Rauwe honing, dit is wat het is: Onze imkers oogsten deze honing om het vervolgens koud slingeren. De geslingerde honing gaat daarna zonder enige verhitting in de pot. Rauwe honing is pure honing van de imker die bijen maken van nectar uit bloemen.
Neem gewoon een beetje honing tussen je duim en wijsvinger. Wrijf de honing tussen de vingers. Echte honing zal alleen gedeeltelijk opgenomen worden door de huid, de rest blijft plakken tussen je vingers.Nep honing bevat heel veel suiker en zal heel plakkerig aan blijven voelen.
Ze zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem. Commercieel verwerkte honing heeft vaak een verminderd pollen-gehalte door de filtratieprocessen. Bovendien bevatten de aminozuren in rauwe honing antioxidanten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Met rauwe honing bedoelen we honing die niet is bewerkt. De honing ondergaat dus geen veranderingen nadat deze uit de bijenkast is gehaald. Dit wordt ook wel 'koudgeslingerde' honing genoemd. Honing wordt namelijk vaak verhit nadat het uit de honingraat is gehaald.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Als je op zoek bent naar de meest onbewerkte honing, dan raden wij raathoning aan. Zo uit het raampje gesneden! Een stukje raathoning heeft zelfs nog de waszegeltjes die de bijen erop maken. Hier is dus echt nog helemaal niets mee gebeurd.
Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let op!
Manuka honing is ook rijk aan antioxidanten en ook die dragen bij aan de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van de honing. Weten of je goede kwaliteit te pakken hebt? Hoe hoger de MGO waarde op de verpakking, hoe meer antioxidanten de honing bevat.
Vloeibare honing, bloemenhoning, lavendelhoning, koudgeslingerde honing, er staat zoveel in het schap dat het moeilijk te bepalen is wat nu echt goede honing is. Volgens imker Theo Coolen is het allemaal vrij simpel: “Honing mag alleen honing heten als het 100 procent zuiver afkomstig is van honingbijen.
Het verschil met "gewone" imkerhoning is dat de honing hier nog rauw in de raat zit en niet in de pot. Voor de ontwikkeling van de honingslinger was dit een vrij gebruikelijke wijze om honing te consumeren. De bijenwas wordt meestal mee opgegeten, maar niet iedereen is daar wild van.
Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning). Maar neem er ook weer niet te veel van op, want honing is een vorm van suiker. Havervlokken zijn vezelrijk en daarom gunstig voor de verwijdering van gifstoffen. Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren.
Conclusie. De conclusie is dat honing van een imker uit Nederland altijd biologisch, koud geslingerd , en lokaal is, en zo rauw als hij maar zijn kan!
Honing die je in de supermarkt koopt bestaat vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende soorten honing. Op het etiket staat dan “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”. De herkomst van deze honing is dan onduidelijk. 40% van de honing wordt ingevoerd uit China.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Honing is een probiotica
Honing is goed voor je darmen. Met name de donkere honingsoorten houden je darmflora in balans.
De beste honing koop je bij de lokale imker . Voor de consument is het verhaal achter de honing belangrijk. Je rijdt door een polder of bos en ziet een potje honing staan.
Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt. Dit in combinatie met een gezond dieet en regelmatige beweging houdt je hart in topconditie!
Kortom: reden genoeg om af en toe wat honing aan je thee toe te voegen! Maar doe dit niet als de thee nog heet is: als honing namelijk boven de 40-45 graden verwarmd wordt, dan worden de bijzondere enzymen vernietigd en gaan eigenlijk bijna alle gezondheidsvoordelen verloren.
Honing is rijk aan glucose, wat je lichaam helpt om de productie van het aminozuur orexine (een hormoon dat slaperigheid tegen gaat) te stagneren.
Honing is rijk aan tryptofaan en aan kalium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Zo zorgt melatonine ervoor dat je 's avonds slaperig wordt en serotonine kan helpen tegen stress of zenuwen.
Manuka honing is een rauw en ongepasteuriseerd bijproduct van de manuka plant. Deze plant is vaak twee tot vijf meter hoog. In sommige gevallen kan de struik uitgroeien tot een boom van 15 meter hoog.
De kristallisatie van honing is daarom een natuurlijk proces, maar voor velen toch een reden om de honing weg te doen. Dat is jammer, want gekristalliseerde honing is hartstikke lekker en bovendien veel beter smeerbaar! En als je het in de thee doet lost het gewoon op, net als vloeibare honing.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.