Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
2. Smaak van lungo. Een lungo is dus minder sterk maar bevat wel meer bitters. Er loopt extra water door de gemalen koffie waardoor er meer stoffen worden opgelost die normaal niet zouden worden onttrokken.
Lungo is Italiaans voor 'lang'. De koffiesoort heeft deze naam te danken aan het langere extractieproces dan bij een espresso. U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso.
De lungo is door zijn lange doorlooptijd wat bitterder van smaak. Het is dus een kop koffie boordevol smaak!
In feite is een Lungo een 'uitgerekte espresso'. Waar bij de Americano water aan de espresso wordt toegevoegd, wordt bij een Lungo het water door de espresso getrokken tijdens het zetten. Het resultaat is een sterkere koffiesmaak en een hogere dosering cafeïne dan bij een Americano of gewone espresso.
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Dit betekent dat je de Lungo-koffie dienovereenkomstig kunt doseren. Als u bijvoorbeeld 7 g gemalen koffie en 30 ml water per kopje neemt voor een klassieke espresso, krijgt u een lungo als de hoeveelheid water verdubbeld is, d.w.z. 60 ml water, voor dezelfde hoeveelheid koffie.
Ristretto betekent 'beperken, afsnijden, verkleinen' en kun je zien als een verkleinde espresso. Een ristretto smaakt daardoor frisser en minder bitter dan een espresso. Lungo is afgeleid van het Italiaanse Caffe Lungo wat 'lange koffie' betekent en bevat twee keer zoveel water als een espresso.
Een americano is voor velen een gewone koffie. Toch is het geen filterkoffie. Het is gebaseerd op een espresso.
Maar wat bedoeld men met 'gewone koffie'? In Nederland bedoeld men 'filterkoffie'. In de koffiewereld noemt men dit 'Slow Coffee'. De koffiebereiding is langzaam (slow) aangezien het water op de gemalen koffie gegoten wordt en langzaam er doorheen getrokken wordt door de zwaartekracht.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
Americano. Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso.
Un café De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso.
Een Caffé Lungo, oftewel een 'lange koffie' is een koffiesoort met een lang extractieproces. Een Lungo wordt daarom ook wel eens een 'uitgerekte espresso' genoemd.
Het cafeïnegehalte in een bereide Espressocapsule bedraagt ongeveer 55 tot 65 mg. Omdat de Lungovariëteiten 20% meer koffie bevatten, varieert de hoeveeheid cafeïne tussen 77 en 89 mg per capsule.
Koffie en espresso verschillen ook in de hoeveelheid cafeïne die ze bevatten. Hoewel een espresso een intense smaak heeft, bevat een shot espresso minder cafeïne dan een gewone kop koffie: ongeveer 65mg in 50 ml, in vergelijking met 85mg in een kop koffie van 125 ml.
Caffè Espresso: De Italianen beschouwen dit als hun 'gewone' koffie. Al sinds ergens eind 800 in Turijn ontstaan, heeft espresso de hele wereld veroverd. En als je dus in Italië 'gewoon een koffie' (caffè) zou bestellen zonder er iets bij te zeggen, krijg je espresso.
Voor een echte Italiaanse beleving drink je je koffie staand aan de bar. 's Ochtends vraag je er un cornetto (Italiaanse croissant) bij. Dat is een zoete tegenhanger bij de ietwat bittere koffie. In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie.
Un caffè is in Italië een synoniem voor espresso, sterke zwarte koffie die meestal geserveerd wordt in een klein porseleinen kopje (een tazzina genaamd). In de betere koffiebarretjes krijg je er vaak een glaasje water bij.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Een latte macchiato is een koffiesoort die voor het grootste deel bestaat uit warme melk en melkschuim, waar een espresso aan wordt toegevoegd. De letterlijke vertaling van Latte Macchiato is “gevlekte melk”.