Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen. Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens. Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.
Het bewuste is ons cognitief stuk zeg maar, het onderbewuste 'weet veel' (zielsniveau) en het onbewuste is de plaats waar we verdringen wat we niet willen weten of voelen. Het onbewuste laat heel veel details weg, vervormt de waarheid en generaliseert. Dit doen we om onszelf gezond te houden, om ons te beschermen.
Wist je dat slechts 2% tot 5% van wat we doen bewust is? En dat 95% van alles wat we doen onbewust is? Het onbewuste bepaalt voor 95% ons handelen en is de filter waardoor wij de werkelijkheid waarnemen. In de westerse samenleving 'overschatten' we vaak ons bewuste brein.
Met het onbewuste en het onderbewuste worden geestelijke processen zoals gedachten en gevoelens bedoeld die niet, of niet onmiddellijk, voor het bewustzijn toegankelijk zijn, en die niettemin iemands gedrag kunnen beïnvloeden.
Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Wat zijn onbewuste gedachten? Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens.
We nemen zo'n honderdduizend beslissingen op een dag. Slecht 5 procent is bewust, de rest is onbewust. “In de tijd dat er nog gemept werd, was het een groot voordeel groot en sterk te zijn. Daarop is gebaseerd dat wij mensen die groot en sterk zijn nog steeds onbewust als een betere leider zien.
Eerst maak je contact met je onderbewuste doordat je iets zegt wat waar is en je je spierspanning voelt na mijn lichte druk op je arm. Daarna zeg je iets wat niet waar is en voel je je zwakke spierspanning. Daarna kun je spiertesten of een situatie je stress geeft (hersenhelften niet goed verbonden).
Stress komt regelmatig voor in ons leven. Vaak leidt dit tot onbewuste reacties, zoals een extra schepje erbovenop doen, over je grenzen gaan, niet goed voelen wat je nodig hebt of bevriezen wanneer je keuzes moet maken.
Tag archief: onbewuste keuze
Ongeveer 90 procent van de keuzes worden onbewust gemaakt. Zo voelt het niet, maar dat komt doordat ons onbewuste brein een seintje stuurt naar het bewuste brein om de keuze door te geven.
instinctmatig, intuïtief, onberedeneerd, onbewust, onwillekeurig.
Eer en waardeer je onderbewustzijn
Het geeft jou en je leven kleur! Besteed bewust aandacht aan al die dingen die jou tot de persoon maken waar anderen mee willen kletsen, kunnen uithuilen, mee willen lachen of mee willen werken. Geef dat innerlijke kind de ruimte, zonder te oordelen.
Volgens Freud bestaat het onbewuste vooral uit verdrongen materiaal. We moeten daarbij denken aan gevoelens, gedachten en herinneringen die het daglicht niet goed kunnen verdragen doordat ze afwijken van hetgeen binnen de cultuur als acceptabel wordt gezien.
Negatieve gedachten veroorzaken negatieve gevoelens en leiden vaak ook weer tot contra-productief gedrag. Helaas zijn we in ons hoofd nogal druk met negatief denken. Ruim 90 procent van onze gedachten blijkt negatief te zijn. Dit kun je makkelijk zelf toetsen.
Volgens de geleerden hebben we per dag wel veertig- tot zestigduizend gedachten. Een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat we ongeveer acht uur slapen, denk je per 'wakker' uur aan zo”n drieduizend dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut.
Er zijn wetenschappers (zoals Dick Swaab, emeritus hoogleraar in de neurobiologie) die van mening zijn dat je gedachten een biologisch fenomeen zijn. Ze worden gecreëerd door je hersenen op basis van bijvoorbeeld je ervaringen, je DNA, wat je geleerd hebt op school en je karaktereigenschappen.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Lichaam en brein reageren op de stress die een relatiebreuk kan veroorzaken. Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Reflexen zijn een vaste, onbewuste snelle reactie van het lichaam. Reflexen staan niet onder invloed van de wil. De handelingen verlopen zonder dat de grote hersenen erbij betrokken worden. Reflexen bestaan uit reflexbogen.