Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Kookroom is room waar maïzena, verdikkingsmiddelen en soms andere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de room niet gaat schiften en dat het gerecht licht gebonden wordt. Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Kookroom is room waaraan bindmiddelen zijn toegevoegd. In zure sauzen heeft room de neiging om te schiften. Kookroom schift door de bindmiddelen niet.
Volle room/slagroom
Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.
Eetbare room kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt omdat kookroom een gezonde variant is van slagroom (hoeveel kan het gezond blijven). Dit is hetzelfde product, maar met een lager vetpercentage. Het vetpercentage van verse room is minimaal 35% en het vetpercentage van kookroom is 20%.
Een van de makkelijkste en snelste manieren om hem in te dikken is met zetmeel. Meng hiervoor maizena (maiszetmeel) of aardappelzetmeel met wat koud water tot een glad papje en laat het kort meekoken in de saus tot de gewenste consistentie is bereikt. Herhaal eventueel.
Hoe lang het duurt om het volume van je saus te verminderen, hangt af van jouw voorkeur en van de saus zelf. Roomsauzen hebben ongeveer 10 tot 30 minuten nodig om in volume te verminderen tot de gewenste dikte meestal bereikt is.
Om te vermijden dat de room gaat schiften wanneer je de soep weer ontdooit en terug aan de kook brengt kan je de soep beter maken zonder de room toe te voegen en dan invriezen. Dan voeg je gewoon wat room toe wanneer je de soep terug opwarmt.
Het cholesterol dat in slagroom zit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen. Het is een snelle bron van energie en wordt niet opgeslagen in het vetweefsel; je wordt er dus níet dik van!
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Kookroom
Als je een restje kookroom in de koelkast hebt staan, kun je het in een ijsblokjesvorm gieten en invriezen. Als je kookroom nodig hebt, druk je een bevroren blokje kookroom uit de vorm.
Bewaar je de room gewoon geopend in de koelkast zou ik hem toch niet langer dan drie dagen bewaren. Gebruik je een potje met een deksel dat goed afsluit kan je de room nog een dag of twee langer bewaren. Een extra tip: ruik er aan! Als je niets 'zuur' ruikt, dan is de room quasi zeker nog goed.
Een saus gaat schiften als het vet of de olie zich gaat scheiden van de waterige bestanddelen. Een saus kan gaan schiften als je de saus op een te hoog vuur bereidt, of als er niet veel vet in je saus zit. Zo kan magere melk sneller gaan schiften dan volle melk.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Als vervanging voor crème fraîche kan je ook kookroom nemen. De naam zegt het al, deze roomvariant is geschikt om mee te koken en ideaal voor warme soepen en sauzen. Kookroom bevat minimaal 10% vet.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Waarom wordt kookroom niet dik? Dit hangt af van de kwaliteit van de room die je gebruikt. Er bestaan nu zoveel soorten room dat daar geen doorsnee antwoord kan op gegeven worden. Indien je echte room gebruikt van 40 % vetstof zal de saus zeer snel indikken.
Giet braadvet uit de pan voor je aan je sausbereiding begint. Zure ingrediënten zoals witte wijn kunnen de saus ook doen schiften, je laat ze daarom beter eerst inkoken voor je de room (en eventueel ook fond of bouillon) toevoegt. Daarna laat je de room zachtjes (!) inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
Wanneer je iets moet laten inkoken doe je dat best altijd zonder deksel. Zo krijgt de vloeistof die verdampt de kans om te verdwijnen. Wanneer je een deksel zou gebruiken condenseert die damp tegen het deksel en beland zo weer in de pot. Nog een goede tip: zet het vuur zeker niet te hoog wanneer je iets laat inkoken!
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Kookroom ligt onder verschillende namen in de schappen. Het is (meestal) hetzelfde als koksroom of culinaire room. Het vetpercentage van kookroom ligt rond de 20 procent en het zuivelproduct heeft vaak een vloeibare consistentie. Ook bevat kookroom een bindmiddel, zodat het niet gaat schiften in warme gerechten.