Het verschil tussen majeur en mineur verwijst naar de afstand tussen de eerste en derde toon van de toonladder.In majeur is dit verschil groot (4 halve tonen) en in mineur klein (3 halve tonen). Mineur klinkt meestal droeviger dan majeur.
Mineur/Kleine terts is een van de twee toongeslachten in het tonale systeem en staat tegenover Majeur. Een mineurtoonsoort is gebaseerd op een toonladder met een kleine terts: de derde toon (terts) ligt anderhalve toonafstand boven de grondtoon. Bij Majeur is de terts groot: twee tonen boven de grondtoon.
Het belangrijkste verschil tussen majeur en mineur is, zoals hierboven uitgelegd, de afstand tussen de eerste drie tonen. In majeur zitten er twee hele tonen verschil, in mineur is dat anderhalve toon.
Het Franse majeur betekent 'groter' en gaat terug op het Latijnse maior, de vergrotende trap van magnus 'groot'. De overtreffende trap is overigens maximus; dit woord leeft in het Nederlands onder meer voort in de woorden maximum en maximaal.
Hun werk is zowel defensief als offensief. Mineurs vertragen de opmars van de vijand met mijnen en vernielingen. In de aanval ruimen ze explosieven die de tegenstander heeft achtergelaten.
Dus, de tonen van de A mineur pentatonische toonladder zijn: A, C, D, E, G. Je kunt dus misschien al zien dat een kleine pentatonisch C en C grote pentatoniek uit dezelfde tonen bestaan, dit komt omdat de Majeur en Mineur pentatonische toonladders verwant zijn!
De term mineur in de muziek wordt gebruikt bij toonladders en akkoorden die een wat droevig karakter hebben. Als je zegt dat je "in mineur" bent, geef je daarmee aan dat je bedroefd of verdrietig bent. Eigenlijk betekent mineur 'de kleinere' in tegenstelling tot majeur, 'de grotere'.
d-mineur zelfst. naamw. Uitspraak: se'klɛɪn 1) het akkoord d - f - a, de kleine drieklank op de eerste trap van de d-kleinetertstoonladder Voorbeeld: `Het akkoord heet d-mineur naar de kleine terts: d - f.
g-mineur of g klein (afkorting: Gm) is een toonsoort met als grondtoon G.
De G majeur toonladder bestaat uit de tonen G A B C D E Fis G. Zo klinkt de G majeur toonladder.
De meest voorkomende uitleg is dat majeur vrolijk klinkt en majeur droevig. Speel je bijvoorbeeld een majeur toonladder, dan vindt je deze waarschijnlijk vrolijk klinken.
Het mineur akkoord van E wordt altijd gevormd door de eerste, derde en de vijfde noot uit de mineur toonladder van E te pakken. In zowel natuurlijk, harmonisch en melodisch mineur gaat het hier dus om: • E G B. Deze kunnen in drie verschillende volgorden worden gespeeld, namelijk in 'E G B', 'G B E' of 'B E G'.
Majeur/Grote terts is een van de twee meest gebruikte toongeslachten in het tonale systeem. Een majeurtoonsoort is gebaseerd op een toonladder met een grote terts: de derde toon (terts) ligt twee hele toonafstanden boven de grondtoon (bij mineur is de terts klein: anderhalve toon boven de grondtoon).
Mineur akkoorden zijn alle akkoorden die uit minimaal drie noten bestaan, namelijk de grondtoon (de 'root'), een kleine terts ('minor third') en een kwint ('perfect fifth') daarboven. Bij een mineur akkoord wordt de derde noot uit de majeur toonladder van de grondtoon een halve noot verlaagd.
Toonsoort bepalen
Als je de toonsoort van een muziekstuk omschrijft, doe je dit met de eerste toon, ofwel de grondtoon van de toonladder. Dit kan in principe iedere toon zijn. Daarnaast geef je aan of de muziek in majeur of mineur is, zodat je ook de volgorde van de toonladder weet.
C-majeur, C grote terts of C-groot (afkorting: C) is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
Melodisch mineur: stijgend tussen de 2e en de 3e toon en tussen de 7e en de 8e toon en dalend weer tussen de 2e en de 3e toon en tussen de 5e en de 6e toon (oorspronkelijk). Een drieklank heet ook wel een akkoord.
Cryptische omschrijvingen van mineur:
Droevig gestemd militair. Droevig gestemde militair.
Wat betekent Mineur
Mineur wordt geassocieerd met klein en droevig. Je kent misschien wel de uitdrukking: “Hij is in mineur stemming”. Ook bij mineur kennen we natuurlijk Mineur toonladders, toonsoorten en akkoorden. Een song geschreven in een mineur toonsoort is heel gemakkelijk te herkennen aan het droevige karakter.
Groot en klein
Bij een majeur toonladder is de terts twee hele tonen boven de grondtoon. Dan spreken we over een grote terts (majeur betekent groot). In een mineur (inderdaad, mineur betekent klein) toonladder ligt de terts anderhalve toon boven de grondtoon. Dan spreken we dus over een kleine terts.