Courgettes kunnen een indrukwekkende omvang bereiken als je ze maar laat groeien, maar daar worden ze niet lekkerder van! Het beste oogst je ze jong, wanneer ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn. Houd voor ronde courgettes een grootte van 15 tot 20 cm aan. Knip of snijd de stelen door om de vruchten te oogsten.
Laat je je courgettes of komkommers mega-groot worden, dan heeft de plant geen noodzaak meer om nog veel nieuwe vruchten te maken. Het komt ook voor als het vrij koud en regenachtig is. Een courgette is immers een echte zomergroente. De plant voelt zich dan niet lekker en wacht op beter weer.
Courgettes worden heel grote planten, wel 1 meter lang en 1 meter breed (en 50 tot 60 centimeter hoog). Zulke grote planten die ook nog heel veel vruchten geven hebben veel plaats nodig, maar ook veel voeding, en veel vocht.
Je kan courgettes oogsten wanneer ze 20 centimeter lang zijn. Laat ze liever niet langer worden, want dan worden ze minder lekker. Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en courgettekoekjes.
Ideaal om de. vruchten mooi te laten groeien.
De courgette is een grote plant, hier op de vette klei neemt ze gemakkelijk een vierkante meter in beslag (en ook wel zo'n 70 centimeter hoog), met een goede bemesting gaat ze die afmeting op zandgrond ook vast halen.
Water. Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Volgens het Guiness Book of Records mat de grootste courgette ooit niet minder dan 2.52 meter.
Courgetteplant snoeien? Ondanks dat het een eenjarige plant is, doe je er toch goed aan om de onderste bladeren weg te snoeien. Zo blijft de plant gezond en steekt 'ie zijn energie in de vruchten. Ook beschadigde bladeren verwijder je.
Een niet-bevruchte vrucht kun je herkennen aan een puntig uiteinde, meestal wordt deze door de plant afgestoten. Die kun je ook zelf weghalen, net als eventuele te grote bladeren.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Ze gedijen zowel in volle zon als halfschaduw. Courgetten worden soms vroeg in het seizoen als voorteelt in een kas gekweekt. Maar de meeste hobbytuinders zetten courgetten vanaf half mei buiten, als er geen kans meer op nachtvorst bestaat.
Gebruik je courgettes uit je eigen tuin? Fantastisch! Proef dan wel eerst een klein stukje: als ze bitter smaken, kunnen ze giftig zijn (dat komt door ongewenste kruisbestuiving bij het telen van eigen zaden) en gooi je ze best meteen weg.
De bloem aan het uiteinde verschrompelt, maar de courgette groeit verder. De groei van een courgettebloem tot een volwaarde courgette enkele dagen. Als 'ie rijp is, kan de courgette geoogst worden. Dit is het beste als ze 15 centimeter zijn en ongeveer 350 gram.
De bolcourgette heeft een diameter van 6 tot 8 cm en is verkrijgbaar in de kleuren donkergroen, lichtgroen en geel. De courgette behoort, net als de kalebas, pompoen, patisson en spaghettipompoen, tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L.
Courgette 'Ola Gabriella F1' is een sterke plant die het hele seizoen door nieuwe vruchten produceert. De vruchten zijn geel en hebben een heerlijk milde zoete smaak. Oogsten bij een lengte van 20-25 cm.
Gemiddeld weegt een courgette tussen de 250 en 550 gram.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
Een courgetteplant zal in zijn groeifase veel bloemen en vruchten produceren. Als er overvloedige regenval is, of als het langdurig regent, dan bestaat de kans dat u courgettevruchten snel rotten.
Courgettes kweken doe je het best op een warme, zonnige plek. Ze groeien het best in goed doorlatende grond, die bijvoorbeeld verrijkt is met compost. Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. Giet het water niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant.
De Courgette heeft behoorlijk wat ruimte nodig om te kweken. Mocht je liefst wat minder ruimte kwijt zijn, kies dan voor een klimmende soort, dit geeft een halve vierkante meter ruimte besparing. Voor de niet klimmende soort, houdt rekening met een vierkante meter per plant.
Een courgetteplant heeft veel ruimte nodig. Er kan maar één plant per vierkante meter staan. Houd een plantafstand van 140 x 60 cm aan, zodat je het meeste uit je oogst haalt. Courgettes staan het liefst op een zonnige plaats.