjes van de lintworm. Deze eitjes zitten vooral in rauw vlees (bijvoorbeeld filet americain) of ongaar vlees. Lintwormen komen in Nederland nauwelijks voor omdat het vlees in slachthuizen wordt gecontroleerd.
Vier van de acht filets americain kregen van de testers in Eindhoven een dikke onvoldoende. De filet americain van het merk Commandeur eindigt als laatst in onze test met een 3,2. De filet americain van Stegeman eindigt niet veel hoger met een 3,3. Winnaar is de filet americain van de HEMA.
Rauw vlees zoals filet americain kun je beter niet eten, omdat er bacteriën inzitten die je ziek kunnen maken. Ook kan de parasiet Toxoplasma gondii voorkomen in rauw vlees. De meeste mensen worden niet ziek na besmetting met Toxoplasma gondii, maar deze parasiet kan de ziekte toxoplasmose veroorzaken.
Préparé du Chef is een lekker licht gekruide filet uit de Belgische keuken.
Snijd de broodjes doormidden en beleg één kant met de préparé. Verdeel hierover de rucola, de schijfjes radijs, de kerstomaatjes en de parmezaan schilfers. Kruid bij met peper en zout en besprenkel met de olijfolie. Dek af met de andere helft en serveer.
Filet Americain is een rauw vleesproduct dat heel gevoelig is aan bacteriën. Als je jouw potje préparé een hele dag op tafel hebt laten staan, gooi je het beter weg. Vooral bij warme temperaturen moet je zeker opletten. Als je het toch erop waagt, kan je diarree of zelfs voedselvergiftiging krijgen.
DeVlaendere Martino Saus| Tube 1 L | Makro Nederland.
In 1951 in sandwichbar Quick, op het ogenblik dat het De Coninckplein het uitgaansmekka van Antwerpen was, maakte Albert het eerste broodje martino. Even smakelijk als zijn broodje vertelt De Hert het verhaal van zijn martino, die zijn naam dankt aan voetballer Theo Maertens.
Zeker niet slank
Die bevat zeker in kant-en-klare filet americain vaak zo veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat hij onmogelijk meer gezond te noemen valt.
Filet americain kan doorgaans niet zo lang bewaard worden, het is immers rauw vlees. In de koelkast kun je dit nog, als je het zelf gemaakt hebt, 2 dagen bewaren. Bij de gekocht versie kijk je het beste op de verpakking voor de houdbaarheid. In de diepvries kun je filet americain nog 1 tot 1,5 maanden bewaren.
De basis van een perfecte steak tartare is uiteraard het vlees. Vroeger werd daar nog wel eens paardenbiefstuk voor gebruikt, tegenwoordig wordt -ie vrijwel altijd gemaakt van rund. Gemalen biefstuk (liefst fijngehakt met de hand, eventueel door de slager) is ideaal, maar elke chef heeft zo z'n voorkeur.
Er is een groot verschil in de houdbaarheid van americain preparé. En dat ligt niet aan het recept... De ene americain preparé is de andere niet. De preparé van de keurslager blijft maar één dag vers, de preparé uit de supermarkt blijft tot negen dagen goed!
Wat is het verschil tussen "steak tartare" en "filet americain"? Mayonaise! "Steak tartare" bevat er geen terwijl mayonaise absoluut noodzakelijk is om "filet americain" te bereiden. De mayonaise moet gemaakt zijn met eigeel van vier eieren per liter mayonaise.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Nee niet opeten. Filet americain is nou net het product wat je niet over de datum moet eten. Het is zeer bederfelijk. Je kunt ziek worden maar als het goed afgesloten in de koelkast heeft gestaan dan is de kans klein.
Reacties. In filet americain zit rauw vlees. Als je het verwarmt zal het vlees dus garen. De kleur zal daardoor veranderen (in plaats van het oranje/rode wordt het meer bruin) De vetten/oliën zullen meer bovenop het vlees komen te staan.
Voedingsadviezen bij een te hoog cholesterol
Matig je kaas- en worstinname vanwege de verzadigde vetten. Kies eventueel voor magere vleeswaren (licht gezouten rookvlees, kipfilet, ham, filét americain, rosbief).
De basis van filet americain bestaat uit mager tartaar. Het fijn gemalen vlees wordt gemengd met een huisgemaakte filet americain saus die is opgebouwd uit mayonaise, peper, paprika, cayennepeper en zout.