Om je wormenbak op volle snelheid te krijgen, ben je 16 weken bezig om wekelijks de hoeveelheid groenafval langzaam op te voeren. Wanneer de wormenbak op volle snelheid is dan duurt het 3 tot 4 maanden tot volledige compostering. De compost is NIET vergelijkbaar met normale compost.
Wormenmest kan het gehele jaar door gebruikt worden. Hoe vaak en hoeveel je aan de bodem toevoegt, hangt af van de samenstelling van de bodem. Doordat wormenmest een grovere structuur heeft komt het geleidelijk vrij. Wormenmest geeft geen verbranding, dus je kan eigenlijk nooit teveel geven.
Hoe kleiner het afval gesneden is, hoe sneller de wormen het zullen composteren. Voeg nieuw afval altijd toe in de bovenste bak. Wormen composteren 3-5 keer hun eigen gewicht per week. Dus een halve kilo wormen eten ongeveer 2 kilo afval per week.
De compostwormen kun je makkelijk 2 weken bewaren in de zak zitten waarin ze verstuurd worden. Ze zitten verpakt in een ruime hoeveelheid kweekgrond. Dat is compost, bedding en voeding voor minstens 2 weken.
Waarom kruipen wormen uit wormenbak? Wormen kruipen uit de wormenbak omdat ze nog niet gewent zijn aan hun nieuwe huis of omdat de leefomgeving niet gezond is voor de worm. Het eerste lost zich vanzelf op. Soms moeten compostwormen, net als puppy's, even wennen aan hun nieuwe huis.
Al je groente en fruit afval, koffieprut, papier, theezakjes en bladeren. Ben voorzichtig met zuur afval zoals citrusvruchten. Olie, zuivel, vis en vlees kan er niet in.
Wanneer je regenwormen in de koelkast bewaard kunnen ze zo'n 7 dagen zonder eten. In de koelkast is het koud waardoor ze in een sluimerslaap komen. Buiten de koelkast kunnen ze tot 5 dagen zonder eten.
Tijdens de paring vormt zich rond beide een slijmband. Daarna schuift iedere worm zijn slijmband over het lichaam en worden de eieren bevrucht. De band sluit zich en vormt een cocon waaruit na enkele weken jonge wormpjes kruipen. De wormpjes zijn na een paar weken al volwassen en dat herken je aan het zadel.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Geef je wormen niet teveel eten. Als je wormenhotel begint te stinken geef je je wormen meer eten dan ze kunnen verwerken en gaan ze dood. Begin met een handjevol om de dag en voer geleidelijk op. Sluit steeds elke laag 'groen' af met een laagje karton of ander 'bruin'.
Vul de derde, bovenste bak met en het gft-afval en zorg dat hij niet helemaal vol is. Plaats de emmer met gft-afval in die met compost en wormen, en deze plaats je samen in de dichte emmer. Doe er als laatste het deksel met luchtgaatjes op. Waarschijnlijk zit de onderste bak na zo'n drie maanden vol met vloeibare mest.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
Wormenmest kan op verschillende gebieden worden toegepast: Als bodemverbeteraar: jaarlijks toepassen in de groententuin of siertuin om humus op te bouwen en de bodem te voorzien van micro-organismen. In een dunne laag uitstrooien op de oppervlakte à rato van 1 liter per 2 tot 5 m². Niet in de grond inwerken.
Hoeveel wormenpoep heb je nodig? Reken op 1 à 10 liter per m2 voor een groententuin,en 1 à 5 liter per m2 voor een siertuin. Afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. Wormenpoep is de ideale bodemverbeteraar en bemester, zie ook het artikel in de FAQ.
Strooi je wormenmest in je tuinaarde, dan draag je water naar de zee. In een gemiddelde tuingrond krioelen honderden wormen per kubieke meter. Die krijgen de slappe lach als ze je met een zak wormenmest zien aankomen. Die tuinwormen produceren namelijk met z'n allen meer poep dan een schap vol wormenmest-zakken.
Net als slakken zijn regenwormen hermafroditisch, dat wil zeggen dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Ze kunnen zichzelf niet bevruchten, maar hebben daar een partner voor nodig, een andere worm van dezelfde soort dus.
Breng een laag van 5 cm aan bestaande uit stro, loofhoutsnippers of fijne, dorre in stukken gesneden stengels van planten. Daarboven komt een laag halfverteerde compost met een paar honderd compostwormen van een goed werkend compostvat of compostbak. Hierop leg je een laag van 5 cm vers keukenafval.
Hoelang kun je wormen bewaren? Als je een zak wormen koopt dan kun je ze ongeveer een maand tot 2 maanden bewaren, zorg ervoor dat ze niet in de zon liggen. Zorg dat de lange kant van de zak plat op de grond ligt , want de wormen leven in de toplaag van de grond op deze manier levert het meer grondoppervlakte op.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
Soms ziet u een worm in uw poep: een lichtgele dunne draad met een dik uiteinde. De zweepworm is 3 tot 5 centimeter lang. Heel soms krijgt u buikpijn of diarree. Zweepwormen kunt u in Nederland krijgen.
De mix wormen zijn in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. Van 30-40 stuks tot aan 1 kilo.
Het voordeel van een wormenbak met verschillende lagen is dat de compost gemakkelijk geoogst kan worden zonder de wormen te verstoren. Het is niet nodig om compost, afval en wormen van elkaar te scheiden.