De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
Hepatitis C wordt veroorzaakt door het hepatitis-C-virus en is de meest gevaarlijk vorm van hepatitis. Hepatitis C kent geen echte symptomen. U kunt hepatitis C oplopen door besmette (drugs)naalden. Vaak geneest hepatitis C niet vanzelf, en wordt de ontsteking van de lever chronisch.
In het kort
Hepatitis A is een leverontsteking door een virus. Mogelijke verschijnselen zijn moeheid, misselijkheid, koorts, pijn rechts in de bovenbuik, gele huid en oogwit, donkere urine en beige ontlasting. De ziekte gaat vanzelf over. Het virus zit in de ontlasting en kan ook in de urine zitten.
Mensen met een hepatitis A-virusinfectie, al dan niet met klachten, kunnen het virus overbrengen op oppervlakten of direct op voedsel. Ook kan het virus gemakkelijk na toiletbezoek naar de keuken worden overgebracht als keukenpersoneel niet goed de handen wast. Het hepatitis A-virus is zeer stabiel.
Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kan na 10-20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden.
Hepatitis B kan binnen 6 maanden vanzelf genezen als u op volwassen leeftijd besmet bent geraakt. Blijft het hepatitis B-virus langer dan 6 maanden in uw bloed, dan kan een behandeling met medicijnen zinvol zijn. De behandeling gebeurt in een hepatitis-behandelcentrum.
Hepatitis B is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Je kunt het oplopen door onveilig te vrijen of via bloedcontact.
Als hepatitis B chronisch is, kan het leiden tot een toename van het bindweefsel in de lever (leverfibrose) die verlittekening van de lever (levercirrose) tot gevolg kan hebben. Het hepatitis B-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door seksueel contact, door bloed-bloed contact of bij de geboorte.
Ook kunt je hepatitis B krijgen als je bloed in contact komt met het bloed van iemand die hepatitis B heeft. Bijvoorbeeld via wondjes of het delen van een tandenborstel, scheermesje of nagelschaartje. Ook kan het virus overgedragen worden van moeder op kind bij de geboorte.
Een hepatitis A-virusinfectie wordt nooit chronisch. De meeste patiënten met hepatitis A genezen uiteindelijk zonder restverschijnselen.
Heel soms verloopt hepatitis A zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is en in zeldzame gevallen kan iemand er aan overlijden. Als iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus, blijft deze persoon geen drager van het virus.
Positief: Positief betekent dat een antistof tegen het hepatitis A virus is aangetoond. Als de antistof van het type IgM is, duidt dat op een acute infectie, terwijl de aanwezigheid van IgG laat zien dat de infectie al langer geleden is opgetreden.
Hepatitis A is de minst ernstige vorm van hepatitis. Deze vorm komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. In Nederland kan de ziekte voorkomen bij schoolkinderen en bij mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika.
Een test op “hepatitis B surface antigeen”. Het is een deel van het oppervlak van het virus. Als dit aanwezig is (HBsAg positief), betekent dit dat iemand besmet is met het hepatitis B-virus. Het virus kan dan ook op anderen worden overgedragen.
Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Het woord hepatitis is afgeleid uit het Grieks. Hepar betekent lever en itis betekent ontsteking. Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus.
Kinderen van moeders met chronische hepatitis B krijgen al bij de geboorte hun eerste vaccinatie en antistoffen tegen hepatitis B toegediend. Daarna wordt de vaccinatieserie op het consultatiebureau afgemaakt. Na volledige vaccinatie is de kans dat het kind hepatitis B krijgt minimaal.
De hepatitis B-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis B, een ernstige infectie van de lever. U heeft drie vaccinaties nodig om volledig beschermd te zijn tegen hepatitis B. De tweede hepatitis B-vaccinatie volgt meestal een maand na de eerste.
Het risico op het ontwikkelen van een chronische HBV-infectie varieert van 90% bij de pasgeborenen, 25% tot 30% bij kinderen onder de 5 jaar tot minder dan 5% bij volwassenen (Lok 2007).
Vaccineren voorkomt besmetting
Vaccinatie is de beste bescherming tegen hepatitis B. In België worden alle pasgeborenen gevaccineerd. Vaccin wordt zeker aanbevolen voor mensen met verhoogd risico op besmetting: Baby's van een besmette moeder.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Op de leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden krijgen kinderen een combinatievaccin DKTP difterie kinkhoest tetanus polio (difterie kinkhoest tetanus polio)- Hib haemophilus influenzae type b (haemophilus influenzae type b)- HepB hepatitis B (hepatitis B) aangeboden.
Na afloop van de serie bent u in ieder geval 30 jaar beschermd tegen hepatitis A* en levenslang voor hepatitis B*. Voor kinderen tot en met 15.5 jaar geldt dat zij met 2 vaccinaties deze langdurige bescherming bereiken. Tussen de eerste en tweede vaccinatie moet minimaal 6 maanden zitten.