Bij een hond die zich aan een paar grote happen mest tegoed heeft gedaan, kan korte tijd daarna in snel tempo vergiftigingsymptomen vertonen. Soms zo snel dat een dierenarts niets meer kan doen. Alleen als heel snel na het binnenkrijgen van een dodelijke dosis theobromine ingegrepen wordt, is een hond te redden.
Neem daarom direct contact op met je dierenarts als je het idee hebt dat je hond (een flinke portie, oftewel een paar flinke happen) kunstmest heeft binnengekregen. In het geval van een (mogelijke) vergiftiging, dient snel medisch gehandeld te worden.
Maar wist u dat kunstmest en bodembedekkers ook giftig zijn voor uw viervoeter. Dit komt omdat er steeds vaker cacaodoppen in kunstmest verwerkt worden en als bodembedekker worden gebruikt als milieuvriendelijk alternatief voor kunstmest. Veel honden vinden deze kunstmest erg lekker.
Alhoewel kunstmeststoffen over het algemeen niet zo giftig zijn als bestrijdingsmiddelen, veroorzaken ze toch vaak onaangename huid- en oogaandoeningen en sommige zelfs ernstige vergiftigingsverschijnselen.
Het zijn scherpe, (soms) graszaad met weerhaken die worden geproduceerd door sommige specifieke grassoorten. Grasaren graven zich in de huid van de hond en veroorzaken pijn bij het dier. Grasaren zijn slechts een van de vele gevaren waaraan uw hond wordt blootgesteld wanneer hij of zij buiten is.
Grasaren hebben een scherpe punt, die door kan dringen in het lichaam van je hond via de huid of via lichaamsopeningen, zoals hun oren, neus en ogen. Vanwege de weerhaken van de grasaar, nestelt deze zich stevig vast en raakt hij niet los.
Symptomen grasaren
Oor: door veel te schudden met de kop, uw hond houdt de kop vaak scheef of uw hond krabt veel aan de oren. Wanneer uw hond jankt bij het krabben, duidt dit op pijn. Huid: als een grasaar tussen de tenen zit, dan loopt een hond vaak mank of de hond likt vaak tussen de tenen.
Het grote verschil met kunstmest is dat 100% organische mest de bodem voedt en daardoor de plant. Een belangrijk verschil! Want een gezonde bodem met een rijk bodemleven geeft voldoende voeding en vocht voor de plant. Dat zorgt voor gezonde planten met een goede weerstand tegen ziekten en plagen.
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
Het gebruik van stikstof uit dierlijke mest is op grond van EU-wetgeving beperkt tot 170 kg N/ha. Veel gewassen hebben meer dan 170 kg N nodig, en mogen wettelijk ook meer N krijgen. Dit wordt dan ingevuld via stikstofkunstmest. Dat is bij de huidige productieniveaus nodig, en het mag ook.
Symptomen: zo herken je een vergiftiging bij de hond
Misselijkheid en overmatig kwijlen. Diarree en braken (eventueel met bloed) Bloederige punten op de slijmhuiden (petechieën) Bloed in de urine.
De mest kan ook parasieten bevatten waar de hond ziek van kan worden. Wanneer je hond zich niet door je laat tegenhouden of stiekem toch van de paardenpoep heeft gegeten is de kans aanwezig dat hij klachten krijgt. Dat kan zijn braken, diarree, slechte adem, suffe indruk, geen eetlust of krampen.
De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten. Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn. Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.
Organische meststoffen zijn gemaakt van dierlijke of plantaardige grondstoffen. Denk hierbij aan plantenresten, compost en koemest. Deze materialen zijn één tot anderhalf jaar gedroogd en geconcentreerd voordat het tot meststof is verwerkt.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest. Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin.
Met koemestkorrels zorg je binnen no-time voor een betere bodemstructuur in je tuin en/of moestuin. De organische stoffen dragen bij aan een verbeterde bodemstructuur. Ook de voedingsstoffen die in koemestkorrels zitten verwerkt, dragen bij aan een vruchtbaardere bodem. En dat op een 100% organische manier!
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Heeft uw hond in iets scherps getrapt, haal het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit. Behandel de poot een paar dagen met een biotex groen- of sodabadje. Blijft uw hond of kat kreupel lopen ga dan naar uw dierenarts.
Besteed extra aandacht aan de voeten, oksels, neus en oren van je hond. Sommige symptomen bij je hond kunnen duiden op een grasaar bij je hond, als je hond plotseling veel begint te niezen, hoesten of veel met zijn hoofd schudt kan dit een teken van grasaren zijn.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.