Het water dat afkomstig is van het toilet noemen we zwart water. Door het rottingsproces in dit water heeft het een zwarte kleur. Al het andere water wat we in huis wegspoelen noemen we grijs water. Dat is bijvoorbeeld het afvalwater uit gootstenen, douches en wasmachines.
Wat is zwart water? Zwart water is toiletwater bestaand uit voornamelijk spoelwater, urine en fecaliën. Per persoon produceren we per dag 1,5 liter urine en fecaliën, die met gemiddeld 35 liter water worden weggespoeld.
Grijs water bestaat uit het verzamelde badwater, douchewater, water na handenwassen, water van (af)wasmachines en water uit de keukengootsteen. Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt. In Nederlandse huishoudens werd in 2007 gemiddeld 90 liter grijs water per persoon per dag geproduceerd.
Zwart water is het afvalwater afkomstig uit het toilet. Grijs water is douche, wasbak en keuken afvalwater. De meeste campers hebben een grijswater tank en een chemisch cassette toilet.
Een grijs water systeem is relatief eenvoudig. Het water van uw badkamer wordt opgevangen in een vat met daarin een bioreactor en een membraanstation. De bioreactor zorgt voor de biologische afbraak van de organische componenten en het membraan verwijdert vervolgens alles wat groter is dan 0,2 micron.
Zo'n grijswatersysteem reinigt eerst het afvalwater, waarna vaak een membraanfilter het water zuivert. Daarnaast kun je zelf regenwater opvangen, bijvoorbeeld in een ondergrondse tank, en gebruiken voor het toilet, de was en het sproeien van de tuin.
Kosten. De kosten van zo'n installatie zijn best fors, denk aan minimaal 5.000 euro, ja dus meer dan een dakkapel inderdaad. Je moet hiervoor dus wel budget en een groen hart hebben.
Dat lozen van je grijswatertank of vuilwatertank doe je bij een afstortput bij een stortplaats. Zorg er voor dat wanneer je bij het sanistation bent dat je goed weet waar de uitloop van de vuilwatertank zit.
Wanneer er meerdere mensen achter elkaar willen douchen is het raadzaam om hier een tussentijd van minimaal 20 tot 30 minuten in te lassen zodat de boiler weer maximaal opgewarmd is. Meerdere caravans en campers hebben een hoofdschakelaar voor het water.
Zorg dat al het water elke drie tot vier dagen helemaal ververst is. Gebruik je weinig water? Vul de tank dan half. Dat scheelt ook nog eens in je gewicht.
Regenwater is van voldoende kwaliteit en bovendien zachter dan leidingwater waardoor het geschikt is voor de wasmachine. Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen en help je het milieu.
Een oceaan of zee kan ook erg zuiver zijn, maar heeft toch een diepblauwe kleur. Als je zwemt, zie je om je heen doorzichtig water. Maar als het gaat om grote hoeveelheden water zoals in een oceaan, dan zien we een diepblauwe kleur.
In een septische put kunnen twee soorten afvalwaters terechtkomen. Zwart afvalwater, dat is het water van het toilet, en grijs afvalwater, dat is het huishoudelijke afvalwater. Een septische put heeft, in tegenstelling tot een beerput, een afvoer naar het rioolnet.
De naam heeft niets met de kleur zwart te maken, maar met zwet, wat grens betekent. Het Zwarte Water was van groot belang voor de ontwikkeling van de Hanzestad Zwolle. Het verbond de stad met de zee en de andere Hanzesteden.
Zwart Water is één van de meest indrukwekkende Nederlandse films in het aanbod van Netflix.
Het systeem bestaat uit een toilet, een tank en een aantal onderdelen voor het legen van de tank. Het vuilwater wordt vanuit het toilet naar de vuilwatertank gepompt. De inhoud van de tank is via een dekdoorvoer af te zuigen bij een walstation.
Niet drinken uit de watertank van je camper of caravan
Omdat je nooit weet in hoeverre de waterslangen of de tank vervuild zijn, is het veiliger om geen water uit de tank te drinken.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.
Het meest optimaal is om de leidingen en watertank twee maal per jaar te reinigen. Een keer aan het einde van het seizoen voordat de caravan of camper de stalling in gaat en een keer aan het begin van het kampeer seizoen.
Niet de meest leuke job natuurlijk, maar het moet gebeuren en in Zweden is het echt heel makkelijk. Je kan je wc gewoon lege tijdens je rust pauze langs de snelweg. De meeste rustplaatsen met toiletten hebben een speciale plek om je chemisch toilet te legen.
Voor ongeveer € 50,- kun je al beschikken over je eigen toilet, namelijk de Thetford Qube 145. De luxere varianten zijn rond de € 150,-.
Sinds 2009 hebben pleziervaartuigen met een toilet aan boord de verplichting om ook een vuilwatertank aan boord te hebben, om daarin ontlasting op te vangen. Zeilboten en motorboten moeten die tank legen bij speciale inzamelpunten in jachthavens, maar aan die verplichting lijken zich maar weinig mensen te houden.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
De prijs van een Hydraloop systeem, zonder eventuele aanpassings- of breekwerken aan de woning zelf, ligt tussen 4.000 en 7.000 euro. In Nederland zijn er momenteel een twintigtal Hydraloopinstallaties geplaatst. De technologie staat dus nog in de startblokken.