Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Tapiocameel, cassave (meel van de wortel van deze plant) en diverse specerijen vormen de basissmaak van deze licht pittig gekruide en in 100% zonnebloemolie gebakken kroepoek. Onmisbaar bij oriëntaalse maaltijden, maar ook erg lekker als knapperig tussendoortje en borrelhapje.
Kies voor snacks met een laag vetgehalte - Cassave chips
Cassave is een glutenvrije wortel die enorm voedzaam is. Deze exotische lekkernij smaakt eigenlijk nog beter dan gewone aardappelchips en het is dan ook nog gezond!
De basis van deze kroepoek wordt gemaakt in Indonesië, op Java. Het belangrijkste ingrediënt is verse cassave. Cassave zijn wortelknollen van savanneplanten, die van oorsprong in Brazilië groeiden.
Hoewel de plant veel zetmeel bevat en voedzaam is, bevat hij ook het giftige waterstofcyanide in de vorm van glycosiden, dat er bij soorten met hoge gehalten voor de consumptie eerst uit moet worden verwijderd. Het gehalte loopt uiteen van 20 mg HCN/kilo verse knollen tot wel 1000 mg/kilo.
Cassave is een gezonde bron van koolhydraten en geeft dan ook volop energie. Vitamine B6 (pyridoxine), vitamine C en kalium zijn ook goed vertegenwoordigd in de cassave. Vitamine B6 is in je lichaam onder andere betrokken bij de opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten.
Cassave is minder gezond omdat het veel blauwzuur bevat, dat giftig is voor je lichaam.
Van nature bevat cassave het giftige blauwzuur, daarom kan het niet rauw worden gegeten. Na de oogst worden de wortels daarom vaak geschild, geraspt en met water uitgespoeld om het blauwzuur te verwijderen. Na het drogen van de cassave ontstaat een koek. Deze koek wordt verpulverd tot meel.
De cassave heeft een volle aardappelsmaak. De zoete en bittere cassave zijn voedzamer dan de aardappel. De knol is een belangrijk bestanddeel van veel Surinaamse gerechten. Zo kun je er cassavesoep van maken.
Garnalen en/of vis worden gedroogd en gemalen en vermengd met tapiocameel, ei, zout en eventueel kruiden. Dit mengsel wordt tot een deeg gekneed dat in de vorm van een brood of rol bijna een uur wordt gestoomd. Vervolgens worden er plakken van gesneden van ongeveer 1 millimeter dik.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
De kroepoek die in Nederland het bekendst is, is de kroepoek oedang. Deze lijkt erg gezond omdat het van vis en meel is gemaakt.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Cassave kroepoek – Gewoon Vegan
Gewone kroepoek wordt van garnalen gemaakt, maar cassave kroepoek is eigenlijk altijd helemaal vegan. Er zijn heel veel verschillende merken die deze kroepoek maken.
Er zitten 47 kilocalorieën in 1 schaaltje (10 gram) cassave chips. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'cassave chips'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De knol kan met verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Cassave kun je koken, frituren, bakken, en er wordt vaak meel van gemaakt. Vooral dat laatst maakt het weer mogelijk om er bijvoorbeeld een soort brood van te maken. Er worden twee soorten aangeboden, de zoete en de bittere cassave.
Cassave is een ietwat lastige wortel om te schillen. Je schilt deze namelijk door de schil er in de lengte van af te trekken met een mes. Dit doe je door de cassave eerst licht in te snijden onder de schil waarnaar je de schil kunt pakken en eraf kunt trekken. Nadat dit is gelukt, was je de cassave goed.
Als u cassave koopt, doet u dat in geselecteerde supermarkten en online! Zoals bij Aardappelshop.
Er zijn twee soorten cassave, bitter en zoet. Belangrijk is dat, met name de bittere cassave, eerst gekookt of gebakken dient te worden. In vooral de bittere soort zit cyanogenische glucosiden (ook wel beter bekend als blauwzuur), die onverhit omgezet kunnen worden in ons lichaam tot het giftige cyanide.
Voor degenen met een glutenallergie of coeliakie is cassave soms niet geschikt. Hoe dat precies zit, daar zijn de wetenschappers nog niet uit. Belangrijk is dus om naar je eigen lichaam te luisteren!
Let op, kroepoek bevat veel koolhydraten! Ook zoetzure sauzen bevatten veel koolhydraten, de naam zegt het al 'zoet'. Ongemerkt krijg je vaak meer koolhydraten binnen bij het eten 'buiten de deur. ' Zorg daarom dat je de rest van de dag wat strikter op je koolhydraatinname let.
Van ijzer en zink zit er 3% van de ADH in een ons cassave. Verder zit er in 100 gram cassave 29% van de ADH aan koolhydraten en 4% van de ADH aan vezels.
De zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Cassave of ook wel Yuca, heeft op het eerste gezicht veel gelijkenis met de zoete aardappel, maar is qua textuur en smaak toch weer anders. De schil is glanzender en bruin van kleur, maar het is net als de (zoete) aardappel een knolgewas.