Die Frankfurter is ontstaan in de buurt van Frankfurt, ergens in de zeventiende eeuw. Er zijn Weense, Praagse en Zweedse varianten, maar geen Nederlandse. De term 'hot dog' voor een broodje Frankfurter is in 1916 in de Verenigde Staten bedacht. Bockworst is een knapperig gerookte kookworst volgens een oud Duits recept.
In 1880 werden deze warme Duitse worsten op een broodje in Amerika verkocht tijdens een baseballgame. Een tekenaar maakte hier een tekening van, maar kon de Duitse naam voor teckel niet goed spellen. Daarom maakt hij er "hot dog" van!
Als basis voor knakworst wordt varkensvlees of rundvlees gebruikt. Er kan ook ander vlees, bijvoorbeeld kippen- of kalkoenseparatorvlees aan toegevoegd worden, dat wordt verkregen door botten waaraan nog restjes vlees zitten te centrifugeren in een zogenaamde separator.
Om een échte knakworst te maken wordt een stukje darm gevuld met gemalen en gekruid vlees en daarna gerookt. Bij de knakworst wordt hier specifiek gebruik gemaakt van een stuk dunne darm van een schaap, de schapensnaar genoemd. De schapensnaar is erg compact waardoor het een knakkend geluid maakt wanneer je 'm breekt.
Weense worst
Deze uit een mix van rund- en varkensvlees geproduceerde worstjes werden door Johann Georg Lahner (1772–1845), een in Frankfurt opgeleide slager, "Frankfurter" genoemd. Dit wereldwijde succes had tot gevolg dat de Weense worstjes in Oostenrijk, Noord-Amerika en andere landen "Frankfurter" genoemd werden.
Ingrediënten. Worstjes Varkensvlees 59%, varkensseparatorvlees 23%, water, aardappelzetmeel, zout, natuurlijk aroma (nootmuskaat, foeli, chilipeper, piment, peper), stabilisator (E451, E452), antioxidant (E301, rozemarijnextract), conserveermiddel E250, rundercollageen, rookaroma. Opgiet Water, zout.
In een pan water aan de kook brengen, maar niet laten koken. Voorzichtig de worsten in het warme water doen, en 3 tot 4 minuten in het warme water laten. Afgieten en de knakworst eten of verwerken.
Het blik is een standaardmaat. Knakworsten zijn niet allemaal precies gelijk. De inhoud van het blik wordt gewogen, en niet geteld. Dus vandaar dat er ook 'ongeveer 11 stuks' of 'circa 11 stuks' op een blik knakworsten staat.
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat knakworstjes en andere soorten bewerkt vlees zeer ongezond zijn. De vleesproducten zijn erg kankerverwekkend en worden ingedeeld in de gevaarlijkste categorie: Groep 1. In deze groep zijn ook asbest, arseen en het radioactieve plutonium-239 te vinden…
De fabrikanten van knakworstjes beginnen zich grote zorgen te maken. Het velletje van de zogeheten Weense worstjes is bijna duurder geworden dan de inhoud, klagen Oostenrijkse producenten vandaag in krant Kronen Zeitung. Het tekort komt onder meer door sancties tegen Iran, een grote leverancier van schapendarmen.
Gewoon koken dus! Je zou denken dat hotdogs en knakworsten toch al zijn voorgekookt dus die kun je gewoon rechtstreeks uit blik eten? Nee, niets is minder waar. De Listeria-bacterie ligt op de loer, deze is alleen maar te bestrijden door verhitting.
Meestal wordt worst uit blik genomen, omdat deze worsten vaak wat sappiger en zachter zijn, en dat is nu juist het kenmerk van een goede hotdog. Daarom worden meestal frankfurters of knakworsten gebruikt. Je kunt overigens ook verse knakworst gebruiken.
Knakworsten kun je zowel koud als warm eten. De knakworsten zijn namelijk al helemaal gaar en klaar voor consumptie. Het opwarmen kan gemakkelijk in een pannetje op het fornuis. Zowel de worstjes als het 'sap' in het blik worden daarbij in het pannetje gegoten.
Een traditioneel hotdog-worstje bestaat uit varkensvlees, rundsvlees én kip. Meer precies worden allerhande restjes die overblijven na het versnijden van bijvoorbeeld steak of varkensribbetjes door de molen gehaald, waarna er verwerkte kippenresten aan toegevoegd worden, samen met zetmeel en zout.
De slager. Worst is bijna zo oud als de wereld zelf, maar slager Johan Georghehner uit Coburg, Duitsland is mogelijk de vader van de hotdogworst zoals we die nu kennen. Hij nam zijn uitvinding mee naar de grootste nabijgelegen stad en daar werd zijn worst bekend als de 'Frankfurter'.
Snij een puntbroodje overlangs door, leg er een warme worst tussen en smeer er wat mosterd of ketchup op, en je hebt een hotdog. De schrijfwijze varieert in de verschillende woordenboeken: 'hot dog', 'hotdog', 'hot-dog'.
Rondvraag bij de Amerikaanse kankerstichting wees uit dat er weinig bekend is van de effecten van hotdogs. Volgens de Amerikaanse kankerstichting kan het eten van een hotdog weinig kwaad zolang het niet de basis is van een maaltijd.
Volgens een studie van de University of Michigan School of Public Health is een broodje knakworst een stuk slechter dan we dachten. Dit geldt trouwens ook voor een broodje hotdog. Wat blijkt? Elk broodje knakworst kost ons 35 minuten van ons leven.
Dus de Frankfurter is een traditionele rookworst van varkensvlees, terwijl een knakworst een kookworstje van gemengd vlees is, en de bockworst een gerookte kookworst van gemengd vlees.
Uit onderzoek van de University of Michigan blijkt echter dat een broodje knakworst niet heel onschuldig is. Hoe vaker je een broodje knak nuttigt, hoe minder lang je leeft, zeggen wetenschappers. Ze concludeerden dat zowel knakworsten als rookworsten en hotdogs niet heel goed zijn voor onze gezondheid.
Het jasje van een supermarktknakworst wordt vaak gemaakt van rundercollageen, dat bestaat uit huidvezels die worden gevormd tot een pap en verdund totdat het verneveld kan worden. De worstjes worden vervolgens 'gecoat' en in een pekelbad gedompeld. Het dunne en strakke jasje dat ontstaat knakt niet.
** 1 portie = 3 worstje = 20 g (verpakking bevat ca. 11 porties). Al sinds 1937 worden onze Knaks volgens traditioneel slagersrecept gemaakt in het Brabantse Oss. Hiervoor gebruiken we alleen die ingrediënten die nodig zijn om een lekker, sappig knakworstje te maken.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Reken op 2 à 3 hotdogs per persoon.
Giet het vocht uit het blik knakworsten in het schaaltje, zodat de knakworsten hier in liggen. Dek het schaaltje nu af met vershoudfolie. Als het een bakje is, doe het deksel er dan op. Je kunt de knakworsten nu twee dagen bewaren in de koelkast.