Een aandeelhouder is eigenaar van de aandelen in een vennootschap.
De overheid heeft aandelen in 32 ondernemingen. Er zijn staatsdeelnemingen die in beheer zijn van het ministerie van Financiën, zoals Schiphol en de NS. Daarnaast zijn er beleidsdeelnemingen die door andere ministeries worden beheerd, zoals Prorail.
De Effectenhandelaar houdt zich bezig met het aankopen en verkopen van opties, futures of aandelen. Hierbij is het de kunst om de effecten tegen een zo laag mogelijke prijs aan te kopen, en tegen een zo hoog mogelijke prijs weer te verkopen.
Iedereen mag een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel opvragen. In het uittreksel staat wie de aandeelhouders zijn. Je kunt ook tot een bepaalde hoogte concernrelaties inzien, dus hoe de moedermaatschappij en dochtermaatschappij verhoudingen zijn binnen een groep van vennootschappen.
Een aandeelhouder is een natuurlijkpersoon (mensen) of een rechtspersoon die ten minste één aandeel van een vennootschap bezit. Deze vennootschap is bijvoorbeeld een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap. Een aandeelhouder wordt ook wel gezien als een soort 'eigenaar' van een vennootschap.
Bij een beginnende onderneming is de oprichter vaak zowel aandeelhouder als bestuurder. Wanneer een onderneming groeit kunnen het bezit van de onderneming (via het aandeelhouderschap) en de leiding over de onderneming (via het bestuur) bij verschillende mensen belanden.
Vennoten zijn de eigenaren. Bij een BV kun je deze ook omschrijven als aandeelhouders, aangezien het eigendom van een besloten vennootschap bepaald wordt door de aandelen. Bij een Vennootschap onder Firma (VOF) zijn er geen aandelen, en worden vennoten ook wel eens omschreven als compagnons.
Als jij je aandeelhoudersregister kwijt bent, moet je naar de notaris. De notaris kan een vervangend aandeelhoudersregister voor je opmaken. Hiervoor zal het bestuur van je BV eerst een verklaring moeten afleggen.
Aandeelhouders zijn de werkelijke eigenaar van de besloten vennootschap. Zij hebben geld ingelegd en hiermee aandelen gekocht. Elk aandeel is een percentage van eigendom. Een bv kan dus meerdere eigenaren hebben, maar indien één persoon alle aandelen heeft, ook maar één eigenaar hebben.
Er komt een Centraal aandeelhoudersregister (CAHR). In dit register staat informatie over de aandeelhouders van besloten vennootschappen (bv's) en niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen (nv's). Het register wordt niet openbaar toegankelijk. Dit heeft te maken met de privacy.
De Belastingdienst geeft namelijk een minimum DGA (Directeur Groot Aandeelhouder)-loon aan van €48.000 . De regels over het minimum DGA-salaris zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat jij als DGA niet eerst dividend uitkeert voordat er eerst tenminste €48.000 aan loon is uitgekeerd.
Rechten van aandeelhouders
recht op dividend; recht om een vergadering bijeen te roepen; recht om een verzoek om een enquêteprocedure in te dienen; stemrecht tijdens een aandeelhoudersvergadering.
Risico. Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat het met zich meebrengt. U bent nooit verzekerd van een positief rendement, laat staan dat u verzekerd bent van een rendement dat voldoende is voor het behalen van uw beleggingsdoel.
Sinds de fusie tussen het Britse Shell en het Nederlandse Koninklijke Olie in 2005, heeft Shell twee soorten aandelen (Nederlandse en Britse).
De overheid heeft in 2008 de Nederlandse tak van Fortis/ABN AMRO overgenomen. In 2013 werd ook SNS REAAL genationaliseerd.
De enige aandeelhouder van NV Nederlandse Spoorwegen is de Nederlandse Staat. De aandeelhoudersrol wordt vervuld door het ministerie van Financiën. Jaarlijks, binnen zes maanden na afloop van het boekjaar, vindt de algemene vergadering plaats.
De bezitters van de aandelen van een bedrijf worden de aandeelhouders genoemd. De aandeelhouders zijn de eigenaren van het bedrijf.
Het oprichten van een BV kan alleen, maar ook gezamenlijk met een compagnon of meer dan twee aandeelhouders. Er zit geen limiet aan het aantal aandeelhouders dat een BV kan hebben.
Sinds de hervorming van het vennootschapsrecht op 1 mei 2019 met de invoering van het wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) kunnen BV's en NV's opgericht worden door slechts één aandeelhouder. Uiteraard kunnen zij dus ook gewoon verder werken als ze in de loop van hun bestaan “eenhoofdig” worden.
Bewaren en bijhouden
Het bestuur van de bv moet het aandeelhoudersregister op het adres van de vennootschap bewaren. Een digitaal bestand moet je daar kunnen raadplegen. Bij een statutenwijziging en een wijziging in eigenaarschap van de aandelen schrijft de notaris dit in het register.
Elke BV heeft op zijn minst drie functies die door verschillende personen of door één persoon kunnen worden uitgevoerd: Oprichter. Bestuurder. Aandeelhouder.
Een aandeelhoudersregister mag door iedere bestuurder van de vennootschap worden bijgewerkt. Derhalve zonder tussenkomst van een notaris. De betrouwbaarheid van dit register, dat ook in zeer veel gevallen al tijden niet is bijgewerkt, is dan ook zeer gering.
Een CV bestaat uit vennoten. Vennoten kunnen zonder tussenkomst van de notaris in- en uittreden. In een contract kunnen hier regels over worden opgesteld. Voor de BV geldt dat je niet zomaar als aandeelhouder in- en uit kan treden.
Het (louter) houden van aandelen door de open cv zal veelal wel kwalificeren als het uitoefenen van een bedrijf, maar in zijn algemeenheid niet tot het drijven van een onderneming in vorenbedoelde zin. Maar ook ondernemerschap in vorenbedoelde zin leidt niet tot fiscale transparantie van de open cv.
Neen, helemaal niet, daarover zijn er nogal eens misverstanden. U kunt hem wel aandelen geven, maar dat is juridisch gezien niet echt vereist. Enkel als de statuten het voorzien, is dat nodig.