In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Volgens de deskundige zit er een klein verschil tussen de twee soorten folie. Zo zitten er al kleine gaatjes in magnetronfolie waardoor de hete lucht kan ontsnappen, bij vershoudfolie is dat niet het geval. 'Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit', aldus Astrid.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Gebruik in magnetron De vershoudbakjes zijn geschikt om eten te verwarmen tot 120°C.
Transparante folie in de magnetron
Daarom is het gebruikelijk om te denken aan verwarming in de magnetron met doorzichtig foliepapier. Maar, u moet ervoor zorgen dat het filmpapier bestand is tegen hoge temperaturen voordat je het in de magnetron zet.
"Sommige groenten warm je inderdaad best niet teveel op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Huishoudfolie, trekfolie, rekfolie, krimpfolie, vershoudfolie, (soms – ten onrechte: cellofaan): allemaal verschillende namen voor een dun laagje kunststof, meestal polyetheen, op rol, dat we gebruiken in de keuken voor het afdekken van etenswaren.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Magnetronfolie - Folies - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.
Er zijn vier soorten plastic die in contact mogen komen met voedsel: polyethylene terephthalaat (PET, #1), polypropyleen (PP, #5), polystyreen (PS, #6) en polycarbonaat (PC, #7). Meestal zijn de plastic bakjes die je gebruikt om kliekjes op te warmen gemaakt van polypropylene.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Glazen kan: Gebruik de kan altijd zonder deksel. Mag alleen gebruikt worden voor het lichtjes opwarmen. De meeste glazen kannen zijn niet hittebestendig en kunnen dus barsten. Glaswerk: Hittebestendig ovenglaswerk mag gebruikt worden.
Daarom zijn de glazen vershoudbakjes niet alleen geschikt voor in de magnetron, maar ook in de oven. De glazen vershoudbakjes mogen vanwege het hogere smeltpunt ook niet in de glasbak worden weggegooid.
Het lijkt snel en makkelijk, maar gewoon niet doen dus. Het lijkt zo ideaal voor in de magnetron, maar het is absoluut niet de bedoeling om plastic bakjes en plastic folie te verwarmen in de magnetron. Bij hoge temperaturen kan plastic namelijk giftige stoffen afgeven die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Plasticfolie is - zoals de naam wellicht al doet vermoeden - níet hittebestendig. Plastic smelt, en dat is ook het geval met plasticfolie. Je kunt dit echter juist weer wél ideaal inzetten als je producten in de koelkast wil bewaren.
Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren. Eén kant komt daarbij in aanraking met de pers en die wordt daardoor glimmend.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.