Heb je op dit moment een ander type behang op de muur, en zou je graag willen switchen naar vliesbehang? In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee.
Wanneer kan je wel behang over behang aanbrengen? Wij adviseren om alleen behang over behang aan te brengen op glad renovlies behang. Dit behang wordt ook wel bouwbehang genoemd. Dit behang is glad en egaal, en dat zorgt ervoor dat je nieuwe behang probleemloos aangebracht kan worden over dit behang.
Regelmatig krijgen wij de vraag of er behangen mag worden over glasvezelbehang. Daar kunnen we heel duidelijk antwoord op geven: NEE! Wij raden u ten zeerste af om behang aan te brengen over uw oude glasvezelbehang heen.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Je kan renovlies met hetzelfde gemak op het plafond plaatsen als op de wand! Door het vlies verdwijnen luchtbubbels onder het behang zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Ook is het vlies erg gemakkelijk door te snijden!
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Met grondverf ga je geen naden dekken, je maakt ze wel sneller zichtbaar. Als je eerst plamuurt, dan vul je de structuur van het vliesbehang ook op. En dan blijft dat achteraf ook zichtbaar. Een smalle naad kan je plamuren met polyfilla met verf ipv water.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Maak de tegels goed schoon en vetvrij en schuur ze met een schuurmachine. Gebruik daarna muurglad vochtbestendige pasta om de ondergrond te egaliseren en gaatjes, scheuren en voegen te vullen. Laat dit goed drogen en overleg daarna met een Topbehanger welk type voorstrijkmiddel voor deze wand gebruikt moet worden.
Je hoeft met vliesbehang namelijk alleen de wand maar in te smeren met lijm. Je kunt dit behang dus vanaf de rol aanbrengen. Met vliesbehang heb je behang dat tegen een behoorlijk stootje kan. Onthouden dus, vliesbehang en duplexbehang, voor als je een oneffen muur moet behangen.
Het grootste verschil tussen glasvezelbehang en vliesbehang is dat glasvezelbehang een motief/patroon bevat. Glasvezelbehang wordt voornamelijk gekozen bij het behangen van de wanden van bestaande woningen, omdat er hier weinig risico is met werken. Dit betekent dat er minder snel scheurtjes in de wanden komen.
Vliesbehang is veel sterker dan papierbehang. Het bestaat dan ook uit cellulose, polyester en textielvezels, die stevig in elkaar haken. Net daardoor beschermt vliesbehang een gepleisterde muur tegen schokken en krassen: het kan hier en daar wel een stootje opvangen.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Bekijk wel goed welke dikte u neemt. Vliesbehang wordt veel toegepast in de 150 grams kwaliteit. Dit is voor normale omstandigheden prima, maar bij slechte muren wordt een 180 grams of dikkere variant aangeraden.
Behangen met vliesbehang? Dat is een handige en snelle manier om jouw muren extra sfeer te geven. Het voordeel van vliesbehang is dat je alleen de muur met vliesbehanglijm hoeft in te smeren en direct vanaf de rol kunt behangen. Je hebt dus geen behangtafel meer nodig.
Over een wand met glasvliesbehang ofwel vliesbehang kan wanneer het er goed opzit, later overheen gestuct worden. Over een glad gestucte wand kan ook behang overheen aangebracht worden.
Sterk: vergeleken met gewoon behangpapier, is vliesbehang behoorlijk sterk. Dit heeft te maken met onder andere de opbouw uit meerdere lagen, en het feit dat de onderlaag van sterk glasvezel is gemaakt.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen. Het is daarbij aan te raden de eerste laag voor tien procent met water te verdunnen.
Heeft u een egale ondergrond (nauwelijks oneffenheden of putjes) en wilt u als eindresultaat een gladde uitstraling? Dan kiest u tussen glasvliesbehang of renovlies behang. Renovlies is sterker en dekt beter dan glasvlies behang. Glasvliesbehang is wel goedkoper.
Dan raden we Renovlies vliesbehang van Renostuc aan. Dit is een professioneel vliesbehang met een werkbreedte van 1 meter. Zodoende heb je een beperkt aantal stroken nodig om een wand volledig te behangen en heb je weinig naden op de muur. Daarnaast heeft dit vliesbehang ook een goede en stevige structuur.
Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Het verven van vliesbehang
Je kunt vliesbehang verven met muurverf. Moet je vliesbehang verven met primer? Een voorstrijk is niet per se nodig, want vliesbehang is vaak al voorgeschilderd. Toch kan een primer zorgen voor een mooier egaal resultaat.
Je kan met een plamuurmes het behang voorzichtig losmaken. Maak de behangerslijm op dikte zoals op de verpakking wordt geadviseerd voor het desbetreffende type behang. Daarna smeer je lijm achter de loszittende stukken. Met een vochtige doek of met behangroller strijk je het behang weer recht.
Vliesbehang is met muurverf te overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en en de kleur van de verf heb je daarvoor twee tot drie lagen verf nodig. Laat het behang tussen elke verflaag altijd goed drogen (minimaal 24 uur), anders wordt het te vochtig en loop je het risico dat de lijmlaag loskomt.