Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Magma is vloeibaar gesteente, dat nog niet aan het aardoppervlak is verschenen.Zodra magma aan het aardoppervlak verschijnt, wordt het lava genoemd.
De temperatuur van de magma ligt meestal tussen de 650 en 1100 graden Celcius. De meeste magma stolt onder het aardoppervlak waarbij stollingsgesteente ontstaat. Magma kan ook tijdens een vulkaaneruptie aan de oppervlakte komen. Dan heet het lava.
Magma of lava
De hete vloeistof in een vulkaan wordt magma genoemd. Komt diezelfde vloeistof buiten de vulkaan, dan heet het lava. Er kunnen tijdens een uitbarsting zelfs hele rotsblokken uit een vulkaan schieten, zo groot als vrachtwagens! Dat zijn stukken lava die al helemaal afgekoeld zijn.
Magma bestaat meestal uit vloeibare silica met daarin opgeloste ionen van alkalimetalen (zoals natrium en kalium), aardalkalimetalen (zoals magnesium en calcium) en ijzer. Magma's en lava's worden ingedeeld naar de hoeveelheid silica, van felsisch (silica-rijk) tot mafisch (silica-arm).
Bij vulkaanuitbarstingen komt vloeibare steen als lava uit de aarde. Wanneer lava nog in de aarde zit, heet het magma. Magma komt uit de aardmantel of uit het onderste deel van de aardkorst. Daar kan het op verschillende manieren ontstaan.
Het korte antwoord op de vraag of lava kan opraken, is: nee, niet zolang de aarde is zoals ze nu is.
Als twee aardplaten onder elkaar schuiven (een oceanische plaat onder een continentale plaat bijvoorbeeld), dan ontstaat er extreme warmte onder de aardkorst. Hierdoor smelt de plaat deels. Door de zwakke korst kan gesmolten gesteente (magma) opstijgen en naar het aardoppervlak stromen.
Lava is rood/bruin van kleur, goed waterdoorlatend en heeft een goede haakweerstand.
Leo: “Lava is gesmolten steen die uit vulkanen komt. Diep in de aarde heet dit magma. Lava bestaat voornamelijk uit zo'n tien stoffen, de hoofd elementen . Daarnaast zijn er nog kleine beetjes andere stoffen, de sporenelementen.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Dit lava vormt geen steile stratovulkaan omdat het ver kan stromen voordat het stolt. Er zijn drie vormen van lavastromen met lage viscositeit; scherpe lava ('a'ā), gladde lava (pahoehoe) en kussenlava.
Magmatisme en vulkanisme
Magma dat over het oppervlak stroomt wordt lava genoemd. Wanneer lava stolt ontstaat een uitvloeiingsgesteente of extrusief gesteente. Uitvloeiingsgesteente is dus zowel een vulkanisch gesteente als een stollingsgesteente.
Magma (6) is een vloeibaar gesteente, dat vanuit de aarde, dwars door de aardkorst (5) heen naar boven komt. Doordat de aarde er nog op drukt wordt de kracht onder de grond erg groot. Daardoor vermengt ook gas zich met de vloeibare magma.
Dat komt door het hoge gehalte van o.a. kaliumcarbonaat of potas, dat wel als rijsmiddel voor koekjes wordt gebruikt. Aan de kleur van lava kun je zien hoe heet hij is. Lava met gele tinten is boven de 1000 °C, terwijl dieprode lava een temperatuur van 600 à 800 °C heeft.
Als hete lava onder water stolt, veranderen de kristallen waaruit de lava bestaat en wordt water vastgelegd in het gesteente – de zogenoemde hydrothermale omzetting.
Lava is een vruchtbaar basismateriaal, met veel magnesium, ijzer, kalium, calcium, natrium en andere voedingsstoffen. Maar in de eerste jaren na een uitbarsting krijgen bomen of struiken nog geen vat op de gestolde massa.
Als het magma aan de oppervlakte komt, heet het lava. De vloeibare lava stroomt over de hellingen van de vulkaan. Als lava afkoelt, stolt het tot harde blokken steen bijna zwart van kleur.
Na duizenden kleine aardschokken in de afgelopen dagen en een paar aardbevingen tot 5.2 op de schaal van Richter is op 10 juli 2023 om 18u40 ( 16u40 lokale tijd) de breuk open gegaan in Litli Hrutur op Reykjanes.
De Mauna Loa is de grootste vulkaan ter wereld. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan zo'n negen kilometer hoog. Hij komt iets meer dan vier kilometer boven de zeespiegel uit. Het is een zogenoemde schildvulkaan.
Het vulkanische gesteente is in de Noordzeeboring aangetroffen op zo'n 1660 meter diepte, maar de harde gesteentelaag en de vulkaanvorm iets ten westen daarvan liggen op zo'n 3300 meter diepte. Dat diepteverschil is het gevolg van een ander geologisch proces dat ook door de rifting wordt veroorzaakt: zouttektoniek.
8,5 Smaak Zachte frisse aandronk van appel en druif gevolgd door wat zoetere smaken van mango of abrikoos. De afdronk is licht bitter maar wordt nog overgenomen door de fruitaromas die door de neus komen.
Het bewegen van de platen is het gevolg van convectie in de mantel onder de vaste korst. Hier vloeit hete magma langzaam omhoog, waar het afkoelt, opzij beweegt en weer naar beneden zakt, terug de hitte in.